⏰ як варити манну кашу на молоці і воді, дітям і дорослим, в'язкі і розсипчасті. Рецепт і точні пропорції

Скільки варити манну кашу?

03:00
Манну кашу варити 1-2 хвилини в залежності від сорту манки і бажаного ступеня густоти каші. Вогонь при варінні повинен бути маленьким, достатнім для слабкого бурління.

На сковорідці: розігріти манну крупу на глибокій емальованій сковорідці до пожовтіння, залити молоком. Перемішати, поварити 2-3 хвилини, закрити кришкою і витримати 3-5 хвилин.

манна каша на молоці

продукти на 1 порцію
манна крупа — 2 супових ложки (30 грам) для середньої консистенції і 1,5 ложки для рідкої манної каші
рідина — на молоці і на воді манну кашу варити однаково , тому або 1 стакан (300 мілілітрів) молока, або 1 стакан води, або їх суміш в довільному співвідношенні
Вода, щоб молоко не пригоріло на початку варіння — 1 столова ложка (20 мілілітрів)
цукор або мед — 1-2 чайних ложки за смаком
сіль — на кінчику ножа
вершкове масло — 1 кубик 15 грам.

як варити манну кашу

  • відміряти склянку рідини — молока або води, налити в каструлю.

    отмерить стакан води

  • поставити каструлю з водою на тихий вогонь.

    поставить кастрюлю на огонь

  • всипати цукор в воду.

    добавить сахар

  • додати сіль.

    добавить соль

  • всипати в злегка підігріту воду манку тонкою цівкою, безперервно перемішуючи кашу ложкою.

    всипать манку тонкой струйкой

  • варити манну кашу 2 хвилини після закипання, потім перелити в тарілку і подати. Якщо каша здається рідкуватою, можна її настояти пару хвилин під кришкою — злегка розбухне.

    манная каша

    ваша манна каша зварена! Якщо ви варите манну кашу на молоці — спосіб точно такий же, просто спочатку потрібно каструльку обполоснути крижаною водою, щоб молоко не пригорає.
    подавати кашу з кубиком вершкового масла. За смаком можна додати до манної каші варення, сироп, кисіль, рубані сухофрукти або цукати.

оригінальні способи зварити манну кашу

манна каша в мультиварці
налити в чашу мультиварки молоко, додати манку, масло і цукор, трохи розмішати і варити 8 хвилин з відкритою кришкою при постійному помішуванні, потім, коли вода закипить, закрити мультиварку кришкою і варити 2 хвилини на режимі «Каша». По закінченню варіння добре перемішати манну кашу.

спосіб варіння каші з набуханням манки
спосіб хороший, коли незручно одночасно сипати крупу і заважати кашу або коли незручно чекати закипання рідини
1. Манку, сіль і цукор всипати в холодну воду, ретельно перемішати.
2. Почекати 10 хвилин, щоб манка ввібрала в себе рідину і набухла.
3. Поставити каструлю на вогонь і заважати після закипання 2-3 хвилини.

як варити манну кашу в сковороді
1. Відміряти манку і рідина.
2. Сковорідку розігріти на середньому вогні.
3. Викласти шматок вершкового масла на сковорідку.
4. Посипати рівномірно манку, смажити 2-3 хвилини до пожовтіння при активному помішуванні.
5. Додати рідину (воду і/або молоко), розбавивши в ній цукор і сіль, при активному помішуванні варити кашу 2 хвилини.
6. Вимкнути вогонь, настояти 3 хвилини під кришкою.

Фкуснофакти

Як зробити кашу потрібної консистенції і без грудочок

пропорції при варінні манної каші: на 10 частин рідини (води або молока) 1 частина манки. Наприклад, на 300 мілілітрів молока — 30 грам манки. У столових ложках на 300 мілілітрів рідини — 3 столових ложки манки.

щоб манна каша була без грудочок, треба всипати манку в гарячу рідину (воду або молоко) тонкою цівкою при активному помішуванні. Вогонь при цьому повинен бути мінімальним, щоб за досить короткий час варіння встигнути розмішати всю крупу в киплячій рідині. Ще варіант — всипати манку в холодну воду, так на розмішування залишиться більше часу і до конку варіння, навіть якщо грудочки і були, вони будуть розмішані.

якщо сипати крупу в рідину з пакета, велика ймовірність не дотримати пропорції, а якщо з ложки, тонка цівка може не вийти. Щоб дотримати пропорції і рецептуру, манку перед варінням каші рекомендується відміряти і всипати в кухоль, а під час варіння з кухля висипати крупу в каструлю з водою і/або молоком тонкою цівкою.

щоб манна каша 100% не підгоріла, рекомендується використовувати каструлю з антипригарним покриттям або перед варінням змастити дно шматочком вершкового масла.

як зробити манну кашу смачніше

при варінні манної каші можна додати ваніль, корицю, мед, варення, фрукти і свіжі ягоди. Додатково прикрасити можна джемом і листочком м'яти, а щоб рідка манна каша була більш повітряної, після варіння її рекомендується збити віночком з додаванням розтопленого кубика масла.

можна змішати воду і молоко в однакових пропорціях, тоді каша буде молочної і при цьому не дуже жирної. Якщо молоко жирністю більше 3%, то води можна взяти побільше.

сіль в манну кашу додається потім, щоб солодкий смак був більш яскравим.

і ще дещо

зберігають манку в герметичній посуді не більше року. Рекомендований термін зберігання — півроку-рік.

вартість манної крупи — від 18 грн./кілограм манки (з середньому в Києві на липень 2019 року). Хороша манка буде абсолютно білою, без домішок.

манна каша корисна і дорослим при хронічній втомі, хронічній нирковій недостатності, гастритного болю. Манка корисна для підвищення імунітету, травної системи людини. При цьому їсти манку після 45 років не рекомендується, щоб не викликати руйнування кісток.

як навчитися варити манну кашу
найважливіший принцип — не відходити від плити під час варіння манної каші. Якщо манна каша готується на молоці, молоко без уваги може пригоріти або втекти, а варіння каші залишить за собою лише неїстівні грудки. Тому весь час приділіть вашій каші — вже після першої варіння ви зрозумієте, чому треба саме так.
Принцип № 2 — не зробити манну кашу занадто густий. Вперше отмеряя кількість манки, якщо немає ваг, просто візьміть звичайну ложку для супу (не більшу-салатну, а звичайну для супу) і відміряйте 2 ложки з невеликою гіркою. Завжди краще покласти менше манної крупи, оскільки готову кашу можна буде настояти 10-15 хвилин в тій же каструлі під кришкою, і вона стане щільніше, а ось грудкову кашу вже нічим не виправити. Спробувавши зварену кашу, прийміть рішення — хочеться вам робити її гущі чи ні, а при наступній варінні скоректуйте пропорції за смаком.

пропорції для варіння манної каші
пропорції при варінні манної каші — на 300 мілілітрів молока 30 грам манки (2 супових ложки з гіркою). Вийде консистенція як дають в дитячих їдальнях.
слід врахувати, що в залежності від сорту манної каші, жорсткості води і жирності молока консистенція готової каші буде змінюватися. Так, зі склянки молока і 30 грам манки вийде каша рідша, ніж зі склянки молока+води в співвідношенні 1:1 і 30 грам манки, а сама щільна каша вийде з 300 мілілітрів води і 30 грам манки.

пропорции манной каши

Як подати готову манну кашу
у манну кашу додають ваніль, корицю, мед, какао, згущене молоко, варення, сік, горіхи, фрукти і свіжі ягоди. Додатково прикрасити можна джемом, сухофруктами, листочком м'яти.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?