⏰ Какавья-покроковий рецепт і поради по варінні цього Критського супу.

Скільки варити какавью?

10:00
Суп варити 1 годину, потім настоювати 15 хвилин. Для варіння супу на кухні необхідно провести півгодини.

Як варити какавью

Продукти
морський окунь (або будь-яка інша не велика морська риба) — 1 кілограм
картопля — 3 бульби великого розміру
Лук — 2 великі головки
сік лимона — сік з половини цитрусового
олія оливкова — 0,5 склянки
Вода — 5 склянок
перець — на кінчику чайної ложки
сіль -1 чайна ложка

Як варити какавью
1. 1 кілограм морського окуня очистити, випатрати, обрізати плавники і промити холодною водою.
2. Розрізати рибу на 6 шматків.
3. Картоплю помити, очистити від шкірки і порізати на 4 витягнуті часточки.
4. 2 цибулини очистити від лушпиння і дрібно нарізати.
5. З половини лимона за допомогою соковижималки отримати сік.
6. У глибоку каструлю влити оливкову олію, розігріти на середньому вогні і всипати порізану цибулю.
7. Смажити цибулю до золотистого відтінку 3 хвилини.
8. У каструлю до цибулі додати порізану картоплю, перемішати і обсмажувати 10 хвилин на середньому вогні без кришки.
9. Додати в посуд шматки риби, перемішати і обсмажувати ще 5 хвилин.
10. У каструлю до риби і овочів влити 5 склянок води, додати перець і 1 чайну ложку солі, перемішати.
11. Збільшити вогонь і варити 25 хвилин; кожні 5 хвилин з какавьи слід знімати пінку.
12. По закінченню часу, з плити прибрати каструлю з супом, влити лимонний сік, перемішати і накрити кришкою; настояти 15 хвилин.
13. Перед подачею какавьі шумівкою виловити шматки риби, картопля, помістити в тарілку і подати окремо від бульйону.

Фкуснофакти

— Какавья — Критське блюдо з риби. На Криті відсутня традиція приготування супів, винятком є рибне блюдо какавья, яке варять з дрібної морської риби відразу після її лову. Рибалки відразу, прямо на Рибальському судні готують його.

— при подачі какавьи в окрему тарілку викладають рибу, картопля, попередньо виловивши їх з бульйону шумівкою. В інший посуд проціджують бульйон. Подають какавью з ложкою для бульйону і виделкою для гущі.

— для варіння супу какавья використовують дрібну морську рибу: морський окунь, камбалу, кефаль, катран.

— в какавью можна додавати вершки і вершкове масло — це зробить блюдо набагато ситніше.

— додатково в какавью можна додавати і інші морепродукти: мідії, кальмарів, крабів і восьминогів.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?