в каструлі: викласти сморчки в окріп і варити 20-25 хвилин у свіжій підсоленій воді без кришки.
в пароварці: сморчки варити після замочування — 30 хвилин, викладаючи на піднос пароварки не більше 3 шарів грибів.
Як варити сморчки
знадобляться — сморчки, вода
1. Зморшки очистити від крупного лісового сміття, промити під холодною водою в друшляку і перекласти в каструлю.
2. Залити сморчки водою так, щоб вони повністю були в воді.
3. Ще раз промити сморчки, виклавши гриби в друшляк.
4. Злити воду, залити чистою водою і поставити на вогонь.
5. Посолити гриби, дочекатися закипання і зменшити вогонь.
6. Після закипання варити гриби 20 хвилин.
7. Викласти гриби в друшляк — сморчки зварені і готові до вживання.
Фкуснофакти
поради по варінні зморшків
— Сморчки — умовно їстівні гриби, тому перед приготуванням страв їх рекомендується двічі відварити. Перший раз у воді, в якій вони замочувалися. Сморчки потрібно попередньо посолити. Час варіння становить 7 хвилин з моменту закипання. Отриманий відвар потрібно обов'язково злити, а кожен гриб ретельно промити під проточною водою. Потім чисті гриби скласти все разом знову в каструлю, залити холодною водою і знову поставити на вогонь. Як тільки вода закипить, варити близько 20 хвилин.
— самим ласим шматочком вважається капелюшок сморчка, її цінують за високі смакові якості і приємний аромат. Ніжки — навпаки, досить жорсткуваті, тому перед Другою варінням їх, як правило, видаляють.
— для того, щоб максимально видалити зі зморшків прилип пісок і позбутися від равликів та інших небажаних мешканців, рекомендується попередньо замочити гриби у великій каструлі з холодною водою мінімум на годину. При цьому викладати в посуд їх потрібно ніжками вгору. Це дозволить не тільки краще зберегти форму гриба, але і полегшить процес виведення комах.
— Сморчки перед смаженням обов'язково замочують і варять. Це пов'язано з тим, що в цих грибах є гельвелловая кислота, що є отрутою. Ця кислота при варінні грибів переходить в воду, не руйнуючись при цьому.
— відварені сморчки зберігати в холодильнику не більше 3 діб.
Як виростити сморчки
при бажанні зібрати урожай зморшків можна і зі свого дачної ділянки. Головне, щоб на ньому росли яблуні. Для посіву будуть потрібні Зрілі сморчки — звичайні або конічні. Свіжозібране гриби потрібно попередньо промити в каструлі з холодною водою. Воду при цьому не можна виливати, оскільки в неї потрапили грибні спори.
існує два основних способи розведення зморшків в саду — німецька та французька. У першому випадку сморчки потрібно розкидати під яблунями, полити водою з під грибів, а потім припудрити це місце золою. На зиму посіви потрібно гарненько укрити листям (наприклад, тієї ж яблуні) або соломою. Навесні, як тільки зійде з ділянки сніг, укриття потрібно зняти, залишивши лише трохи листя для запобігання пересихання грунту.
другий спосіб аналогічний першому, відмінність лише в тому, що сіяти грибницю потрібно на заздалегідь підготовлені грядки під деревами. Перед укриттям їх необхідно розпушити і розкидати зверху яблучної мезги (вичавка, відходи з яблук в процесі консервування). При дотриманні агротехніки перші грибочки можуть порадувати вже через два тижні після сходу снігу.
— Сморчки
збирають
у квітні-травні, це весняні гриби. Сморчки вважаються умовно-їстівними грибами.
— Сморчки
корисні
для здоров'я, містять вітамін А (відповідальний за ріст кісток і здоров'я шкіри, підтримка зору), нікотинову кислоту (насичення клітин киснем і обмін речовин на клітинному рівні), а також такі речовини, як фосфор (здоров'я кісток і зубів, передача генетичного коду) і кальцію (зростання тканин). Відвар зморшків рекомендується вживати при шлункових розладах: 50 мілілітрів слабкого відвару 4 рази на день перед вживанням їжі.
— здавна сморчки вживали при проблемах із зором — далекозорості, короткозорості та інших захворюваннях очей. Сморчок сприяє зміцненню очного м'яза, знижує ризик виникнення катаракти, а при тривалому регулярному застосуванні (до півроку) освітлює кришталик ока.
— зморшки також цінують за відмінні противірусні властивості. Завдяки своїм активним речовинам гриби зміцнюють імунну систему людини, що особливо важливо в період епідемії захворювання на грип. Крім того, сморчки корисно вживати в їжу для виведення з організму токсинів, очищення крові і лімфи. Жінкам в період годування груддю рекомендується при нестачі молока. Відзначено, що настої з зморшків стимулюють роботу молочних залоз.
— вік грибів можна визначити за кольором. Молодий сморчок відрізняється білою, або бежевою ніжкою. Гриб середнього віку має ніжку трохи жовтуватого забарвлення, а зовсім старий — бурого відтінку.
— Сморчки з'являються навесні, в квітні-травні, відразу після того, як тане в лісі сніг. Капелюшки зморшків зморшкуваті і схожі на ядра волоського горіха. Ростуть такі гриби в ярах, соснових або змішаних лісах. Сморчки люблять рости групами на лісових галявинах, галявинах, просіках. Також їх можна зустріти в хащах і заростях чагарників. Не виняток становлять горільники. як правило, на місцях лісових пожеж можна знайти великі сімейства зморшків.
— існує три види сморчков: звичайний сморчок, конічний сморчок і сморчковая шапочка.
як маринувати зморшки
продукти
гриби сморчки — 1 кілограм
сіль — 1 чайна ложка
перець горошком — 30 горошин
лавровий лист — 6 листів
лимонна кислота — третина чайної ложки
оцет 6% — 3 столові ложки
кориця, гвоздика — за смаком
як маринувати зморшки
зморшки відмочити, зварити, пропустити через друшляк. Ще раз відварити сморчки в підсоленій воді 10 хвилин.
поки варяться сморчки, приготувати маринад для маринування зморшків: в каструлю з 2 склянками води додають сіль і все приправи, лимонну кислоту. Маринад кип'ятять на тихому вогні півгодини, потім охолодити. і додати оцет.
гриби розкласти по банках, залити маринадом, закрити і зберігати в сухому холодному місці.
як сушити зморшки
для сушки підходять тільки свіжі, з хорошим запахом і пружністю, гриби. Зморшки сушити цілком, не нарізаючи. Зморшки очистити від лісового сміття і протерти вологою ганчірочкою.
гриби розкласти на деку, вистеленому пекарської папером, сушити при температурі 70 градусів при відкритих дверцятах, регулярно повертаючи гриби — вони дуже швидко пригорають. Вживати в їжу сморчки можна тільки після 3 місяців зберігання. Зберігати сушені гриби слід в сухому місці, від вологи гриби можуть зіпсуватися.
готові сушені сморчки — злегка гнуться, але не кришаться, на дотик сухі і легкі.
Рецепт супу з зморшків
продукти
Сморчки — 500 грам,
Рис — 300 грам,
вершкове масло — 100 грам,
Яйця курячі — 2 штуки,
сіль і зелень — за смаком
приготування супу з зморшків
Шапки зморшків очистити від забруднень, промити, залити холодною водою. 3 рази, через кожні 15 хвилин, міняти воду і промивати зморшки. Відмочені зморшки порізати на шматочки, опустити в підсолену киплячу воду і варити 20 хвилин. В окремій каструлі
зварити рис
. Ще в одній каструлі зварити яйця, порізати на шматочки.
варений рис і яйця додати в суп з зморшків, перешкодити. Додати вершкове масло, дрібно нарізану зелень і сіль, настоювати 5 хвилин, подавати зі свіжим білим хлібом.
Соус зі зморшків
продукти
Сморчки — півкіло
Масло вершкове — 60 грам для густого соусу і 120 грам для отримання рідкої консистенції
борошно — 3 столових ложки
Сметана — 0,5 склянки
часник — 6 зубців
Лук — 1 невелика цибулина
мускатний горіх — половина чайної ложки
сіль і чорний мелений перець — за смаком
вершки 10% або бульйон грибний (можна використовувати бульйон лісових грибів) 150 мілілітрів для густого соусу і 400 мілілітрів для отримання рідкої консистенції
Петрушка — кілька гілочок для прикраси
як зробити соус з зморшків
1. Зморшки промити і обсушити, дрібно нарубати.
2. Ріпчасту цибулю і часник очистити від лушпиння і дуже дрібно нарубати.
3. Вершкове масло викласти на теплу сковорідку і розтопити.
4. Викласти цибулю і часник, смажити 7 хвилин на середньому вогні до золотистого кольору цибулі.
5. Викласти гриби, смажити 15 хвилин до випаровування зайвої рідини, посолити і поперчити.
6. Всипати борошно зверху на гриби, перемішати, влити вершки або бульйон.
7. Дочекатися закипання вершків і вимкнути вогонь.
при подачі прикрасити соус з зморшків петрушкою.