Як варити чаудер
продукти
Клеми — 2,5 кілограма (25 штук молюсків)
картопля — 4 штуки середнього розміру
Лук — 2 головки (середнього розміру)
борошно — 2 столові ложки
вершки — 1 стакан
вершкове масло — 3 столові ложки
селера — 0,5 черешка
лавровий лист — 2 штуки
чебрець (сушений) — 1,2 чайної ложки
Петрушка (сушена) — 1,2 чайної ложки
сіль, перець — за смаком
підготовка продуктів
1. 2,5 кілограма молюсків промити холодною водою і замочити. Потрібно в каструлю висипати клеми, влити воду, поки не сховаються, всипати 1 столову ложку солі і прибрати в прохолодне місце на 12 годин. Якщо не замочити клеми, то в супі буде багато піску.
2. 1 цибулину маленького розміру очистити від лушпиння, розрізати навпіл.
3. Селера промити, просушити і розрізати на 2 частини.
4. По закінченню 12 годин, потрібно молюски вийняти з підсоленої води, опустити в іншу каструлю і влити воду, щоб морепродукти зникли.
5. Додати половину маленької цибулини і 0,5 черешка селери. Всипати 1,4 чайної ложки сушеного чебрецю, 1 лавровий лист. Закрити каструлю кришкою, поставити на сильний вогонь, довести до кипіння і варити 15 хвилин, до їх розкриття.
6. 1 головку великого лука очистити, порізати кубиками.
7. 4 бульби картоплі промити водою, просушити, очистити овочерізкою і нарізати кубиками.
8. Відварені клеми потрібно процідити 2 рази. Можна використовувати сито і марлю в два шари.
9. Проціджений бульйон відставити в сторону.
10. М'ясо молюсків вийняти з розкрилися черепашок. Для цього потрібно взяти пальцями їх м'ясо і потягнути вгору, відокремлюючи від черепашки. Потім промити їх водою, просушити серветкою і дрібно порубати ножем.
Як варити чаудер в каструлі
1. У каструлю середнього розміру викласти 3 столові ложки вершкового масла, поставити на слабкий вогонь і розтопити його.
2. Всипати в ємність порізану цибулю, що залишився чебрець і 1 лавровий лист. Обсмажувати цибулю 3 хвилини, поки він не стане прозорим.
3. Всипати в каструлю 2 столові ложки борошна, добре перемішати, готувати ще 30 секунд.
4. У ємність влити 3 склянки процідженого бульйону, всипати картоплю і варити 12 хвилин.
5. Всипати в бульйон рубані молюски, 1,2 чайної ложки сушеної петрушки і 1 склянка вершків, все добре перемішати.
6. Не доводячи до кипіння, відставити в сторону каструлю з супом і дати прогрітися 5 хвилин.
як варити чаудер в мультиварці
1. У чашу мультиварки влити олію, всипати цибулю. Встановити ємність і вибрати режим « Випічка», готувати 5 хвилин.
2. Додати до цибулі борошно, перемішати, влити 3 склянки бульйону, картоплю, 1 лавровий лист, чебрець. Вибрати режим « Суп » і готувати 10 хвилин.
3. Відкрити мультиварку, всипати молюски клеми, петрушку, вершки і закрити. Налаштувати мультиварку на режим « підтримання тепла» і встановити таймер на 5 хвилин.
ваш чаудер готовий!
Фкуснофакти
— Чаудер — це суп, густа юшка, що прийшла з Нової Англії. Обов'язковою інгредієнтом вважається м'ясо двостулкових молюсків і вершки. У США це традиційне блюдо, так як черепашки клем там не рідкість.
— класичного рецепту супу чаудер немає. У кожному штаті готується суп чаудер за різною рецептурою з додаванням різних інгредієнтів. У Нью-Мексико додають перець чилі, помідори, в Сан-Франциско використовують рибний бульйон, в Вірджинії в приготування включають кукурудзу.
— у США прийнято в суп чаудер додавати молюсків клем. В Україні такі морепродукти відсутні в продажу. Але їх можна замінити на мідії або на морський коктейль.
— перш ніж використовувати молюски клеми, їх потрібно добре очистити. Якщо черепашка тверда, потрібно ретельно промити холодною водою. Якщо ж молюск має м'яку черепашку, тоді потрібно замочити їх у підсоленій воді на 12 годин, а потім добре промити водою. Таким чином, буде змитий пісок.
— подають суп чаудер з шматочками свіжоспеченого хліба або ж крекерами. Перед подачею посипати чаудер свіжою зеленню.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!