увага! Гриб вважається умовно-їстівним.
Як варити валуї
знадобляться — валуї, вода для вимочування, вода для варіння, сіль
1. Валуї перебрати, вимити, кожен валуй розрізати навпіл щоб перевірити на червивість.
2. Залити валуї холодною водою, вимочувати 5 днів, кожні 12 годин змінюючи воду; в останній раз замочити валуї в підсоленій воді.
3. Свіжу воду посолити, викласти в неї валуї, поставити на вогонь і варити після закипання 10 хвилин.
Як солити гриби валуї
продукти
гриби валуї — 1 кілограм
сіль — 2 повних столових ложки
Лаврушка — 3 листа
перець горошком — 10 горошин
часник — 5 зубців
кріп — 3 парасольки
листя чорної смородини, вишні — по 1 штуці
як солити валуї
1. Замочити гриби на 5 днів.
2. Зварити гриби з додаванням солі, відцідити відвар.
3. У широку каструлю потроху перекладати валуї, пересипаючи сіллю і цукром, додати 3 нарізаних зубців часнику і парасольки кропу. Простежити, щоб гриби були повністю покриті розсолом.
4. Накрити каструлю тарілкою, зверху поставити гніт і прибрати на 2 тижні в холодильник. Якщо з'явиться цвіль, зняти її чистою ложкою.
5. Що залишився часник тонко нашаткувати.
6. Гриби щільно укласти в банку, залити розсолом і закатати. Прибрати в холодильник.
валуї будуть повністю просолені через 3 місяці.
Фкуснофакти про валуях
валуї — це вид сироїжок, за кулястий зовнішній вигляд капелюшки часто звані кулачками або бичками.
валуї придатні в їжу як умовно-їстівні гриби: найбільш підходять для варіння молоді екземпляри. Капелюшок молодих Валуїв щільно облягає ніжку, на дотик рясно масляниста, Колір кремовий або світло-жовтий. Великі валуї з розкрилися капелюшками можуть віддавати гіркотою.
валуї обов'язково потрібно варити, щоб прибрати неприємний запах і гіркоту. Після варіння гриби годяться тільки для засолювання.
Якщо Ви знайшли валуї в невеликій кількості, подумайте, чи будете ви цю кількість солити. Адже через складну обробки валуї не вийде готувати з іншими грибами.
Сезон Валуїв — з липня по жовтень, росте в лісах практично будь-якого типу.