Як варити стерлядь
знадобляться — стерлядь, вода, сіль, зелень і спеції за смаком, ніж для чищення риби
1. Стерлядь почистити від луски, відрізати голову, хвіст, великі плавники зі спини, дрібні — з боків і черева, роблячи надрізи з боку хвоста.
2. Зробити розріз на череві риби від хвоста до голови, видалити нутрощі, промити стерлядь прохолодною водою зсередини і зовні.
3. Покласти стерлядь в каструлю, залити холодною водою так, щоб вона повністю покрила шматки стерляді.
4. Поставити каструлю з рибою на середній вогонь, дочекатися закипання, варити 15-20 хвилин.
5. Посолити за смаком за кілька хвилин до готовності риби.
як смачно варити стерлядь
продукти
свіжа стерлядь — 500 грам
рибний бульйон — 400 мілілітрів
оливкова олія — 50 мілілітрів
Оливки — 7 штук
Лимон — чверть
хрін (корінь) — 3 сантиметри
сіль — половина чайної ложки
Як приготувати стерлядь з оливками
1. Стерлядь почистити, випатрати, видалити голову, хвіст, плавники, промити в прохолодній воді.
2. Розрізати рибу на кілька однакових частин.
3. Влити в сковорідку оливкову олію, помістити на середній вогонь, обсмажувати шматки стерляді по кілька хвилин з двох сторін.
4. Чверть лимона нарізати на кілька рівних скибочок, видалити кісточки, зрізати цедру.
5. Покласти смажені шматки стерляді в каструлю, додати скибочки лимона, оливки, залити рибним бульйоном, помістити на середній вогонь, довести до кипіння.
6. Варити стерлядь 15 хвилин, посолити, потримати на конфорці ще дві хвилини.
вуха з стерляді
продукти
1 велика стерлядь (від 40 сантиметрів в довжину) — 1,5 кілограма
яєчні білки — 2 штуки
Цибуля ріпчаста — 1 голова
зелена цибуля — Нижня (світла) частина пучка
Лимон — 1 шт.
часник, петрушка, селера, чебрець, лаврушка, перець і сіль — за смаком
приготування юшки з стерляді
1. Стерлядь очистити і промити, варити з порізаною зеленню і порубаними корінням півгодини на тихому вогні, знімаючи піну.
2. Викласти варену стерлядь, розділити на філе, порізати на невеликі шматочки, повернути до зцідженого бульйону.
3. Збити яєчні білки, влити в юшку, варити юшку ще 20 хвилин.
золоте правило приготування юшки з стерляді — на 1 кілограм сирої стерляді 1,5 літра води.
Фкуснофакти
щоб спростити чистку стерляді, необхідно почати оброблення зі зрізання великої луски зі спинки і видалення більш дрібної рухами ножа від хвоста до голови. Потім потрібно розрізати черевце, вийняти візігу, нутрощі і зябра. Візіга — спинний хрящ осетрових, яка виглядає як довгий шнур уздовж хребта риби. Щоб дістати її, потрібно зробити надріз близько хвоста риби і за допомогою голки акуратно витягти візігу. Після закінчення чистки стерлядь необхідно вимити і обсушити.
калорійність стерляді — 88 ккал на 100 грам.
Ціна стерляді — від 400 грн.за 1 кілограм (ціна в середньому в Києві на липень 2019 року).
термін зберігання вареної стерляді — не більше 2 діб в холодильнику.
Стерлядь легка для перетравлення і разом з тим поживна, тому її рекомендують людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Стерлядь містить велику кількість корисних для здоров'я мікроелементів: цинк (нормалізує обмін речовин), хлор (покращує роботу ферментів шлункового соку), молібден (бере участь у виробленні гемоглобіну), хром (регуляція вуглеводного обміну), фтор (побудова кісткової тканини).
обробити стерлядь буде простіше, якщо покласти рибу в холодильник на дві години, потім обмити і витерти.
Салат з вареною стерляддю
продукти
Стерлядь — 100 грам
свіжі огірки (можна використовувати солоні) — 2 штуки
картопля — 1 штука
яйце — 1 штука
журавлина — 15 грам
яблуко (краще зелені) — половинка
Сметана — півсклянки
корінь хрону — кубик стороною 2 сантиметри
сіль — 3 чайні ложки
чорний перець — половина чайної ложки
як приготувати салат з вареної стерляді
1. Стерлядь почистити, випатрати, помити під холодною водою.
2. Натерти стерлядь сіллю, перцем, покласти на блюдо, прибрати в холодильник на 30 хвилин.
3. Картоплю помити, не чистити.
4. Налити в каструлю холодної води, покласти картоплю, помістити на середній вогонь, після закипання варити 20 хвилин, поки картопля не розм'якшиться.
5. Злити воду з каструлі з картоплею, залишити остуджувати.
6. В окрему невелику каструлю налити 700 мілілітрів води, помістити на середній вогонь, дати закипіти.
7. Опустити в киплячу воду вимите яйце, варити 10 хвилин.
8. Злити воду з каструлі з яйцями, залити їх холодною водою, залишити остуджувати.
9. Огірки вимити, нарізати кубиками товщиною сантиметр.
10. Яблука вимити, нарізати на часточки товщиною 5 міліметрів.
11. Почистити від шкірки остиглий картопля, нарізати кубиками товщиною сантиметр.
12. Яйця почистити від шкаралупи, дрібно накришити.
13. Засолену і охолоджену стерлядь нарізати на брусочки товщиною 5 міліметрів, прибрати кістки.
14. Змішати в мисці картоплю, огірки, яблука, яйця, рибу, додати журавлину.
15. Хрін помити, почистити від шкірки, натерти на дрібній тертці.
16. Змішати сметану з хріном.
17. Заправити сметанним соусом салат або подати соус окремо.