час читання —1 хв.
опеньки — їстівні гриби, дуже корисні для здоров'я, якщо вживати їх в міру. Але якщо нехтувати вимогами здорового глузду і конкретних рецептів, то це може накликати біду. Найпоширеніші причини:
- переїдання опеньками — гриби досить важка їжа навіть для здорової людини, ну а страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту потрібно ще більше зменшити апетити.
- погано очищені і/або недоварені опеньки — опеньки обов'язково потрібно добре промити, великі — замочити, грубі ніжки — обрізати, і варити мінімум 20 хвилин (молоді дрібні гриби).
- попадання в їжу неїстівних опеньків — обов'язково перевіряйте опеньки перед збором, чи дійсно це їстівна їх версія.
- пересолені і переперчені опеньки — така заготовка може завдати шкоди здоров'ю, як і будь-яка інша їжа з надлишками спецій.
- індивідуальна непереносимість.
в іншому опеньки абсолютно нешкідливі для здоров'я і рекомендуються в їжу в невеликій кількості.
скільки варити
/
поради
/
чим небезпечні опеньки?