Як варити лангустів
1. Лангустів оглянути: червоні лангусти вже були зварені, їх заморозили після теплової обробки; а якщо лангусти сірого кольору, значить їх заморозили живими.
2. У каструлю налити води з запасом, на кожен літр води додати 1 чайну ложку солі.
3. Одягнути рукавички, щоб не порізатися клешнями, викласти лангустів, дочекатися закипання і варити лангустів 15-20 хвилин, якщо вони свіжі, і 5 хвилин, якщо вони варено-морожені.
при варінні лангустинов зверніть увагу на колір лусочок:
зелені: в окропі варити 3 хвилини до почервоніння хітинового покриву;
червоні (варено-морожені): 2 хвилини в гарячій воді досить.
4. Вийняти лангустів з води, подати до столу.
подавати лангустів з устричним або соєвим соусом.
найшвидший і популярний рецепт лангустів на закуску — варіння в бульйоні з лимоном, сіллю і прянощами (перець, гвоздика, лавровий лист). Спеції з панцира при очищенні будуть потрапляти і на м'ясо, що додасть особливий смак і аромат. При бажанні можна варити вже очищені лангустини: тоді варто опускати їх в окріп не більше, ніж на 15 секунд.
Фкуснофакти про лангусти
—лангусти і лангустини не мають відмінностей в приготуванні і є « родичами», але відзначимо, що це різні морепродукти. Лангусти можуть бути дуже великими і нагадують раків , тільки у лангустів відсутні м'ясисті клешки. А лангустини — як величезні креветки , довжиною в 2 долоні.
— при варінні лангусти зовсім не вимагають додавання спецій: м'ясо дуже м'яке і ніжне. М'ясо вареного лангуста можна вмочати в рибний або соєвий соус, або полити апельсиновим фрешем.
— перевірити лангуста на готовність дуже просто: повністю готове м'ясо білого кольору.
— у лангусте їдять все, крім ніг і хітину, в лангусте практично відсутня кишковий сміття.
— лангусти низькокалорійні (90 калорій на 100 грам).
— зміст лангустів (на 100 грам) — 17 грам білка, 2 грам жиру.
— лангусти взагалі не містять вуглеводів.
— лангусти багаті кальцієм, магнієм, міддю і йодом.
— Ціна лангустів — від 550 грн./кілограм замороженого морепродукту (ціна в середньому в Києві на вересень 2020-2021 р). Вважається делікатесом, висока вартість лангустів пояснюється тим, що на території України не розводиться.