![курица курица](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-8e505e7a0094bdbd685a47fe7b0ec31e.png)
курка
![говядина говядина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-da884a8190ae7d6880d01064e8262d64.png)
яловичина
![свинина свинина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-36c153dc02e306339f6390bf9dc01da5.jpg)
Свинина
![индейка индейка](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-b968f4355e3d600d4fa4aa191fb2231d.png)
Індичка
![кролика кролика](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-c08860205b5293b5fdd63d818a2b2bda.png)
Кролик
![баранина баранина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-c9de46002dd55ec6ebd05556074a83ab.png)
Баранина
![утка утка](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-48e1aa8992ac0c5d26e504802f8582da.png)
Качка
![гусятина гусятина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-bd1e532623fcde83548f67b087a3fca1.png)
Гусятина
![телятина телятина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-61ab2406dc02baebceee194286c02946.png)
Телятина
![конина конина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-d8550a6395716acb22e4feb0abb7f267.png)
Конина
![верблюжатина верблюжатина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-8234085c8554de82be2399578ff7473e.jpg)
Верблюжатина
![козлятина козлятина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-1b29af9a70f7561db202c25b8ad5a991.png)
Козлятина
![зайчатина зайчатина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-cc958ef3b111a7190cc58d379d892670.png)
Зайчатина
![рябчик рябчик](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-20b816caf0914664109b07a3891c7570.png)
Рябчик
![индоутка индоутка](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-8b0f1993794a82dc5ecbd3d0be16cc4e.png)
Індокачка
![мясо кабана мясо кабана](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-b56556f0023596a7df20d614df8a0a73.png)
м'ясо кабана
![мясо косули мясо косули](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-d102696206559d067dbb569766ad933d.png)
Косуля
![лосятина лосятина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-a4e82883524ed2bb29b6541670619a92.png)
Лосятина
![оленина оленина](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-df21f65e6ec6afddbbed83f8f84b0996.jpg)
Оленина
![соевое мясо соевое мясо](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-32a138de7f4dd84ff514282e59ada9a0.png)
соєве м'ясо
![суповой набор суповой набор](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-ca13a7865cb06785fd6c3f7a97418d42.jpg)
суповий набір
![копчёные кости копчёные кости](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-903144811a8a953d5982acb15d59689c.jpg)
копчені кістки
![мясо бобра мясо бобра](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-3770e8a58550a37f422b57ecfa733269.jpg)
Бобер
Як варити м'ясо і скільки?
![Сколько варить оленину?](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/11/11-2172d367e3219265f4515cbeb4341550.jpg)
М'ясо-це смачно, поживно, корисно. Асортимент сортів свіжого м'яса сьогодні досить широкий. Кожна господиня може скласти різноманітний раціон для себе і своєї сім'ї. Варене м'ясо-універсальний інгредієнт, здатний збагатити практично будь-яку страву — супи, другі страви, закуски і численні салати.
загальний принцип — м'ясо закладається в холодну (на суп або бульйон) або киплячу (на салати і нарізки) воду, так щоб вода з запасом його прикрила. Тримають каструлю при слабкому кипінні під закритою кришкою, щоб цінний бульйон не випарювався зайвого. Приправи і сіль додати на початку варіння, — а за півгодини до готовності покласти моркву і цибулю, і досолити при необхідності (спробувати бульйон). Варити будь-яке м'ясо слід до м'якості, якщо є кістка то м'ясо повинно легко відходити від неї.
Час приготування м'яса в середньому займає від 30 хвилин до півтори години. Підготовка до варіння полягає в обробленні великих шматків, в очищенні і промиванні продукту, в попередньому розморожуванні, якщо м'ясо зберігалося в морозильній камері. Розглянемо, скільки за часом варити м'ясо різних видів. Враховуйте, на бульйон або холодець м'ясо варити довше — у цій таблиці перераховано час варіння м'яса саме до повної готовності.
М'ясо | час відварювання | Коментарі |
Свинина | 40-80 хвилин. | ніжні частини порося готуються буквально 40 хвилин, тоді як шматки туші матінкою особини будуть варитися більше години. |
яловичина | 60-90 хвилин. | М'ясо, колишнє замороженим, готується довше, в цілому, не менше 80 хвилин. |
Телятина | 30-60 хвилин. | якщо варити великий шматок вирізки цілком, то процес займе 1 годину. Нарізана шматочками телятина стане м'якою набагато швидше. |
Баранина | 90-120 хвилин. | вимагає ретельної попередньої підготовки, обрізки жиру. У процесі варіння кожні 5-7 хвилин необхідно знімати піну. |
Індичка | 30-60 хвилин. | філе індички вариться півгодини, а ось гомілки — до 1 години. Якщо варити птицю цілком, то знадобиться 3 години. |
Кролик | 35-45 хвилин шматками і 1,5-2,5 години цілком. | ніжне дієтичне м'ясо може вийти жорстким, якщо варити його менше необхідного часу. |
Качка | 30-40 хвилин обробити на шматки і 1,5-2 години цілком. | у процесі варіння бажано періодично знімати жир. |
курка | 30 хвилин частинами, 1-2 години цілком. | бройлери і курчата будуть варитися до готовності близько години, сільські кури – близько 2х годин. |
Козлятина | 1-2 години. | на варіння молодого козеня потрібно 1 годину. М'ясо дорослої особини готується довше. |
Конина | нарізана кубиками - 1 година. Великими частинами-2-3 години. | молода конина готується на півгодини швидше. |
Оленина | 1,5 години. | перед варінням потрібно вимочити протягом 12 годин. |
Бобер | 1,5-2 години. | шматки туші потрібно витримати в холодній воді протягом доби. |
Косуля | 60 хвилин. | вимочувати 3 години в суміші оцту і води (4 ложки на 2 літри). |
Кабан | 2-3, 5 години. | потрібно попереднє вимочування в розчині оцтової кислоти протягом 2-4 годин. |
можна виділити основні фактори, що впливають на час варіння:
- розмір шматків м'яса;
- вік тварини;
- частина туші.
Все це необхідно враховувати, складаючи меню і розраховуючи час на приготування страв.