Як варити пшоно
знадобляться — стакан пшона, 4 склянки води
- почистити пшоно від сміття і темних крупинок.
- Почищене пшоно промити в кип'яченій теплій воді — кілька разів міняти воду, щоб в результаті вона залишалася прозорою після промивання крупи.
- влити в каструлю без емальованого покриття воду, виходячи зі співвідношення, що на один стакан крупи необхідно 4 склянки рідини.
- помістити каструлю з водою на середній вогонь, дати закипіти.
- змінити вогонь до тихого, насипати пшоно, накрити кришкою.
- готувати 20 хвилин.
- відкрити кришку, підсолити пшоно половинкою чайної ложки солі, при необхідності долити води, тримати на плиті ще 10 хвилин.
Як варити пшоно в мікрохвильовці
1. Промите пшоно перекласти в посуд для мікрохвильової печі.
2. Залити пшоно половиною підготовленої води, виходячи зі співвідношення, що на один стакан крупи всього необхідно 4 склянки рідини.
3. Помістити посуд з крупою в мікрохвильовку, накрити посуд.
4. Включити мікрохвильовку на 5 хвилин.
5. Перемішати пшоно, долити воду, що залишилася, підсолити половиною чайної ложки солі, варити ще 2 хвилини.
6. Повторно перемішати крупу, готувати в печі ще 2 хвилини.
7. Залишити пшоно під кришкою настоятися 5 хвилин.
як варити пшоно в пароварці і мультиварці
1. Промите пшоно покласти в мультіварочную чашу або чашу пароварки.
2. Залити крупу водою, виходячи з розрахунку — на один стакан крупи всього необхідно 4 склянки рідини.
3. Підсолити пшоно половинкою чайної ложки солі, покласти квадратик вершкового масла.
4. Включити пароварку або мультиварку на 40 хвилин, готувати, не перемішуючи.
при приготуванні пшона в мультиварці рекомендується ставити зверху парову каструлю.
Як приготувати пшоно в горщиках
1. Промите пшоно розкласти по керамічним горщикам, враховуючи, що обсяг пшона в процесі приготування збільшується в 5-6 разів.
2. Залити пшоно в горщиках водою, виходячи з розрахунку — на один стакан крупи всього необхідно 4 склянки рідини.
3. Підсолити пшоно половиною чайної ложки солі, покласти вершкове масло.
4. Закрити горщики, помістити в розігріту до 180 градусів духову піч, готувати 25-30 хвилин.
Фкуснофакти
— при варінні пшоно збільшується в 5-6 разів за обсягом.
— пшоно варять на повільному вогні , щоб воно не пригоріло до каструльці.
— для приготування краще використовувати промите у теплій воді пшоно, а після приготування пшоно краще промити гарячою кип'яченою водою.
— якщо ви варите пшоняну кашу , спочатку висипте пшоно в киплячу воду, і тільки потім, коли пшоно стане полусваренним (через 15 хвилин), налийте в каструльку молоко і варіть в молоці до готовності (ще 10-15 хвилин).
— Ціна пшона — від 20 грн. (в середньому в Києві на Червень 2020 року).
— калорійність пшона — 342 ккал/100 грам.
— пшоно дуже корисно для здоров'я — вживання в їжу пшона захищає організм від захворювань кровоносної системи і печінки. У пшоні міститься велика кількість вітаміну В6 (піридоксину), причому вміст цього вітаміну в пшоні вдвічі вище, ніж в гречаної і вівсяної крупі. Вітамін В6 допомагає краще засвоюватися в організмі ненасиченим жирним кислотам, нормалізує обмін жирів і білків. Поряд з кальцієм піридоксин нормалізує роботу всіх м'язів, в першу чергу, серцевої, сприяє їх ефективному розслабленню. Науково доведено, що нестача вітаміну В6 може спровокувати запалення середнього вуха. Пшоно не містить глютен, тому страви з нього можуть вживати люди, які страждають алергією на цей білок.
— варене пшоно дітям можна давати з однорічного віку.
— не плутайте пшоно з пшеницею . Пшоно — це оброблене просо.
— Як вибрати : віддавати перевагу крупі, що має жовтий колір і не містить сторонніх часток (сміття). Краще вибирати крупу, розфасовану в заводську упаковку, це допоможе уникнути покупки неякісного продукту.
— як зберігати : необхідно пересипати пшоно в щільно закривається ємність з кераміки або скла і прибрати в темне місце. Не слід довго зберігати пшоно, оскільки в ньому великий вміст жиру, який, окислюючись під час тривалого зберігання, надає пшону гіркий смак і неприємний запах.
— щоб страви з пшона не гірчили , рекомендується промити його в теплій воді, оскільки холодна вода жир не змиє. При цьому потрібно добре перетирати пшоно між руками, механічно прибираючи жир з його поверхні. Крупу слід промивати кілька разів, до повної прозорості зливається води. Ще один спосіб позбутися від гіркоти – залити пшоно водою, дати закипіти і потім злити воду з розчиненим окисленим жиром.