Як варити говорушки
знадобляться — говорушки, вода
1. Очистити говорушки від лісових забруднень і сміття.
2. Холодною водою добре промити гриби.
3. У каструлю налити холодну воду і дбайливо викласти туди говорушки.
4. Підсолити воду з розрахунку 1 чайна ложка на літр.
5. Після закипання варити говорушки 25-30 хвилин.
Як маринувати говорушки
що потрібно для маринування говорушек
Говорушки — на 1 кілограм
Вода — півсклянки (150 мл)
оцет 9% — півсклянки
сіль — 2 столові ложки
Гвоздика — 4 штуки
кріп — 30 грам
лавровий лист — 2 листочка
кориця мелена — половина чайної ложки
перець горошком — 10 горошин
соняшникова олія — 30 мілілітрів
Як маринувати говорушки
1. Говорушки очистити від сміття і помити.
2. Укласти гриби в каструлю, залити водою.
3. Зварити говорушки в маринаді: додати у воду оцет і сіль.
5. У маринад додати приправи.
6. Гриби охолодити.
7. Викласти гриби в банку і залити маринадом.
різотто з говорушками
продукти
Говорушки — 1 кілограм
Рис (круглозерний)
— 1 стакан
Бульйон курячий (можна замінити курячим кубиком) — 4 склянки
Масло рослинне (оливкова) — 1 столова ложка
цибулина — 1 штука
часник — 2-зубчики
перець свіжий — 100 грам
помідори свіжі — 100 грам
Кукурудза консервована — 50 грам
зелений горошок консервований — 50 грам
сіль, перець чорний — 1/2 Чайних ложки
Масло вершкове — 4 столових ложки
сир твердий (пармезан) — 1/4 склянки
Петрушка свіжа — за смаком
Як приготувати різотто з говорушками
1. Почистити і зварити говорушки.
2. Перець, помідор нарізати кубиками 1.5 сантиметра.
3. Помити і дрібно нарубати петрушку.
4. Натерти на дрібній тертці сир.
5. Розігріти курячий бульйон.
6. Очистити і порізати дрібно часник і цибулю.
7. У каструлю або в сотейник покласти 2 столові ложки вершкового масла і говорушки.
8. Обсмажити говорушки 5-6 хвилин при постійному помішуванні на середньому вогні.
9. Звільнити каструлю від грибів і додати туди рослинне масло, цибулю і часник.
10. Обсмажити 2 хвилини, часник повинен стати м'яким.
11. Додати в каструлю рис і обсмажувати його разом з цибулею і часником, постійно помішуючи, ще 5 хвилин.
12. Горошок і кукурудзу покласти в рис.
13. Додавати поступово, по півсклянки бульйон, перешкодити і чекати поки він вбереться в рис, після цього додавати наступні півсклянки.
14. Якщо бульйон закінчився, а рис ще хрумтить на зубах — додати ще півсклянки води і помішуючи, дочекатися повної готування рису.
15. Після того, як рис з говорушками буде готовий, вимкнути плиту і додати до нього гриби, сир, вершкове масло і петрушку.
16. Перемішати і спробувати. Якщо недостатньо солі, підсолити.
17. Подавати різотто з говорушками в глибоких мисочках.
Фкуснофакти
— приготовані говорушки дуже м'які по консистенції і мають білий колір і пряно-солодкуватий смак .
— очищені і просушені говорушки зберігати можна два дні в холодильнику, в ящику для овочів.
— Говорушка має фруктово-квітковий запах , завдяки якому її важко переплутати з іншими грибами. Особливо цей незвичайний запах відчувається при варінні. Ці гриби є« чемпіонами » уварювання. З цілої каструлі з гіркою свіжих грибів, виходить варених трохи на денці.
— своє цікаве Назва цей гриб отримав через форми капелюшка, яка схожа на рупор гучномовця.
— збирати ці гриби можна з червня по вересень.
— Говорушки воліють рости в листяних, хвойних і змішаних лісах. Також можна їх виявити на узліссях і в садах.
— В Україні росте понад шістдесят видів говорушек. Вони бувають їстівними, умовно-їстівними (гриби, що вимагають додаткової обробки), отруйними і навіть смертельно-отруйними. Останніх в роду говорушек, значно більше, ніж перших — відрізнити один вид від іншого можуть тільки дуже досвідчені грибники, тому збирати говорушки слід з великою обережністю. Серед їстівних говорушек найпоширеніші: говорушка сіра або димчаста, лійчаста, руда підігнута, запашна і булавонога говорушка.
— капелюшок у говорушки діаметром від чотирьох до восьми сантиметрів з віком змінює свою форму. У молодого гриба вона — опукла, потім стає рівною, а у зрілого гриби може бути увігнутою. Колір капелюшка залежить від різновиду гриба. З внутрішньої сторони капелюшки є досить часті пластини. У молодої говорушки вони білого кольору, потім набувають світло-кремовий відтінок. Ніжка висотою від трьох до дев'яти сантиметрів розширюється донизу. Колір у ніжки може бути будь-якого відтінку сірого.
— Говорушки багаті мінеральними речовинами, амінокислотами, вітамінами і клітковиною. При вживанні цих грибів нормалізується робота травної системи, зміцнюється імунітет і знижується ризик захворювання багатьма захворюваннями.
— калорійність говорушек — всього 30 ккал/100 грам.
як варити суп з говорушками
продукти
свіжі говорушки — 500 грам
морква — 1 штука
Петрушка — 3 стебла
Кабачок — 300 грам
помідор — 2 штуки
зелена цибуля — 20 грам
картопля — 4 штуки
Рецепт супу з говорушками
1. Говорушки очистити, промити, нарізати.
2. Зварити говорушки в воді з додаванням солі.
3. Селеру помити, моркву почистити і порізати.
4. Картоплю помити, почистити і порізати кубиками стороною 1 сантиметр.
5. Обсмажити моркву, помідор і селеру на соняшниковій олії.
6. Додати моркву в говорушковий суп разом із зеленню цибулі.
7. Говорушковий суп варити 10 хвилин.
подавати суп з говорушек зі сметаною.