як варити пельмені
1. Налити в каструлю воду (на 1 порцію 15-20 пельменів — половина літра води), поставити каструлю на сильний вогонь.
2. Додати у воду чорний перець горошком і сіль. Якщо пельмені будуть подаватися з бульйоном, то перець можна використовувати мелений, щоб не довелося виловлювати горошок в каламутному бульйоні.
3. Дочекатися закипання води.
4. Викласти заморожені пельмені в каструлю.
5. Після того, як вода знову закипить, зменшити вогонь і перемішати пельмені, щоб вони не злиплися між собою і не прилипли до дна і стінок каструлі.
6. Варити пельмені 10 хвилин, виловити пельмені з води за допомогою шумівки або столової ложки.
7. Подавати пельмені зі сметаною і пельменним бульйоном, за смаком посипавши зеленню.
ваші пельмені зварені!
як варити пельмені в гаджетах
Як варити пельмені в мультиварці
пельмені викласти на дно мультиварки, залити сметаною, змішаної з водою у співвідношенні 1:4. Варити пельмені 20 хвилин на режимі мультиварки « випічка». Перед подачею посипати пельмені тертим сиром.
Як варити пельмені в пароварці
в пароварці варити пельмені 30 хвилин.
як варити пельмені в скороварці
у скороварці варити пельмені 20 хвилин.
Як варити пельмені в мікрохвильовці
заморожені пельмені (200-250 грам) викласти в глибоке блюдо, додати склянку води, сіль, перець і лавровий лист. Закрити блюдо тарілкою і поставити в мікрохвильову піч на
10
хвилин (при потужності 800 Вт). Страва готова, смачного!
Фкуснофакти
1. При варінні пельменів можна додати зелень, чорний перець, лавровий лист.
2. Улюблене « економне» і швидке блюдо для закуски — саме пельмені, що подаються зі сметаною.
3. Пельменний бульйон — теж дуже смачний. Тому вважається, що варені пельмені — універсальне блюдо. Підійде і на обід, якщо подати їх з бульйоном, і на вечерю.
4. Якщо самостійно приготувати пельмені будинку — можна заощадити до половини вартості магазинних пельменів.
5. Щоб швидко приготувати пельмені, варто закип'ятити воду не в каструлі, а в електричному чайнику.
6. Зберігати вже зварені пельмені можна в холодильнику, попередньо злив бульйон (щоб пельмені не розвалилися) і остудивши. Термін зберігання варених пельменів — 2-3 дні. Зберігати варені пельмені слід, накривши кришкою.
7. Води треба в 3 рази більше пельменів: наприклад, на 0,5 кг пельменів — 1,5 літра води.
8. В пароварці варити пельмені 30 хвилин.
9. Калорійність 100 грам пельменів — 280 ккал.
10. Вартість магазинних пельменів — 100-400 грн. / 1 кг. (в середньому в Києві на липень 2020 року).
Про тісто для пельменів
вважається, що класичне тісто для пельменів готується без яєць і молока. Однак таке тісто при вживанні в їжу щільне, як макарони, а ліпити з нього пельмені ручним способом занадто трудомістким, при цьому зберігається ризик, що пельмені проваряться нерівномірно і розваляться при варінні. Молоко пом'якшить смак пельменів, але і зробить його менш яскравим. Компромісним варіантом буде розділити молоко і воду навпіл, а замість яйця додати додаткових 50 мілілітрів рідини.
— якщо вийшло занадто щільне тісто або в хід йдуть обрізки, в тісто рекомендується вмішати 1 додаткову столову ложку рослинної олії.
— якщо немає качалки , можна використовувати для розкочування пельменного тіста скляну пивну або винну пляшку. Це буде не так зручно і швидко, але якість розкочування залишиться хорошим.
— якщо при ліпленні пельменів краї вийшли дуже широкими , можна ножицями або ножем обрізати їх. Так само можна вчинити з гвинтовим защипом (який скріплює кінці пельменю).
про фарш в пельмені
— за смаком в фарш можна додати цибулю в смаженому вигляді, але тоді пельмені будуть менш соковитими. Для того, щоб приготувати соковиті пельмені зі смаженою цибулею, слід збільшити порцію цибулі вдвічі, або додати в фарш води.
— для соковитості можна додати в фарш 3 столових ложки води або колотий лід.
— солити пельмені слід з запасом, щоб солі вистачило і на пельменний бульйон.
— Фарш для пельменів прийнято використовувати з жирної свинини і звичайної яловичини порівну, проте можливі варіанти: тільки нежирна свинина, тільки яловичина з додаванням свинячого сала, тільки яловичина з додаванням води.
— при приготуванні фаршу
можна додати
до м'яса зелень: кріп, петрушку, різані стебла зеленої цибулі. Також можна додати подрібнені бульйонні кубики — вони додадуть яскравий смак і бульйону при варінні пельменів.
Пельменна арифметика
— з наведеної кількості продуктів при готуванні будинку вийшло
32 пельменя
середнього розміру, вага — 850 грам.
— вартість продуктів для приготування 850 грам пельменів —
57 грн.
(в середньому в Києві на травень 2020 року).
— на приготування 2 порцій домашніх пельменів необхідно 1,5 години, рекомендується готувати відразу багато і заморожувати.
як зберігати пельмені
1. Можна приготувати відразу велику кількість пельменів і заморозити їх. Термін зберігання заморожених пельменів — 4 місяці.
2. Для того, щоб зберігати пельмені в морозильній камері і вони не злипалися, краще посипати плоску поверхню борошном, викласти пельмені на неї і відправити в морозильну камеру на 1 годину.
через годину дістати пельмені, акуратно зібрати з плоскої поверхні і скласти в поліетиленові мішечки. Мішечки зав'язати і опустити в ящик морозильної камери.
пельменні традиції
— основною традицією в ліпленні пельменів є створення «щасливого пельменю». Зазвичай, в процесі ліплення в випадково-обраний пельмень замість начинки кладеться монетка, сіль або перець (буває, що пельмень просто залишають порожнім). Вважається, що щасливчику, якому попадеться такий незвичайний пельмень, буде супроводжувати удача і везіння.
— рідкісною традицією стало приготування пельменів в тісному сімейному колі. Згідно з цією традицією в процесі ліплення задіяний кожен член сім'ї, який виконує певну функцію. Один розгортає тісто, другий вирізає кружечки з тіста, третій наповнює заготовки фаршем, а інші допомагають ліпити. Таким чином при приготуванні пельменів знайдеться робота навіть найменшому — наприклад, натискати склянкою на розкачане тісто, щоб вийшли кружечки. Або накладання фаршу на кружечки. — Ліпити пельмені самостійно дуже корисно для здоров'я: дрібна моторна робота сприяє зміцненню нервової системи, зекономлені кошти дозволять купити корисні овочі або фрукти, а відсутність в продукті синтетичних підсилювачів смаку збереже свободу від харчової залежності.
— традиційно пельмені ліплять в грудні-січні, коли на вулиці холодно і хочеться чимось зайнятися не виходячи з дому. Це тим актуальніше, так як в цілому продукти взимку дорожчають. До речі, щоб приготувати пельмені, можна обійтися зовсім без витрати електрики: всі продукти можна обробити руками.
— традиційно фарш для пельменів готується з різних видів м'яса: баранина, яловичина і свинина. Гурмани найчастіше готують пельмені з рибного фаршу. Цікаві варіанти ще: пельмені з м'яса лося, грибні пельмені. Класичний рецепт це картопляні пельмені. Їх відмінність від вареників полягає в тому, що в пельмені начинка кладеться сира. Любителям дієтичного харчування до смаку припадуть пельмені з капусти або редьки, як свіжої, так і квашеної. Не варто дивуватися тому, що при варінні домашні пельмені злегка пожовтіють — так дають про себе знати яйця.
як зробити пельмені
продукти
на 32 пельмені середніх розмірів (2 порції)
борошно для тіста — 300 грам (1,4-1,5 склянки або 14,5 столових ложок з гіркою)
борошно для розкочування — 2 столових ложки без гірки
куряче яйце — 1 штука
Вода — півсклянки (100 мілілітрів)
Фарш — 300 грам
ріпчаста цибуля — 1 невелика голова
перець чорний — 1 щіпка
соняшникова олія — 1 столова ложка
сіль — 2 чайних ложки без гірки
як зробити пельмені вдома
1. Відміряти в сито, що лежить над мискою, 1,25 стандартних 200-мілілітрових склянки борошна.
2. Додати в борошно 1 чайну ложку солі.
3. Злегка стрясаючи сито, просіяти борошно в миску.
4. Додати до борошна 1 столову ложку соняшникової олії.
5. Воду налити в кухоль і підігріти в мікрохвильовці до температури 40 градусів (на дотик трохи тепліше ніж температура тіла).
5. У миску розбити 1 куряче яйце, додати півсклянки підігрітої води і збити за допомогою віночка.
6. Влити яєчну суміш в борошно.
7. Прямо в мисці перемішати продукти ложкою, а потім руками до моменту, коли тісто почне відлипати від рук.
8. Оскільки якість борошна може відрізнятися від стандартної, борошна може знадобитися трохи більше — тоді додавати борошна по половині столової ложки і продовжувати замішувати тісто, всього 15 хвилин.
9. Тісто скачати в кулю, прибрати в пакет і залишити при кімнатній температурі настоюватися на півгодини.
10. Фарш викласти в миску, перемішати ложкою.
11. Ріпчасту цибулю почистити, дрібно порубати, можна також подрібнити за допомогою терки або м'ясорубки.
12. Додати в фарш цибулю, сіль і перець, вмішати їх у фарш руками.
13. Дістати тісто.
14. На робочу поверхню висипати 1 столову ложку борошна і розрівняти.
15. Викласти тісто, обминути так, щоб воно стало трохи сухіше.
16. Скачати тісто в ковбаску довжиною 20 сантиметрів, потім розрізати впоперек навпіл.
17. 1 половину прибрати в пакет, щоб воно не підсохло (підсохле тісто практично ніяк не розкачати).
18. Осташуются половину тіста почати розгортати на робочій поверхні обсипаної борошном качалкою (як варіант — пляшкою).
19. Розкачати тісто в пласт 2-3 міліметри, банкою або склянкою діаметром 6,5-7 сантиметрів видавити кружечки.
20. Обрізки вимісити, розкачати (це буде вже важче через те, що тісто стало щільніше), знову видавити кружечки.
21. Скласти кружечки тіста на тарілку.
22. По одному викладати кружечки на робочу поверхню, викладати на тісто фарш за допомогою чайної ложки: на 1 пельмень доведеться невеликий шматочок фаршу приблизно з половину чайної ложки.
23. Фарш викласти на середину тіста, потім 1 половину підняти і накрити нею 2 половину.
24. Кінчиками пальців защипати краю пельменю так, щоб краї були не дуже широкими.
25. Потягнути кути пельменю і завести за рівну частину, там же акуратно скрутити тісто.
26. Пельмені викласти на тарілку і прибрати в морозилку.
27. Аналогічно зліпити пельмені з другої частини тесту і залишився фаршу: всього вийде 30-35 пельменів середнього розміру.
28. Прибрати другу тарілку в морозилку, спорудивши конструкцію так, щоб пельмені не стикалися. Якщо є пластикові тарілки, можна сміливо ставити зверху відразу на пельмені.
29. Почекати 1 годину, коли пельмені підморозяться.
30. Перекласти пельмені в пакет — вони будуть зберігатися до півроку.
31. Зварити пельмені — вони не розваляться при варінні і додадуть бульйону яскравий смак.