скільки варити курку?
супову сільську курку варять у холодній воді від 2 годин . Бройлер або курчати варити 1 година .
готовність курки просто визначити: якщо м'ясо легко відходить від кісток або філе легко протикається виделкою - курятина зварилася.
як варити курку
1. Курку, якщо заморожена, перед варінням необхідно розморозити.
2. У курки видалити пір'я (якщо є) за допомогою пінцета.
3. У каструлю налити воду — так, щоб покривала курку з запасом в пару сантиметрів. Якщо курка вариться цілком, знадобиться велика каструля.
4. Посолити воду (на кожен літр води по чайній ложці солі).
5. Опустити в каструлю курку або шматки курки.
6. Дочекатися закипання і, якщо через 3-5 хвилин варіння утворилася піна, зняти її.
7. За смаком, додати цибулину, очищену моркву, часник.
8. Варити курку в каструлі від 30 хвилин (якщо це шматки курки) до 2 годин (ціла курка на бульйон).
точний час варіння курки до готовності
Курка і курча цілком — 1 годину, стара і сільська курка — 2-6 годин.
Ніжки, філе, стегенця, грудка, крильця — 20-25 хвилин.
Курячі субпродукти: шийки, серця, шлунки, печінка — 40 хвилин.
скільки варити курку на бульйон
Цілком — 1,5-2 години, сільську курку — мінімум 2 години, Півня — близько 3 годин.
Ніжки, філе, стегенця, грудка, лапки, крильця дадуть наваристий бульйон за 1 годину.
Курячі потрошки на дієтичний бульйон варити 40 хвилин.
які спеції додати при варінні курки?
Після закипання можна додати до курки очищену цибулину і моркву, перець, сіль, орегано, майоран, розмарин, базилік, прованські трави, 1-2 лаврових листки.
коли солити курку при варінні?
Курку солити на початку варіння.
скільки смажити курку?
Курку смажити 20-30 хвилин в залежності від розміру курячих шматочків і вогню.
яка калорійність курячого філе?
Калорійність вареного курячого філе — 110 ккал.
Калорійність курки з шкірою — 160 ккал.
як варити курку для супу?
Для супу курку варити у великій кількості води: на 1 частину курки з кістками знадобиться в 6 разів більше води (наприклад, на стегенце вагою 250 грам 3 літри води). Сіль додавати на початку варіння, щоб вийшов наваристий бульйон.
Як підготувати курку до варіння?
Курку очистити від залишків пір'я (якщо є), помити і обсушити за допомогою рушника.
як подавати відварну курку?
Відварна курка може бути подана як самостійну страву, тоді можна прикрасити варену курку спеціями і зеленню, і подати разом з овочами, соусами, вершками.
курка і варильні гаджети
в мультиварці
В мультиварці курку цілком залити холодною водою, посолити, додати спеції, сіль, і варити 1 годину на режимі «гасіння». Окремі шматки курки варити в мультиварці протягом 30 хвилин на тому ж режимі.
в пароварці
Окремі шматки курки варити на пару 30-45 хвилин. Цілком курку в пароварці не готують через великого розміру.
в скороварці
Ціла курка на бульйон звариться за 20 хвилин при закритому клапані. Шматки курки в скороварці зваряться за 5 хвилин під тиском.
в мікрохвильовці
У мікрохвильовці шматки курки варити 20-25 хвилин на максимальній потужності (800-1000 Вт). В середині варіння необхідно перевернути курку.
поради щодо варіння курки
яку курку вибрати для варіння?
Для салатів і других страв підійдуть ніжні м'ясисті частини курки і куряче філе.
Для супів і бульйонів необхідно вибирати наваристі частини з жиром і шкірою, як доповнення до них відмінно підійдуть
для бульйонів і курячі кістки. Якщо бульйон повинен вийти дієтичним, то використовуйте тільки кістки і трохи м'яса.
як варити курку для різних страв
в шаверму додається повністю зварена курка, оскільки потім вона майже не піддається температурній обробці.
У салат « Цезар» курку можна підсмажити на олії, але якщо ви хочете отримати дієтичний салат, то підійде варене куряче філе — варити його необхідно 30 хвилин.
На бульйон курку варити 1-2 години.
яка калорійність курки?
Калорійність вареного курячого філе — 110 ккал.
Калорійність курки з шкірою — 160 ккал.
як варити курку для супу?
Для супу курку варити у великій кількості води: на 1 частину курки з кістками знадобиться в 4 рази більше води (наприклад, на стегенце вагою 250 грам 1 літр води). Сіль додавати на початку варіння, щоб вийшов наваристий бульйон.
як підготувати курку до варіння?
Курку очистити від залишків пір'я (якщо є), помити і обсушити за допомогою рушника.
як подавати відварну курку?
Відварна курка може бути подана як самостійне блюдо, тоді можна прикрасити варену курку спеціями і зеленню, і подати разом з овочами, соусом і вершками.
які спеції додати при варінні курки?
Після закипання можна додати до курки очищену цибулину і моркву, перець, сіль, орегано, майоран, розмарин, базилік, прованські трави. В кінці варіння можна покласти 1-2 лаврових листки.
як варити жорстку (стару) курку
Як правило, м'ясо сільської курки (особливо старої) дуже жорстке і приготувати його м'яким досить складно. Щоб пом'якшити його, необхідно промаринувати перед варінням: натерти кефіром або лимонним соком, і залишити в холодильнику на 4-6 годин. Потім жорстку курятину варити звичайним способом 2-3 години. Іншим варіантом стане варіння домашньої курки в скороварці — цілком або частинами протягом 1 години.
Закуска з курки
продукти
Куряча грудка — 2 штуки (близько 500 грам)
Свіжий огірок — 4 штуки
Базилік — листочки для прикраси
Соус « Песто» — 2 столових ложки
Майонез — 6 столових ложок
Мелений перець — 1 чайна ложка
Сіль — 1 чайна ложка
як зробити закуску з курки на огірках
1. Зварити курку: викласти в холодну воду і тримати на вогні 30 хвилин. Очистити від шкіри і кісток, порізати дрібними шматочками куряче м'ясо.
2. Додати 6 столових ложок майонезу, з'єднати з двома столовими ложками соусу «Песто», додати дрібку свіжомеленого перцю, сіль, і добре перемішати до утворення однорідної маси.
3. 4 свіжих огірка промити і порізати на скибочки подовженої овальної форми товщиною 0,5 сантиметра, розкласти їх на плоскодонну тарілку і на кожен з них викласти по чайній ложці отриманої суміші з вареної курки.
4. Свіжий базилік обполоснути під проточною водою і викласти зверху на кожну порцію закуски.
як варити курячий суп
продукти і ціна курячого супу
500 грам м'яса курки (підійдуть курячі стегенця, стегна) на 50 грн.,
1-2 середні морквини на 10 грн.,
1-2 голови цибулі на 3 грн.,
3-5 штук картоплі на 5 грн. (близько 300 грам),
100-120 грам
вермішелі
на 5 грн.,
спеції і зелень за смаком (10 грн.),
вода — 3 літри.
Ціна: 45 грн. на 6 великих порцій курячого супу або 15 грн. за порцію. Час приготування курячого супу — 1 година 10 хвилин.
ціна в середньому в Києві на Червень 2020 року.
.
приготування курячого супу
Зварити курку у великій кількості води. Викласти з каструлі і дрібно порізати варену курку, повернути в бульйон. Додати в каструлю обсмажені цибулю і моркву. Додати дрібно порізану картоплю і спеції, варити ще 15 хвилин. Додати вермішель і варити ще 5 хвилин.
як вибрати смачну курку
якщо куряче м'ясо бліде або липке, не виключено, що курка була хвора і її лікували антибіотиками. Якщо грудка збільшена, а ноги непропорційно короткі – швидше за все птицю годували гормональними речовинами.
У здорової курки має бути світло-рожеве або біле м'ясо, тонка і ніжна шкіра, на лапах дрібні лусочки. Найсмачніше м'ясо — у молодої курки. Постукайте по грудях: якщо кістка жорстка і тверда, швидше за все курка Стара, у молодих курок кістка м'яко пружинить.
Краще купувати птицю охолодженої, — тоді це найчистіше і корисне м'ясо. У замороженому курячому м'ясі набагато менше корисних речовин.
Як правильно обробити курку
перший спосіб
1. Курку помити в прохолодній воді, покласти спиною вгору на обробну дошку, гострим великим ножем зробити розріз уздовж хребта, глибина розрізу — до кістки.
2. У місці з'єднання окіст з хребтом надрізати м'ясо з двох сторін.
3. Перевернути тушку курки, зробити глибокий надріз навколо стегна, щоб стала видна стегнова кістка, окіст покриття і різати між кісткою і тушкою. Те ж повторити з другим окостом.
4. Зробити надрізи з двох сторін грудної частини і трохи відокремити м'ясо, надрізати кістки грудки, видалити грудну кістку.
5. Відрізати від остова крила і грудку, роблячи надріз з хвостової частини до шиї.
6. Відрізати від грудки крила так, щоб на крилах залишилася третина грудки.
7. Відрізати кінчики крил (їх можна використовувати для бульйону).
8. Розрізати окосту на дві частини, зробивши розріз в місці, де стегно переходить в гомілку.
другий спосіб
1. Почати розрізати курку від гузки вздовж хребта.
2. Поставити тушку вертикально, увіткнути ніж в тільки що зроблений розріз, натискаючи на нього зробити розріз прямо по хребту вниз.
3. Покласти курку вниз грудкою, розкрити по розрізу.
4. Поставити курку вертикально, розрізати передню кістку.
5. Половину курки покласти ніжкою вгору, відтягнути окіст і відрізати в місці приєднання до грудях. Повторити з другою половиною тушки.
6. На ніжках знайти тонку білу смужку в місці з'єднання гомілки і стегна, розрізати в цьому місці, розділивши окіст на дві частини.
Соус до вареної курки
продукти
Волоські горіхи — 2 столові ложки
Чорнослив — 2 жмені
Майонез або сметана — 2 столові ложки з гіркою
Гранатовий соус — 3 столові ложки
Цукор — пів чайної ложки
Сіль — чверть чайної ложки
Бульйон курячий — 7 столових ложок
приготування соусу до вареної курки
1. Горіхи порізати або подрібнити за допомогою молотка через рушник.
2. Нарізати чорнослив.
3. Змішати майонез/сметану, гранатовий соус, цукор і сіль; добре перемішати.
4. Додати подрібнені горіхи і чорнослив.
5. Влити курячий бульйон, добре перемішати.
як варити курку з картоплею
продукти
на 2 порції
Курка — 2 стегенця, 600-700 грам
Вода — 2 літри
Картопля — 6-8 середніх бульб (близько 600 грам)
Морква — 1 штука
Лук — 1 штука
Кріп, зелена цибуля — кілька гілочок
Сіль і перець горошком — за смаком
як приготувати курку з картоплею
1. Курку покласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь.
2. Поки закипає вода, цибулю очистити, моркву почистити і дрібно порубати.
3. Коли вода закипить, простежити за піною: її необхідно збирати і видаляти з каструлі.
4. Викласти в бульйон цибулину, додати сіль і перець, варити під кришкою на тихому вогні 30 хвилин.
5. Поки вариться курка, картоплю почистити і крупно порубати.
6. Додати картоплю до курки, варити ще 15 хвилин, потім 10 хвилин настояти. Лук видалити з каструлі.
7. Подавати, виклавши курку окремо від картоплі. Картоплю посипати рубаною зеленню. Бульйон подати окремо або приготувати на його основі підливу. Страву можна подати на обід як суп.
Як варити холодець з курки
продукти
Куряче філе — 2 штуки (або курячі стегна — 3 штуки)
Вода — 1,3 літра
Швидкорозчинний желатин — 30 грам
Ріпчасту цибулю — 1 голова
Морква — 1 штука
Часник — 3 зубці
Сіль — 1 чайна ложка
Чорний перець горошком — 10 штук
Лавровий лист — 2 штуки
як варити холодець з курки
1. Шматки курки, якщо вони заморожені, розморозити; помити.
2. Влити в каструлю воду і поставити на вогонь.
3. Викласти в закипілу воду курку, варити до готовності 30 хвилин.
4. Як тільки вода закипить, злити воду і замінити на свіжу (1,3 літра).
5. Додати у воду половину чайної ложки солі.
6. Очистити і помити цибулю і моркву.
7. Викласти цибулю і моркву в бульйон.
8. Часник очистити і дрібно порубати, додати в бульйон.
9. Додати перець і лавровий лист.
10. Варити куряче філе 20 хвилин, викласти з бульйону і остудити.
11. Бульйон процідити, потім всипати в нього желатин і перемішати.
12. Курку розділити на невеликі шматочки.
13. Лук видалити, моркву нарізати тонкими кільцями.
14. Курку і моркву викласти в формочки, перемішати, трохи остудити і прибрати в холодильник на 4 години.