⏰ Як варити сочевицю? І скільки часу? Всі способи зварити крупу, правила варіння і корисні поради

Скільки варити сочевицю?

25:00
Коричневу сочевицю варити 25 хвилин .

червону сочевицю варити 10 - 15 хвилин без замочування.

зелену сочевицю варити без замочування 25 - 30хвилин .

Як варити сочевицю

знадобляться — 1 стакан сочевиці, 2 склянки води

  • Перед варінням перебрати сочевицю, видалити можливий сміття.

    перебрать чечевицу

  • промити сочевицю холодною водою.

    промить чечевицу

  • у каструлю налити воду (на 1 склянку сочевиці — 2 склянки води).

    налить воду в кастрюлю

  • викласти в каструлю з водою сочевицю, поставити на тихий вогонь і довести до кипіння.

    виложить чечевицу в воду

  • додати половину столової ложки оливкової олії для м'якості.

    Сколько варить чечевицу?

  • варити сочевицю 20-40 хвилин після закипання, під відкритою кришкою, регулярно помішуючи.

    варить чечевицу под закритой кришкой

  • за 5 хвилин до закінчення варіння сочевиці додати сіль (1 чайна ложка на 1 склянку сочевиці.

    посолить чечевицу

  • ваша сочевиця зварена! Подавайте її з зеленню або використовуйте в стравах!

    вареная чечевица

для того, щоб сочевиця була ще смачніше, її варять з додаванням розмарину, шавлії, селери і лаврового листа.

Як варити різні сорти сочевиці

саму звичайну — коричневу — сочевицю варити 40 хвилин.
дрібну червону сочевицю варити 10 хвилин, її також називають Перської.
зелену канадську сочевицю варити 20 хвилин.

Як варити сочевицю в мультиварці?

продукти
червона сочевиця — 1,5 склянки
Вода — 2,5 склянки (750 мілілітрів)
Лук — 1 головка
морква — 1 штука
Аджика — 4 столові ложки
часник — 2 зубчики
сіль, перець — за смаком

підготовка продуктів
1. Червону сочевицю перебрати, видаливши сміття, промити водою кілька разів через сито.
2. 1 головку цибулі очистити від лушпиння, промити, просушити і дрібно нарізати кубиками: для цього потрібно цибулину розрізати навпіл, покласти плоскою частиною на обробну дошку, нарізати півкільцями і потім порізати їх уздовж.
3. Морква очистити, промити, посушити і порізати соломкою або ж подрібнити за допомогою терки.
4. Часник очистити, порубати ножем.
5. 2,5 склянки води нагріти в окремій каструлі.

як варити сочевицю в мультиварці
1. У каструлю мультиварки викласти моркву, цибулю і обсмажувати в режимі «Випічка», налаштувавши таймер на 20 хвилин. Після перших 10 хвилин приготування, не вимикаючи мультиварки, відкрити кришку, додати в каструлю подрібнений часник, закрити її і продовжити приготування.
2. У ємність мультиварки всипати крупу, влити 2,5 склянки гарячої води, додати аджику, 1 чайну ложку солі з гіркою, приправити перцем, закрити кришку пристрою.
3. Встановити на мультиварці режим « Каша» і варити 50 хвилин.

як варити сочевицю в мікрохвильовці?

продукти
червона сочевиця — 0,5 склянки
Вода — 1,5 склянки
сіль-пів чайної ложки

підготовка продуктів
1. Крупу червоної сочевиці ретельно перебрати, видаливши сміття, промити холодною водою кілька разів через сито.
2. У каструлі кип'ятити 1,5 склянки води.

як варити сочевицю в мікрохвильовці
1. У миску для мікрохвильовки всипати сочевицю, влити 1,5 склянки гарячої води, додати пів чайної ложки солі.
2. Миску з продуктами помістити в мікрохвильовку, вибрати найсильніший режим приготування і варити 10 хвилин. При цьому накривати кришкою ємність не слід.
3. Якщо ж потрібно приготувати соковиту кашу, тоді в форму потрібно додати ще 1 склянку гарячої води, накрити кришкою і готувати на 15 хвилин довше.

юшка в пароварці з сочевиці

продукти
червона сочевиця — 1 склянка
вершки — 1/2 склянки
Вода — 3 склянки
Житні сухарики — 1 жменя
Зелень — за смаком
сіль — за смаком

підготовка продуктів
1. Підготувати сочевицю перед приготуванням: перебрати, видалити сміття, якщо він є, промити кілька разів під напором холодної води. Мити крупу потрібно виключно в ситі або ж в друшляку з дрібними отворами. Це потрібно врахувати, так як сочевиця дуже дрібна і може прослизнути в Великі отвори.
2. Помити пучок зелені, просушити і порубати дрібно ножем.

як варити юшку з сочевиці в пароварці
1. У чашу пароварки всипати 1 стакан сочевиці, влити в ємність 3 склянки води, додати 1 чайну ложку солі, встановити таймер на пароварці на 45 хвилин і залишити варитися.
2. У каструлю з готовою відвареної сочевицею, додати 1/2 склянки вершків, нарубану дрібно зелень і змішати.
3. Перед подачею юшки на стіл, слід зверху страви посипати 1 жменею житніх сухариків невеликого розміру.

склад і користь сочевиці

на 100 грам сочевиці доводиться 21 грам білків, 2 грами жирів і 49 грам вуглеводів. Калорійність сочевиці — 298 калорій.

сочевиця містить марганець, мідь, молібден, бор, йод, кобальт, цинк, рослинний білок (легко засвоюється в організмі), залізо, фолієву кислоту, кальцій, калій, ісофлавони і велика кількість складних вуглеводів, при цьому практично не містить жиру.

сочевиця дуже корисна для здоров'я. Користь полягає в поліпшенні травлення, стимуляції обміну речовин, підвищення імунітету, нормалізації роботи сечостатевої системи.

Ісофлавони, що містяться в сочевиці, попереджають рак грудей. Каша з сочевицею корисна при колітах, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки.

сочевиця корисна ще й вмістом вітамінів групи в, вітамінів РР і А.

вартість сочевиці в магазинах Києва — від 70 грн.за 1 кілограм звичайної сочевичної крупи і від 100 грн. за спеціальні сорти сочевиці (в середньому в Києві на червень 2020 р).

як приготувати сочевицю на гарнір

продукти
Крупа сочевиця — 1 стакан
морквина — 2 штуки
ріпчаста цибуля — 1 голова
Томат — 2 штуки (можна замінити ложкою томатної пасти)
Коріандр — 1 чайна ложка
сіль і перець — за смаком
сіль (+перець горошком запашний)
кріп — половина пучка
рослинна олія — 2 столові ложки

як приготувати сочевицю на гарнір
1. Сочевицю промити і зварити.
2. Цибулю почистити і порізати, моркву почистити і потерти на крупній тертці.
3. Помідор помити і порізати кубиками.
4. Кріп помити і дрібно нарізувати.
5. Розігріти сковорідку, налити олію, викласти цибулю, обсмажувати його протягом 5 хвилин.
6. До цибулі додати моркву і смажити ще 5 хвилин на середньому вогні.
7. Додати до цибулі кріп, посолити, поперчити і додати коріандр.
8. Викласти до овочів сочевицю, тушкувати 5 хвилин, помішуючи.

як варити сочевичний суп-пюре

продукти
сочевиця — 150 грам
морква — 2 штуки
Цибуля ріпчаста — 1 голова
вершки — 200 мілілітрів
Петрушка, кріп, зелена цибуля — на 20 грам
сіль і чорний мелений перець — за смаком

як зварити крем-суп з сочевиці
1. У чотирилітрову каструлю додати 3 літри води, додати сіль і перець.
2. Моркву почистити і розрізати на 4 частини, додати у воду.
3. Лук очистити, розрізати на часточки і додати у воду.
4. Додати сочевицю і приправи, при необхідності досолити, варити 25 хвилин.
5. Подрібнити вміст каструлі блендером, додати вершки, перемішати, довести до кипіння і вимкнути.
Подивіться ще рецепт класичного сочевичного супу !

що приготувати з сочевиці

сочевиця з цибулею

продукти
сочевиця — 1,5 склянки
рис басматі — 1 чашка
Лук — 2 головки середнього розміру
рослинна (оливкова олія) — 6 столових ложок
виноградний оцет — 3 столові ложки
кмин — 1 чайна ложка
Зелень (кріп, петрушка, кінза або коріандр) — 1/2 пучка
сіль — 1 чайна ложка з гіркою
перець — за смаком

підготовка продуктів
1. 1,5 склянки сочевиці перебрати, видалити можливе сміття, промити кілька разів холодною водою через сито.
2. У каструлю влити 4 склянки води, підсолити 1 чайною ложкою солі з гіркою і довести до кипіння.
3. 1 чашку рису промити водою кілька разів.
4. 2 головки цибулі очистити від лушпиння, промити, просушити і порізати дрібно.

як варити сочевицю в каструлі
1. У киплячу воду всипати перебрану сочевицю, варити до готовності – 25 хвилин.
2. Коли крупа стане м'якою, але ще не розваритися, потрібно зняти з вогню, вилити в друшляк і відставити остигати.
3. Рис додати в каструлю, влити 4 склянки водиі варити 12 хвилин після того, як закипів. Крупу перекинути в друшляк, злити і остудити.
4. На вогонь поставити сковороду, нагріти, влити оливкову олію і висипати в неї цибулю. Приправити кмином, додати дрібку солі і перцю. Смажити, постійно помішуючи, до утворення золотистого кольору.
5. Після того як цибуля була підсмажена, влити в сковорідку 3 столові ложки оцту і тримати на вогні, поки вся рідина з ємності не випарується.
6. Додати в сковороду до цибулі Раннє відварену сочевицю і ретельно все перемішати.
7. У велику салатницю висипати відварений рис, сочевицю з цибулею і змішати.
8. Блюдо посолити дрібкою сіллю.
9. Помити пучок зелені, посушити, дрібно порубати ножем і посипати готову страву перед подачею на стіл.

сочевиця з м'ясом

продукти
М'ясо (яловичина або свинина) — 400 грам
сочевиця — 2 склянки
Лук — 2 головки середнього розміру
морква — 1 штука
Томатна паста — 1/2 чайної ложки
рослинна олія — 3 столові ложки
часник — 1 зубчик
лавровий лист — 2 штуки
сіль, перець — за смаком

підготовка продуктів
1. 2 склянки сочевиці ретельно перебрати, промити через сито.
2. 400 грам свіжого м'яса промити, посушити, порізати на шматочки середнього розміру.
3. Лук очистити від лушпиння, промити, посушити і нарізати кубиками.
4. Часник почистити, порубати дрібно ножем.
5. Морквину очистити, промити, посушити і потерти на тертці з великими надсічками.
6. У ємність всипати 1/2 чайної ложки томатної пасти, розбавити 0,5 склянкою води.
як варити сочевицю з м'ясом
1. Сочевицю всипати в каструлю. У ємність влити 5 склянок води і поставити на вогонь. Варити до готовності – 25 хвилин.
2. Зняти з вогню, перекинути в друшляк, злити воду і відставити остигати.
3. Якщо ж крупу замочити на 2 години перед цим, час варіння скоротитися до 15 хвилин.
4. У сковороду влити 3 столові ложки рослинної олії і розігріти його. Додати в нього шматочки м'яса, посолити 2 дрібками солі, приправити перцем і обсмажити на слабкому вогні.
5. Додати в сковороду цибулю, часник, моркву і суміш з томатної пасти, розведену водою і тушкувати 2 хвилини.
6. Після того як м'ясо готове, в сковорідку висипати сочевицю і додати лавровий лист. Протягом 15 хвилин гасити.
7. Коли страва готова, можна подати на тарілці зі свіжими овочами.

сочевиця з куркою

продукти
філе курячої грудки — 500 грам
сочевиця -2 склянки
Лук — 3 головки середнього розміру
морква — 1 штука
часник — 2 зубчики
рослинна олія — 3 столової ложки
лавровий лист — 2 штуки
червоний перець — за смаком
сіль — за смаком
чорний перець — за смаком

підготовка продуктів
1. Сочевицю перебрати, промити під холодною водою через сито.
2. М'ясо курки промити, посушити і порізати кубиками середнього розміру.
3. Морква очистити, промити водою, просушити і натерти на крупну тертку.
4. 3 головки цибулі очистити від лушпиння, промити, посушити і нарізати кубиками дрібного розміру.
5. Зубчики часнику очистити і дрібно порубати.

як варити сочевицю
1. Висипати в каструлю сочевицю, влити 5 склянок води і варити 30 хвилин. Після утворення пінки-додати 2 чайні ложки солі і кинути 2 лаврових листки.
2. Коли крупа готова, зняти з вогню, перекинути в друшляк, злити воду і відставити остигати.
3. У сковороду влити 3 столові ложки рослинної олії, розігріти його і додати дрібно нарізаний часник.
4. Коли продукт трохи обсмажений, висипати в масло куряче філе і смажити до утворення золотистої скоринки.
5. Коли м'ясо готове, додати цибулю, моркву і все перемішати.
6. Смажити 10 хвилин, потім зменшити трохи вогонь, в сковорідку висипати відварну сочевицю і перемішати. Залишити сковорідку на вогні ще на 1 хвилину, потім прибрати з вогню.
7. Подавати блюдо з сочевиці з куркою потрібно в гарячому вигляді.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?