⏰ як приготувати окрошку. Як і скільки варити продукти для окрошки.

скільки готувати окрошку?

10:00
Окрошку готувати півгодини.

Як готувати окрошку

продукти
на 2 порції
варені курячі яйця — 2 штуки
варена картопля — 2 штуки або 1 велика
варена ковбаса (або варене м'ясо ) — 70 грам
огірки — 1 невеликий або половинка великого
Редис — 4-5 штук
ріпчаста цибуля — половина голови
кріп і петрушка — по кілька гілочок
Заправка для окрошки — 400 мілілітрів

Як приготувати окрошку
1. Зварити окремо картоплю, яйця, очистити і дрібно порізати.
2. Огірки помити, відрізати плодоніжки, нарубати соломкою.
3. Редис помити і дрібно нарубати.
4. Лук очистити від лушпиння і нарізати тонкими півкільцями.
5. Кріп і петрушку помити, обсушити і дрібно нарізувати.
6. Варену ковбасу нарізати.
7. Викласти інгредієнти у велику глибоку миску.
8. Залити окрошку квасний або кефірної заправкою, перемішати і дати продуктам просочитися заправкою пару хвилин.

на 2 порції окрошки доводиться 200 грам основи (овочі, м'ясне і т.д.) і 300 мілілітрів заправки.

варіанти заправки

на 1 порцію
стримано гостра заправка з квасу до окрошки
Квас — 200 мілілітрів
Гірчиця — 1 чайна ложка (міцна)
хрін — 1 чайна ложка
сіль — чверть чайної ложки без гірки

проста заправка з води і лимонної кислоти
Вода — 200 мілілітрів
лимонна кислота — на кінчику ножа або 1/5 чайної ложки за смаком

Італійська заправка на кефірі
кефір 2,5-2,7% жирності — 100 мілілітрів
Вода — 100 мілілітрів
Італійська приправа
сіль — чверть чайної ложки

Заправка для окрошки на майонезі
Майонез — 4 столових ложки
Вода — 150 мілілітрів
лимонний сік — від половинки лимона

гостра квасно-кефірна заправка для окрошки
кефір — 100міллілітрів
Квас — 100 мілілітрів
Сметана — 2 столові ложки
Майонез — 2 столові ложки
Гірчиця — 2 чайні ложки
хрін — 2 столові ложки

Фкуснофакти

Квас для окрошки
для окрошки найкраще підійде свіжий квас або квас, приготований в домашніх умовах. Квас перемішати з продуктами для заправки заздалегідь, щоб встигнути настояти квас в холодильнику півгодини-годину.
традиційно для окрошки використовується білий житній квас з борошна, однак в домашніх умовах можна приготувати питний квас з хліба і робити на ньому заправку для окрошки.
якщо квас для окрошки купується в магазині, необхідно брати «живий» квас темного кольору, середньої солодощі і різкості, в ідеалі бочковий квас.

кефір для окрошки
кефір для окрошки підійде будь-який, кефір 2,5-2,7% жирності необхідно буде розбавити водою (за смаком — мінеральної газованої) в співвідношенні 1:1, а кефір 1% жирності розбавляти немає необхідності.

як варити картоплю для окрошки
для окрошки найбільш підходить молода не велика картоплю, яку варять цілком в мундирі протягом 20-25 хвилин (в залежності від сорту), а потім остуджують, чистять і ріжуть.

як варити яйця для окрошки
яйця для окрошки викласти в каструлю, обережно залити холодною водою, поставити на вогонь і варити 10 хвилин після закипання води. Яйця зваряться круто — такий спосіб варіння і необхідний при приготуванні окрошки. Зварені інакше яйця різко знизять смакові якості окрошки і скоротять термін її зберігання.

М'ясне для окрошки
для окрошки найбільш підходить варена ковбаса. Її також можна замінити сосисками, попередньо звареними протягом 3-5 хвилин (в залежності від виду). Ковбасу не потрібно варити, а ось сосиски можна проварити протягом 3 хвилин, а потім нарізати тонкими смужками.
для окрошки також підійде відварне м'ясо — яловичина (варити 1-1, 5 години) або нежирні частини свинини (варити 1-1,5 години).

Гірчиця для окрошки
для окрошки годиться будь-яка гірчиця, крім зернистої, тому що зерниста окрошка просто не віддасть свою гостроту заправці.

хрін для окрошки
хрін для окрошки необхідно вибирати за смаком і розраховувати кількість виходячи з «фортеці» хрону.

покращуємо заправку для квасу
якщо заправка готується на квасі, 1 курячий жовток можна розтерти в ньому — тоді окрошка придбає густоту.
якщо окрошка виходить занадто кислою, слід розвести заправку. Щоб відрегулювати кислоту заправки, рекомендується додавати лимонку потроху, після чого обов'язково пробувати заправку на смак. Важливо, щоб кислота добре поєднувалася з солоним і гострим смаками.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?