Як варити мак для несолодких страв
1. Мак викласти на марлю.
2. Марлю зав'язати мішечком.
3. Викласти мішечок з маком в каструлю і залити холодною водою або молоком.
4. Поставити каструлю на великий вогонь, після закипання вогонь зменшити.
5. Варити мак при слабкому кипінні під кришкою протягом 1 години. Важливо, щоб молоко або вода не випарувалися.
6. Варений мак після варіння повинен набрякнути, додатково його можна пропустити через м'ясорубку або блендер, і перемішати з іншими компонентами начинки.
Як варити мак для солодкої глазурі
1. Мак залити крутим окропом і залишити на 30 хвилин.
2. Злити воду через дрібне сито, Мак віджати і розтерти його через сито з медом або цукром (в такій же кількості, як і маку).
Як варити мак для молочної глазурі
1. Мак залити окропом, залишити на пару хвилин, потім окріп злити, а мак викласти в каструльку.
2. Влити молоко (на 1 чайну ложку маку — 2 столові ложки молока), мед (1 чайну ложку, можна замінити цукром) і кубик вершкового масла (кубик стороною 1 сантиметр).
3. Поставити каструлю на тихий вогонь і варити мак до випарювання молока — маса повинна вийти густою.
Як варити мак для яєчної глазурі
1. У каструлю налити воду і поставити на вогонь.
2. Після закипання в воду викласти мак, кип'ятити 1 хвилину.
3. Зцідити мак в сито, трохи віджати від зайвої води.
4. Потовкти мак в кавомолці або ступкою через сито.
5. Всипати до маку цукор (на 5 столових ложок маку — 5 столових ложок цукру) і сире куряче яйце (1 штука) і перемішати.