сушені білі гриби замочити на 2-3 години, потім варити 20 хвилин. Заморожені білі гриби не розморожуючи варити 20 хвилин після закипання.
в мультиварці свіжі білі гриби варити 40 хвилин на режимі «Випічка».
в пароварці білі гриби варити 40 хвилин.
Як варити білі гриби
знадобляться — білі гриби, вода для варіння, сіль
1. Білі гриби очистити від бруду і лісового сміття, трохи зрізати підставу ніжки, щоб в блюдо не потрапили залишки корінців.
2. Розрізати білі гриби, видаливши червиві гриби і вирізавши червиві частини грибів.
2. Очищені гриби викласти в каструлю.
3. Залити гриби холодною водою настільки, щоб вона покривала повністю гриби: якщо білі гриби варяться на суп, то кількість води необхідно підбирати за обсягом бульйону, а якщо варені білі гриби потім будуть використовуватися при смаженні, то води необхідно зовсім небагато.
4. Додати сіль.
5. Дочекатися закипання води, зняти піну.
6. Варити білі гриби на середньому вогні 35-40 хвилин, обов'язково знімаючи піну.
ваші білі гриби зварені!
Як варити білі гриби в мультиварці
1. Очищені і промиті свіжі гриби перекласти в мультиварку і налити туди холодної води стільки, щоб гриби були повністю закриті водою.
2. Якщо грибів більше половини чаші, слід розділити їх на кілька заходів варіння.
3. Поставити на мультиварці режим « Випічка» і варити білі гриби 40 хвилин.
Крем-суп з білих грибів
продукти
білі гриби — півкіло
ріпчаста цибуля — 2 голови
картопля — 2 великих картоплини
вершки 20% — 1 стакан
кріп — невеликий пучок
рослинна олія — 2 столових ложки
італійські приправи, сіль і перець — за смаком.
Рецепт крему-супу з білих грибів в каструлі
дрібно порізану цибулю обсмажити на олії, в сковороду до цибулі додати гриби, смажити на повільному вогні 5-7 хвилин, потім влити туди ж вершки (обережно, тонкою цівкою), додати очищений і нарізаний кубиками картоплю, і варити 20 хвилин на маленькому вогні. Вийшло вилити в каструлю, довести до однорідної маси в блендері або міксером, приправити спеціями, прикрасити кропом. Подавати із задоволенням!.
Рецепт крему-супу з білих грибів в мультиварці
Мультиварку налаштувати на режим «Випічка». Викласти в ємність мультиварки рубану цибулю, обсмажити його в мультиварці протягом 10 хвилин, додати нарізану картоплю, гриби, закрити кришку мультиварки і варити 40 хвилин. Потім додати вершки, сіль і спеції, і продовжити варити 10 хвилин на тому ж режимі. Потім суп подрібнити в пюре, і варити 5 хвилин на режимі «варіння на пару». Подавати суп-пюре з білих грибів, прикрасивши зеленню.
Як чистити білі гриби?
білі гриби потрібно викласти в холодну воду і потримати там близько години. За цей час частина сміття відійде самостійно. Потім кожен білий гриб по одному виловлювати з води, зрізати темні місця і очищати від листя і землі. З ніжок старих грибів зняти шкірку повністю, до білого, з молодих — тільки темні і пошкоджені місця. Кожен білий гриб розрізати навпіл (великі білі гриби — на більшу кількість частин), щоб переконатися у внутрішній чистоті грибів. Темні місця зрізати і видалити. Очищені гриби викласти в миску або, якщо гриби плануєте сушити — в друшляк. Білі гриби готові до варіння.
Фкуснофакти
— збирають білі гриби з початку червня і до пізньої осені в хвойних, змішаних або листяних лісах. З'являються вони в теплу і вологу погоду. Люблять рости ці гриби поблизу сосни, ялини, берези, бука, дуба або навіть в ялівці. Найчастіше ховається в траві і під опалим листям. Віддає перевагу рости сім'ями, хоча можна зустріти і гриб-поодинці. Як сусідів часто виступають червоний Мухомор або мурашник. Можуть рости і на узліссі в негустому лісі.
— білі гриби трохи відрізняються по зовнішнім виглядом , залежно від того, де вони ростуть. Капелюшок у цього гриба має приємний запах, оксамитова на дотик і може бути від коричнево-білого до темно-коричневого кольору. Іноді можна зустріти і червоно-коричневу або майже жовту капелюшок. Діаметр капелюшка може досягати в діаметрі 40 сантиметрів. Ніжка має ледь помітний коричневий відтінок з білою сіточкою. Вона може бути як рівною, так і розширюється до низу діаметром до 25 сантиметрів.
— зрілий гриб має під капелюшком жовті або трохи зеленуваті пори . У молодого гриба вони білого кольору. У дощову погоду капелюшок стає слизькою.
— вартість сушених білих грибів — від 125 грн./50 грам (дані в Києві на червень 2020 р) з 50 грамів сушених білих грибів виходить близько 300 грам розмочених.
— білий гриб не темніє при розрізанні і зберігає колір при будь-якій обробці. Біла м'якоть цього гриба залишається білого кольору навіть після сушіння. Саме тому він так і називається.
як довго варити сушені білі гриби?
сушені гриби замочити в холодній підсоленій воді (в такому співвідношенні — на жменю грибів 1 стакан води) на 2-3 години. Потім, не змінюючи воду, поставити на вогонь і варити порізані гриби — 30 хвилин, цілі гриби — 40 хвилин.
скільки потрібно варити білі гриби до смаження?
білі гриби, в силу частих випадків отруєнь, варто відварити в підсоленій воді протягом 20 хвилин після закипання. Потім можна обсмажувати білі гриби.
скільки смажити білі гриби після варіння?
білі гриби після варіння викласти на друшляк, розігріти сковорідку, викласти білі гриби і обсмажувати протягом 15 хвилин
як сушити білі гриби
в мікрохвильовці
: білі гриби викласти на блюдо, налаштувати на потужність 100-180 Вт і поставити на час 20 хвилин. Потім провітрити мікрохвильовку протягом 5 хвилин і повторити те ж саме 2-3 рази.
в духовці
(в тому числі електродуховці): білі гриби викласти на папір для випікання, сушити при температурі 50 градусів, дверцята духовки повинна бути прочинені. Час сушіння білих грибів в духовці — близько 6-7 годин.
користь білих грибів
користь білих грибів обумовлена вмістом вітамінів Е (здорові клітини), аскорбінова кислота (імунітет), нікотинова кислота (окислювально-відновні процеси), фолієва кислота (здоров'я кровоносної системи), тіамін (здоров'я нервових клітин) і рибофлавін (зір, енергійність).
калорійність білих грибів 30 ккал/100 грам.
як маринувати білі гриби
продукти
білі гриби свіжі — 2 кілограми,
0,5 літра води,
оцет 6-% — 120 мл,
лаврушка — 10 листів,
цибуля ріпчаста — 1 голова,
чорний перець горошком — пів чайної ложки,
перець, гвоздика, 4 столові ложки солі, 2 столові ложки цукру.
як маринувати білі гриби на зиму
гриби почистити, помити, великі гриби порізати на частини. Варити з лавровим листом 30 хвилин на малому вогні.
бульйон зцідити, варені білі гриби викласти в друшляк. У бульйон додайте сіль і спеції. У бульйон додати спеції і сіль, довести його до кипіння, додати оцет, повернути гриби, поварити гриби ще 10 хвилин, регулярно знімаючи пінку.
підготувати банки — обшпарити їх окропом, на дно викласти кільцями порізану цибулю, викласти гриби, залити маринадом, закрити кришкою. Зберігати білі гриби потрібно в холодильнику.