солоні опеньки часто покриваються цвіллю при зберіганні — це нормальний процес, адже опеньки при засолюванні не закриваються герметично, просто від неї запліснявіння потрібно періодично позбавлятися. Зазвичай опеньки солять у великих банках, і одну банку навіть ціла сім'я їстиме близько тижня, а то і дві. Це довгий термін, тому цвіль і утворюється. Але це« нормальна » цвіль, яку досить просто змити водою.
цвіль, яка з'являється на верхньому шарі, видаліть за допомогою ложки, захопивши білясті гриби. Далі протріть зовнішній і внутрішній край банки ганчірочкою, змоченою в горілці або оцті — таке середовище згубна для шкідливих мікроорганізмів. Зверху на опеньки капніть невелику кількість рослинного масла і полийте їх оцтом, щоб сформувати непроникну плівку і уникнути подальшої псування грибів. Надалі солоні гриби просто промивайте перед подачею, найвибагливіші можуть проварити гриби пару хвилин в окропі.
інший варіант боротьби з цвіллю — замість цього можна накрити гриби марлею, просоченою розчином з води і лимонної кислоти. В якості додаткового захисту використовуйте покладений зверху нарізаний часточками хрін. Накрийте банку кришкою і тримайте в холодильнику. Не зберігайте гриби в іншій ємності — банку для них найкраще місце. Почитайте ще про цей метод .