Як зварити боби на гарнір
Продукти
боби — 200 грам очищених або 500 грам неочищених
часник — 2 зубчики
зелена цибуля або свіжа зелень селери — 5 пір'я цибулі або дві гілки зелені селери
свіжа зелень кінзи — 1 пучок
рослинна олія — 4 столові ложки
борошно — 1 столова ложка (без гірки)
сіль і перець — за смаком
Вода для варіння бобів — 3 склянки
приготування
1. Якщо були куплені неочищені боби, то потрібно помити стручки, розкрити їх і витягнути боби.
2. Часник очистити від лушпиння і дрібно нарізати або видавити пропустити через часниковий прес.
3. Зелену цибулю або зелень селери помити і дрібно нарізувати.
4. Влити в каструлю 3 склянки води, покласти боби, нарізану зелену цибулю і варити після закипання 10 хвилин на повільному вогні.
5. Посолити, поперчити боби, варити ще 5 хвилин.
6. Злити зайву воду так, щоб залишилося трохи води, на рівні бобів.
7. Додати 2 столові ложки рослинної олії, 1 столову ложку борошна (без гірки) і ретельно перемішати.
8. Залишити на повільному вогні ще на 5 хвилин, постійно помішуючи — для загустіння маси.
9. Вимкнути вогонь, додати часник і нарізану кінзу. Все перемішати.
10. Подавати в глибокій тарілці як гарнір.
до звареним подібним чином бобів можна додати сметану або трохи томатної пасти, приправити орегано або зирой, у страви вийде більш насичений смак і тонкий аромат.
Фкуснофакти
— калорійність молодих зелених бобів – 35 ккал/100 грам.
—
користь молодих зелених бобів
зелені боби багаті вмістом білка (до 37%), тому є відмінним замінником м'яса для організму. Є дієтичним продуктом, корисним для печінки, нирок, кишечника. Також зелені боби застосовують при розладах шлунка, а високий вміст заліза і калію в бобах сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань і знижує рівень холестерину.
вітаміни, що містяться в молодих бобах: з (кров, імунітет), група В, РР (нервова система), а (кістки, зуби).
— молоді зелені боби в стручках зберігаються у провітрюваному місці до двох днів. Варені зелені боби зберігаються в холодильнику до трьох днів.
— молоді зелені боби можна варити як в стручках, так і без них. Якщо боби варяться в стручках , їх потрібно промити, відрізати кінчики і кинути в окріп цілими або нарізаними на великі частини. Після варіння охолодити і витягнути боби. Також молоді зелені боби можна їсти сирими, за смаком вони нагадують молодий горох.