Як солити горькушки
продукти
Горькушки — 1 кілограм
Сіль морська — 5 столових ложок
лавровий лист — 2 листочка
кріп — 1 пучок
часник — 5 зубців
рослинна олія — 1/5 склянки
Як почистити горькушки
Горькушки помити, почистити від лісового сміття, відрізати ніжки (можна залишити лише пару сантиметрів ніжок грибів), розрізати кожен гриб навпіл і очистити капелюшки і ніжки горькушек від темних ділянок за допомогою ножа.
як солити горькушки
перебрати гриби (найкраще підійдуть дрібні горькушки, або великі можна порізати), замочити у великій кількості води, поставити в холодне місце на 3 доби, промиваючи і змінюючи воду 2 рази на добу.
зварити горькушки, відкинути на друшляк і остудити. Почистити і порізати пелюстками часник. Дно стерилізованих банок посипати сіллю, кропом і горошком перцю. Укласти шарами, пересипаючи сіллю і перекладаючи часником, лаврушкой, горькушки ніжкою вгору. Зверху на горькушки укласти зелень, налити шар рослинного масла, закрутити кришкою і зберігати в темному холодному місці. Гриби будуть осідати — можна додати зверху нові шари горькушек до засолюванні. Солоні горькушки будуть готові через 40-50 днів.
Як маринувати горькушки
продукти
гриби горькушки — 2 кілограми
ріпчаста цибуля — 4 голови
морква — 1 велика морква
оцет 30% — 100 грам
чорний перець — 25 горошин.
Гвоздика — 10 штук
лавровий лист — 4 листа
цукор — 2 столові ложки
сіль — 2 столові ложки
Підготовка горькушек
1. Горькушки промити, почистити, порізати, замочити у воді на три доби. 2. Залити горькушки холодною водою, підсолити і зварити. 3. Варені горькушки перекласти в друшляк і там остудити.
як приготувати маринад для горькушек
1. У каструлю налити 4 склянки води, додати очищену цибулину, очищену моркву, перець, гвоздику, лавровий лист, цукор і сіль, добре перемішати.
2. Варити після закипання 20 хвилин, потім додати в каструлю оцет, гриби і варити ще 10 хвилин.
маринування горькушек
1. Розкласти горькушки по банках і залити маринадом.
2. Закрити і остудити банки, прибрати на зберігання в сухе прохолодне місце.
3. Мариновані горькушки готові після 2 місяців маринування.
Фкуснофакти
— щоб горькушки були більш м'якими на смак , рекомендується їх замочити в холодній воді на 1-3 доби, кожні 6 годин змінюючи воду. Щоб перевірити, гірчать чи гриби, зваріть невелику їх кількість. Після варіння за смаком стане зрозуміло, чи слід продовжити вимочування. Можна виварити з горькушек шляхом годинний варіння —однак враховуйте, що в цьому випадку повністю позбутися від гіркоти, швидше за все, не вийде, і з грибів будуть « виварені» всі смакові і корисні властивості.
— Горькушка має відмітний вид — злегка підняті поля капелюшки (у молодих грибів поля спочатку піднімаються, а по краях загинаються всередину), в центрі масляниста ямка з горбком, колір рудий з бежевим, капелюшок з пластинками. У горькушки немає схожих на неї поганок, це вагомий плюс для новачків в тихому полюванні.
— зростає горькушка починаючи з травня і до пізніх заморозків практично в будь-яких місцях лісів, від посушливих місць до боліт і мохів. Горькушки ростуть групами по 30-50 грибів і більше. З 1 хорошою галявини можна зібрати повний кошик горькушек.
— Горькушка відноситься до четвертого, самому «слабкому» класу грибів . У відварному або смаженому вигляді горькушка буде віддавати свою гіркоту в підсумкове блюдо. У деяких країнах горькушка визнана неїстівним грибом, проте в нашій країні засолювання і маринування горькушек визнається без сумнівів.