скільки варити джем?
Як варити джем
з чого варити джем
Джем варять з фруктів і ягід, у виборі переважно відштовхуючись від сезону. У травні варять джеми з абрикосів, полуниці. У червні варять джеми зі смородини (червоної і чорної) і черешні, суниці. В середині літа починають варити з малини, яблук і слив. У серпні і початку вересня варять джеми з яблук, брусниці, агрусу, глоду. Як правило, у кожного з етапів плодоносного сезону є своє «Золоте» час, коли на ринку або в селах можна купити фрукти і ягоди за дуже низькою ціною. Особливо якщо хороший урожай — віддадуть з великою знижкою, аби тільки позбутися від погано зберігаються продуктів.
скільки варити джем
Залежно від виду плодів і соковитості час підготовки може зайняти до доби, а час варіння складе 15-25 хвилин.
Чи додавати пектин (агар-агар, желатин)
Основна « родзинка» джему — його приємна структура желе, завдяки якій джем в міру солодкий і калорійний. Тому в загальних випадках пектин стане в нагоді.
натуральний пектин міститься в яблуках і абрикосах, агрус, сливі і смородині. Однак при варінні враховуйте, що джем з них без пектину в порошку потрібно буде уварювати досить довго і він вийде дуже концентрованим.
як варити джем — загальні правила
1. Плоди помити і злегка потрясти в друшляку, щоб позбутися від зайвої вологи. Кісточки, при їх наявності, слід видалити.
2. Засипати цукром, і почекати 1-8 годин в залежності від виду плодів, щоб вони дали сік.
3. Приготувати желирующий компонент: наприклад, желатин слід розвести водою і підігріти (точний рецепт залежить від виду желатину).
4. Плоди протерти через сито, видалити шкірку, викласти суміш в каструлю і уварювати 10 хвилин.
5. Влити пектин, ретельно перемішати, при закипанні вимкнути вогонь.
що додати в джем
По-перше, при варінні джему можна поєднувати фрукти і ягоди між собою. У будь-якому Джемі буде доречна лимонна кислота і звичайно спеції — бадьян, кардамон, кориця, гвоздика.
в джем можна додати горіхи — мигдаль або волоські горіхи. Із сухофруктів можна додати родзинки або чорнослив.
Правила варіння джему
Джем відрізняється від варення тим, що джем — щільний, з додаванням желирующих інгредієнтів, продукт з подрібненими або різаними плодами, як правило без макухи.
ягоди, фрукти перед варінням відібрати — знадобляться щільні, свіжі, зрілі плоди.
за 2 хвилини до закінчення варіння джему можна додати дрібку (на 1 кілограм плодів) лимонної кислоти.
Джем варять з додаванням натурального або порошкового пектину, попередньо розмішавши його в цукрі або розчинивши в цукровому сиропі. Додають пектин при останній варінні джему або, якщо джем вариться в один прийом, то за 5 хвилин до закінчення варіння. Варять джем в 1-2 заходи по 20-40 хвилин в залежності від виду плодів.
плоди при варінні джему необхідно очистити і дрібно нарізати.