курка
яловичина
Свинина
Індичка
Кролик
Баранина
Качка
Гусятина
Телятина
Конина
Верблюжатина
Козлятина
Зайчатина
Рябчик
Індокачка
м'ясо кабана
Косуля
Лосятина
Оленина
соєве м'ясо
суповий набір
копчені кістки
Бобер
Як варити м'ясо і скільки?
М'ясо-це смачно, поживно, корисно. Асортимент сортів свіжого м'яса сьогодні досить широкий. Кожна господиня може скласти різноманітний раціон для себе і своєї сім'ї. Варене м'ясо-універсальний інгредієнт, здатний збагатити практично будь-яку страву — супи, другі страви, закуски і численні салати.
загальний принцип — м'ясо закладається в холодну (на суп або бульйон) або киплячу (на салати і нарізки) воду, так щоб вода з запасом його прикрила. Тримають каструлю при слабкому кипінні під закритою кришкою, щоб цінний бульйон не випарювався зайвого. Приправи і сіль додати на початку варіння, — а за півгодини до готовності покласти моркву і цибулю, і досолити при необхідності (спробувати бульйон). Варити будь-яке м'ясо слід до м'якості, якщо є кістка то м'ясо повинно легко відходити від неї.
Час приготування м'яса в середньому займає від 30 хвилин до півтори години. Підготовка до варіння полягає в обробленні великих шматків, в очищенні і промиванні продукту, в попередньому розморожуванні, якщо м'ясо зберігалося в морозильній камері. Розглянемо, скільки за часом варити м'ясо різних видів. Враховуйте, на бульйон або холодець м'ясо варити довше — у цій таблиці перераховано час варіння м'яса саме до повної готовності.
М'ясо | час відварювання | Коментарі |
Свинина | 40-80 хвилин. | ніжні частини порося готуються буквально 40 хвилин, тоді як шматки туші матінкою особини будуть варитися більше години. |
яловичина | 60-90 хвилин. | М'ясо, колишнє замороженим, готується довше, в цілому, не менше 80 хвилин. |
Телятина | 30-60 хвилин. | якщо варити великий шматок вирізки цілком, то процес займе 1 годину. Нарізана шматочками телятина стане м'якою набагато швидше. |
Баранина | 90-120 хвилин. | вимагає ретельної попередньої підготовки, обрізки жиру. У процесі варіння кожні 5-7 хвилин необхідно знімати піну. |
Індичка | 30-60 хвилин. | філе індички вариться півгодини, а ось гомілки — до 1 години. Якщо варити птицю цілком, то знадобиться 3 години. |
Кролик | 35-45 хвилин шматками і 1,5-2,5 години цілком. | ніжне дієтичне м'ясо може вийти жорстким, якщо варити його менше необхідного часу. |
Качка | 30-40 хвилин обробити на шматки і 1,5-2 години цілком. | у процесі варіння бажано періодично знімати жир. |
курка | 30 хвилин частинами, 1-2 години цілком. | бройлери і курчата будуть варитися до готовності близько години, сільські кури – близько 2х годин. |
Козлятина | 1-2 години. | на варіння молодого козеня потрібно 1 годину. М'ясо дорослої особини готується довше. |
Конина | нарізана кубиками - 1 година. Великими частинами-2-3 години. | молода конина готується на півгодини швидше. |
Оленина | 1,5 години. | перед варінням потрібно вимочити протягом 12 годин. |
Бобер | 1,5-2 години. | шматки туші потрібно витримати в холодній воді протягом доби. |
Косуля | 60 хвилин. | вимочувати 3 години в суміші оцту і води (4 ложки на 2 літри). |
Кабан | 2-3, 5 години. | потрібно попереднє вимочування в розчині оцтової кислоти протягом 2-4 годин. |
можна виділити основні фактори, що впливають на час варіння:
- розмір шматків м'яса;
- вік тварини;
- частина туші.
Все це необхідно враховувати, складаючи меню і розраховуючи час на приготування страв.