Як варити мус
знадобляться — ягоди або фрукти, цукор, вода, пектин
1. Вибрати неушкоджені ягоди або фрукти (свіжі або заморожені), перебрати, викласти в друшляк і добре промити остигнула кип'яченою водою.
2. Ягоди розім'яти з використанням толкушки або дерев'яної ложки.
3. У раковину поставити каструлю, над нею розташувати дрібне сито, перекласти в нього м'яті ягоди і протерти їх ложкою через сито так, щоб ягоди придбали пюреобразную консистенцію.
4. Вичавки (те, що залишилося в ситі) перекласти в каструлю, додати гарячої води, закип'ятити. Варити 7 хвилин на помірному вогні.
5. Отриманий відвар процідити з використанням сита, злиту рідину поставити на вогонь, всипати цукор (3/4 склянки на один стакан ягід) і замочений пектин (1 столову ложку на один стакан ягід).
6. Сироп варити на повільному вогні і постійно помішувати дерев'яною ложкою, вимкнути плиту, як тільки сироп закипить.
7. В охолоджений сироп додати протерте ягідне пюре і міксером збити до однорідності (при цьому суміш повинна зрости в обсязі мінімум в 2 рази).
8. Готовий мус розкласти по креманкам і поставити остуджувати на пару годин в холодильник.
ваш мус готовий!
Фкуснофакти
— мус являє собою солодкий десерт, в основу якого зазвичай входять ягоди, плоди, кава, какао або шоколад.
— для того, щоб мус не розтікався, в його склад додають желатин, білки, манну крупу або агар.
— щоб мус вийшов солодким, зазвичай в нього додають мед, цукор або патоку.
— щоб урізноманітнити подачу мусу до столу, його можна прикрасити печивом, зернятками кави, гілочкою м'яти, свіжими ягодами, шоколадною або горіховою стружкою, цукровою пудрою, збитими вершками.
— при варінні мусу необхідно враховувати, що його обсяг може збільшитися в обсязі в 2-3 рази.
— після варіння мус можна влити в стакани, а після настоювання в холодильнику просто перевернути склянки на тарілку.
Сирний мус
продукти
сир — 400 грам
вершки — 6 столових ложок
ягоди малини — 200 грам
цукрова пудра — 4 столових ложки
виноградний сік — 40 грам
Желатин — 20 грам
як приготувати сирний мус
1. У замочений у воді желатин додати дві столові ложки холодних вершків, отриману суміш залити в каструлю, поставити на плиту і постійно помішуючи ложкою прогріти до повного розчинення.
2. Сир викласти в глибоку тарілку, за допомогою міксера домогтися утворення однорідної консистенції, збиваючи сирну масу з використанням найпотужнішого режиму 5-7 хвилин.
3. Охолоджені вершки з'єднати з трьома столовими ложками цукрової пудри, збити на найпотужнішому режимі, поки маса сильно не загусне (якщо вершки збільшилися в об'ємі, придбали блискучий відтінок і перетворилися в густу не розпливчасту масу, можна вимкнути міксер).
4. У сирну масу ложкою викласти збиті вершки, додати розведений желатин і акуратно рівномірно перемішати.
5. З'єднати ягоди малини, виноградний сік і 2 столові ложки цукрової пудри, збити ягідний соус до однорідності.
6. Розкласти сирний мус по келихах і дати охолонути в холодильнику мінімум півгодини.
7. Перед подачею до столу зверху залити мус малиновим соусом.
шоколадний мус
продукти
Яйце куряче — 1 штука
вершки (жирність 30-33%) — 6 столових ложок
темний шоколад (70-80% какао) — 75 грам
виноградний сік — 2 столові ложки
Як варити шоколадний мус
1. На помірний вогонь поставити велику каструлю з водою, в неї помістити каструлю поменше, воду в нижній каструлі закип'ятити, в верхню каструлю помістити темний шоколад і на утворилася водяній бані його розтопити.
2. Влити дві столові ложки виноградного соку в розтоплений шоколад, за допомогою лопатки перемішати, вимкнути вогонь.
3. Відокремлений жовток додати в шоколадну масу, збити віночком, дати добре охолонути.
4. Холодні вершки збити на потужному режимі до утворення стійких піків (вершки повинні перестати розтікатися і придбати густу консистенцію) і перекласти їх до шоколаду, акуратно перемішати ложкою.
5. Білок збити віночком і по частинах поступово додати до шоколадної маси, за допомогою лопатки повільно перемішати від країв до центру, заважаючи при цьому тільки в одну сторону (наприклад, за годинниковою стрілкою).
6. Готовий мус розкласти по глибоких тарілочках і охолодити в холодильнику дві або години.
7. Перед подачею мус прикрасити тертим шоколадом або обсипати цукровою пудрою.
як варити мус з журавлини
продукти
журавлина — 2 склянки
Манка — 6 столових ложок
Вода — 2 літри
цукор — 2 склянки
як варити мус з журавлини
1. Перебрати журавлину, вимити і укласти в миску, додати півсклянки кип'яченої холодної води і розім'яти товкачем, викласти ягідну масу в сито і перетерти (отриманий сік відставити в сторону).
2. Залити отриману ягідну масу з сита водою і закип'ятити, варити 7 хвилин, зняти з плити і дати суміші охолонути.
3. У раковину поставити велику каструлю, над нею розмістити дрібне сито і вилити в нього ягідний відвар.
4. Каструлю з раковини зі злитою рідиною поставити на вогонь, всипати 2 склянки цукру, розмішати ложкою і закип'ятити сироп.
5. У сироп повільно ввести манну крупу, і, постійно перемішуючи ложкою, варити 20 хвилин.
6. Отриману масу зняти з вогню і остудити, не прибираючи в холодильник.
7. Остигнула масу з'єднати з соком, отриманим на початку, і з використанням міксера збити протягом 5-7 хвилин (готовність мусу визначається по збільшенню обсягу маси хоча б в 2 рази).
8. Журавлинний мус розкласти в глибокі піалочки і поставити на 2-3 години остуджувати в холодильник.
суничний мус
продукти
ягоди суниці (свіжі або заморожені) — 2 склянки
цукор — половина склянки
Желатин — 2 столових ложки (12 грам)
вершки жирністю 33% — 250 мілілітрів
лимонний сік — 1 столова ложка
як варити суничний мус
1. Суницю перебрати (при потребі трохи розморозити), покласти в дрібне сито і протерти до утворення пюреобразной ягідної маси.
2. У каструлю з протертою суницею влити лимонний сік, всипати цукор, при постійному помішуванні довести до кипіння.
3. Желатин всипати в каструльку і розвести холодною водою, залишити на півгодини, потім додати 2 столових ложки окропу.
4. Поставити каструльку з желатином на тихий вогонь і розігріти суміш до повного розчинення желатину, не чекаючи закипання.
5. Суміш з желатином охолодити при кімнатній температурі, перекласти в неї ягідне пюре і збити до піноподібного мусу (готовність мусу визначається по збільшенню обсягу маси хоча б в 2 рази).
6. Охолодити вершки і збити їх, потім акуратно змішати з суничної масою.
7. Мус розподілити по глибоких тарілочках і охолодити.
ягідний мус на манці
продукти
ягоди малини — 300 грам і 15 грам для прикраси
Вода — 2 склянки
цукор — 1 склянка
вершки жирністю 33% — 200 мілілітрів
Шоколад для прикраси — 20 грам
цукрова пудра для прикраси — 2 столових ложки
як варити мус з ягодами на манці
1. Малину перебрати, очистити від садового сміття, викласти в сито і пропустити через сито в миску.
2. Проціджений малиновий сік накрити і прибрати в прохолодне місце.
3. Макуха, що залишився від проціджування малини, викласти в каструльку, залити 2 склянками води і поставити на вогонь.
4. Варити 5 хвилин після закипання на середньому вогні, регулярно помішуючи.
5. Ще раз процідити малину в каструлю, додати цукор і довести до кипіння.
6. Як тільки з'являться перші ознаки закипання, почати всипати манку тонкою цівкою.
5. Варити манну крупу 15 хвилин при регулярному помішуванні, остудити при кімнатній температурі.
6. До манки додати малиновий сироп, збити міксером.
7. Збити вершки.
8. Укласти мус в креманки шарами: шар вершків, далі тертий шоколад, далі малинова суміш.
9. Прикрасити мус свіжою малиною і прибрати в холодильник настоюватися на 2 години.
фруктовий мус на манці
продукти
свіжі фрукти (часточки яблук, апельсинів, нарізані банани) — 2,5 склянки
манна крупа — 6 столових ложок
Вода — 4 склянки
цукор — 2 склянки
як варити фруктовий мус на манці
1. У каструлі підігріти на плиті п'ять склянок води, всипати дві склянки цукру, розмішати ложкою до повного розчинення.
2. Фрукти або ягоди перебрати і помити, при необходмости очистити і пюрировать за допомогою блендера, сита або м'ясорубки.
3. У закипаючий сироп додати дві склянки фруктового пюре і, постійно помішуючи ложкою, довести до стану кипіння.
3. Тонкою цівкою ввести 6 столових ложок манки в киплячий сироп (не припиняючи помішувати) і проварити ще 15 хвилин.
4. Отриману манну суміш зняти з плити, дати повністю охолонути, після чого з використанням міксера збити в однорідний по консистенції мус.
5. Готовий манний мус витримати в холодильнику перед подачею на стіл.
яблучний мус
продукти
яблука — 500 грам
Желатин — 15 грам
цукор — 1/2 склянки
Вода — 2 склянки
як приготувати яблучний мус
1. Вибрати солодкий сорт яблук (як варіант « Білий налив»або « Цукеркове»), плоди промити, розрізати на середні скибочки і видалити серцевину.
2. У каструлю з водою помістити підготовлені яблука, варити 15 хвилин (якщо при протиканні яблука воно стало м'яким, значить готове).
3. Дістати плоди з сиропу, остудити, з використанням сита протерти до утворення пюреобразной маси.
4. Розвести в 2 склянках гарячої кип'яченої води половину склянки цукру.
5. Замочити у воді желатин, змішати його з сиропом.
6. Влити сироп в яблучне пюре, трохи остудити і збити Мус до утворення білого відтінку (при цьому маса повинна повинна зрости в обсязі як мінімум в 2 рази).
7. Розкласти готовий мус по глибоких тарілочках і охолодити.