як варити кашу з кукурудзяної крупи
продукти для каші
на 2 порції
Кукурудзяна крупа — 1 стакан
рідина (молоко і вода в бажаній пропорції) — 3 склянки для щільної каші, 4-5 склянок для рідкої
вершкове масло — кубик стороною 3 сантиметри
цукор — 1 чайна ложка з гіркою
сіль — чверть чайної ложки
Як варити кашу з кукурудзяної крупи
- кукурудзяну крупу насипати в сито і помити під холодною водою, потім дати стекти воді.
- у каструлю налити молоко, поставити на тихий вогонь, довести до кипіння і вимкнути вогонь.
- в іншу каструлю влити воду, поставити на вогонь, додати сіль і довести до кипіння. Як тільки вода закипить, всипати кукурудзяну крупу, варити на тихому вогні без кришки 5 хвилин до повного випаровування води.
- до кукурудзяної крупи додати кип'ячене молоко, перемішати і варити 15 хвилин, регулярно перемішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою. У зварену кашу викласти кубик вершкового масла, додати цукор і перемішати.
- після варіння кукурудзяну кашу рекомендується загорнути в ковдру на 15 хвилин для упарювання, в ідеалі — на кілька годин.
в кукурудзяну кашу в якості добавки можна додати курагу, родзинки, різаний чорнослив, тертий гарбуз, йогурт, варення, ванільний цукор, мед. Якщо каша пропонується на вечерю, можна додати овочі і варене м'ясо .
як варити кашу з кукурудзяної крупи в мультиварці
промиту кукурудзяну крупу насипати в чашу мультиварки, додати цукор, сіль і масло. Влити молоко і воду, перемішати, варити на режимі «молочна каша» протягом 30 хвилин, потім 20 хвилин на режимі «Підігрів» для упарювання, або просто кілька хвилин не відкривати кришку мультиварки.
як варити кукурудзяну кашу в пароварці
у ємність для круп всипати кукурудзяну крупу, залити молоком і водою, поставити в пароварку на півгодини. Потім посолити і посолити кашу, додати масло, варити ще 5 хвилин.
якщо у вас кукурудзяна крупа крупного помелу, погано розварюється — можна подрібнити її в кавомолці або кухонним млином, вона буде швидше варитися.
Фкуснофакти
що додати в кукурудзяну кашу
кукурудзяну кашу можна урізноманітнити, якщо додати гарбуз, родзинки, курагу, яблука, сушені персики, консервовані ананаси або персики. Якщо хочеться несолодкої кукурудзяної каші — можна зробити її з сиром, томатами, з бринзою.
калорійність кукурудзяної крупи — 337 ккал/100 грам.
користь кукурудзяної крупи обумовлена великим кількість вітамінів групи А, В, Е, до і РР, кремнію і заліза, а також наявністю в складі двох найважливіших амінокислот — триптофану і лізину. Завдяки високому вмісту клітковини, вона виводить з організму токсини і звільняє кишечник від продуктів розпаду.
термін зберігання кукурудзяної крупи — 24 місяці в сухому і прохолодному місці.
термін зберігання кукурудзяної каші — 2 дні в холодильнику.
вартість кукурудзяної крупи від 40 грн./1 кілограм (вартість в середньому в Києві на Червень 2020 року).
пропорції при варінні кукурудзяної крупи
При варінні кукурудзяна крупа збільшується в об'ємі в 4 рази, тому на 1 частину крупи додають 4 частини води.
ідеальна каструля для варіння кукурудзяної крупи — з товстим дном.
готова кукурудзяна каша стає дуже м'якою і густою. Якщо каша вийшла занадто густий, її можна залити молоком або вершками і проварити на маленькому вогні ще 5 хвилин.
на склянку кукурудзяної крупи — 2,5 склянки молока або води, столова ложка цукру і пів чайної ложки солі. Вершкового масла — 1 невеликий кубик. Так варити в каструлі при постійному помішуванні.
в мультиварці — на 1 склянку кукурудзяної крупи 3,5 чашки молока або води. Режим « молочна каша» на 20 хвилин, потім — « розігрів» на 10 хвилин. Або можна включити режим « гречана каша» на 20 хвилин.
в пароварці — так само, як в каструлі, варити півгодини.
подивіться
класичні
рецепти каші і
як готувати кашу з кукурудзяного борошна
.
існує безліч видів кукурудзяної крупи, але в магазинах продають шліфовану — це подрібнені кукурудзяні зерна, попередньо обшліфовані. На упаковці з шліфованою кукурудзою часто пишуть номер — від 1 до 5, він означає Розмір помелу. 5 — найдрібніша, її варити швидше за все, 1 — найбільша, її варити довше.