Як варити чумизу
зварити кашу з чумизи досить просто. Потрібно засипати крупу в киплячу воду і варити, постійно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки. Вогонь слабкий, пінку знімаємо. Коли крупа добре розвариться — каша готова. Вона виходить густий і прісної. Її можна використовувати замість хліба, якщо зварити її разом з кукурудзяною крупою — вийде блюдо під назвою Гомі.
Про крупі чумизе
Чумиза — культурне однорічна рослина, що відноситься до сімейства злакових. З чумизи виготовляють крупу. За зовнішнім виглядом вона нагадує пшоняну крупу, а за смаком порівнянна з манною. Також з чумизи роблять борошно. Чумиза багата жирами, білками, вуглеводами. Даний продукт наділений лікувальними властивостями і позитивно позначається на здоров'ї людини. Цей злак корисний для серцево-судинної, імунної, нервової і м'язової системи. Головна перевага чумизи — відсутність глютену. Чумизу важко знайти на полицях в звичайних магазинах, зараз з чумизи практично не готують, вона йде на корм папугам, хоча і була не раз згадана в рецептах в.Юшки.