скільки варити аджику?
Аджика з помідорами
продукти на 1,5-2 літри аджики
Помідори — 2 кілограми
Болгарський перець — 300 грам
Перець чилі — 100 грам
Часник — 100 грам (2-3 головки)
Хрін — 150 грам
Сіль — 3 столові ложки
Цукор — 3 столові ложки
Яблучний оцет — чверть склянки
Соняшникова олія — 1 склянка
Коріандр, хмелі-сунелі, насіння кропу — за смаком
Як приготувати аджику на зиму
Помідори вимити, обдати окропом і очистити від шкірки. Кожен помідор розрізати навпіл, видалити плодоніжки.
Болгарський перець помити, розрізати навпіл, видалити плодоніжки і насіння, розрізати кожен на 4 частини.
Часник очистити від шкірки, гострий перець очистити від насіння і розрізати на кілька частин. Хрін почистити.
Всі овочі подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера, викласти в каструлю, влити олію і варити 1 годину на тихому вогні без кришки.
Коли аджика виварить зайву рідину і досягне соусоподібної консистенції, додати оцет, сіль і цукор, спеції. Добре перемішати аджику і варити ще 10 хвилин.
Розлити аджику по стерилізованим банкам, закатати кришками, остудити і прибрати на зберігання.
Аджика з перцю (без варіння)
продукти
Гострий перець зелений або червоний — 400 грам
Часник — половина великої цибулини
Сіль — 2 столові ложки
Кінза — 1 невеликий пучок
Базилік — 1 невеликий пучок
Кріп — 1 невеликий пучок
Насіння коріандру, чебрець ,чебрець — по щіпці
Як зробити аджику
1. Перець помити, викласти в миску, залити теплою водою і залишити на 5-6 годин (можна на ніч).
2. Злити воду, перець розрізати і очистити від насіння.
3. Часник очистити від лушпиння.
4. Кінзу, базилік і кріп помити під проточною водою і обсушити, базилік очистити від гілочок.
5. Через м'ясорубку двічі подрібнити перець, часник і зелень.
6. Коріандр подрібнити за допомогою ступки, додати до подрібненої суміші.
7. Додати сіль, добре перемішати і закрутити в стерилізовані банки або бутлі.
Фкуснофакти про аджику
традиції варіння аджики
У класичну абхазьку аджику кладуть гострий перець, сіль і спеції. Тобто взагалі не додають помідори і солодкий перець. Колір аджики може бути не тільки червоним, але і зеленим, якщо за основу взято зелений пекучий перець, а до нього додані свіжі і сушені пряні трави, обов'язково кінза і уцхо-сунелі (грузинська назва пажитника блакитного). Однак в Україні найчастіше готують аджику саме з томатами в силу поширеності цього овоча.
сьогодні компоненти аджики подрібнюють блендером або перемелюють на м'ясорубці, а за старих часів перетирали між двома плоскими каменями.
Слово «аджика» в перекладі з абхазької мови означає «сіль». Ця приправа характерна для грузинської, вірменської та абхазької кухні. За традицією, горяни подвяливают на сонці стручки червоного пекучого перцю і перетирають їх з сіллю, часником і прянощами.
чи треба варити аджику
Традиційно аджику готують без варіння, так як міститься в перці кислота і сіль є натуральними консервантами. Однак з огляду на різні умови зберігання аджики, для більшого збереження і збільшення терміну придатності (до 2 років) рекомендується її варити. До того ж, правильно зварена аджика не заграє.
що додати в аджику
Щоб урізноманітнити аджику, можна додати на кожен кілограм помідорів 3 середніх яблука і 1 середню моркву. Аджика придбає солодкуватий відтінок. Ще можна додати подрібнений волоський горіх і м'яту.
якщо аджика заграла
Як правило, аджика бродить, якщо її не варили, або якщо при варінні аджики не додавали солі. Злити аджику в каструлю і варити 3 хвилини після закипання. Щоб підсилити дію консервантів, додати на кожен літр аджики столову ложку солі. Варену аджику повернути в банку, попередньо її вимивши і добре просушити. У бродінні немає нічого страшного — воно додасть аджиці більш квашений смак і різкість.
користь і подача вареної аджики
Аджика покращує апетит і корисна для травлення, проте вживати гостру приправу слід в невеликих кількостях, щоб не викликати подразнення слизової оболонки шлунка.
Аджика подається до смаженого або тушкованого м'яса, приправу не піддають тепловій обробці, додають в уже готові страви.
ідеально подавати аджику до щам або борщу , на хлібі, як соус до макаронів і м'яса.
про безпеку
При обробці гострого перцю варто надіти рукавички, щоб уникнути опіків і різкого запаху.