Як варити сир
знадобляться — молоко, чорний хліб
1. Для сиру краще використовувати парне сільське молоко, але підійде і звичайне, будь-якої жирності. Знадобиться 3 літри молока. Вилийте їх в банку і туди ж занурте кірку чорного хліба. Настояти молоко до стану кислого молока близько 12 годин.
2. Кисле молоко перелити в товстостінну каструлю і нагріти до 70-80 градусів, помішуючи. Потім остудити сир.
3. Після охолодження сир відкинути на марлю, краю марлі зав'язати вузлом і підвісити над каструлею.
4. Почекати, поки сироватка повністю не стече.
Як варити
продукти
кисле молоко — 2 літра (вистачить на 300-330 грам сиру)
друшляк, 2 каструлі велика і маленька, марля
як варити
кисле молоко влити в невелику каструлю, каструлю поставити в каструлю великого радіусу.
влити у велику каструлю воду, поставити на маленький вогонь — температура води для підігріву кислого молока повинна бути близько 70 градусів.
Довести воду до теплого стану, але не окропу, в такому стані майбутній сир повинен нудитися 1 годину. Повинна відокремитися сироватка і вийти біла щільна маса.
злегка остудити масу протягом 10 хвилин.
викласти масу на марлю, складену в 3-4 шари, зав'язати вузлом і підвісити на кухонному крані — під власною вагою сир стече за 6-12 годин.
варений сир протерти через сито для начинок або нарізати для подачі.
поради з приготування домашнього сиру
1. Не допускайте перегрівання, а тим більше кип'ятіння кислого молока при варінні сиру. Перегрітий сир буде дуже твердим.
2. Враховуйте, що з 3 літрів молока вийде близько 600 грамів готового сиру.
Як приготувати сир в мультиварці?
в мультиварці сир варити на режимі « Підігрів» 1 годину.
Як приготувати сир в пароварці?
в пароварці сир готувати 20 хвилин.
ніжніший сир виходить з домашнього молока, але підійде навіть магазинне-пастеризоване.
щоб кисле молоко рівномірно розігрівалося, розріжте його в каструлі на 4 частини.
варіантів, як підвісити сир, досить багато, але більше всіх підійдуть ті, що дозволяють розмістити під сиром ємність для стікання:
— на віконній ручці,
— на ручці висувного ящика,
— на друшляку над каструлею.
якщо немає кислого молока, його дуже просто зробити: звичайне молоко розкрити і поставити на батарею на кілька годин або по спеці при кімнатній температурі на добу. Дізнатися добре кисле молоко дуже просто: на поверхні буде плавати біла маса, а внизу утворюється біляста рідина.
віджимати варений сир з кислого молока ні в якому разі не можна, щоб сир не став жорстким.