Як варити полбу
- 1. Полбу промити в ситі, викласти в каструлю.
- промити полбу водою і в каструлі залити на 3 сантиметри вище рівня полби.
- залишити полбу на півгодини при кімнатній температурі.
- ще раз промити крупу, злити воду, перекласти в каструлю.
- залити полбу свіжою водою у співвідношенні 1:3 — наприклад, на 1 склянку полби 3 склянки води.
- додати сіль.
- поставити полбу на вогонь, накрити кришкою, варити на тихому вогні 30 хвилин після закипання.
- досолити кашу, додати масло (вершкове або рослинне) і перемішати.
Отже, скільки ж варити полбу? — на необов'язкове замочування потрібна година, приблизно 10 хвилин на закипання води і 30 хвилин безпосередньо варіння. Всього 1 годину 40 хвилин.
Як швидко варити полбу
знадобляться — 1 стакан полби, 3 склянки води.
1. Полбу промити, викласти в каструлю.
2. Залити полбу водою — в 3 рази більше, ніж крупи (на 1 склянку полби 3 склянки води).
3. Поставити каструлю з полбою на вогонь, довести до кипіння.
4. Додати сіль, варити 35 хвилин.
5. Після варіння настояти 20 хвилин.
поради щодо варіння
чи треба замочувати полбу? Оскільки полба — це подрібнена дика пшениця, то звичайно замочування зробить крупу м'якше. Сортів полби досить велика кількість і є сорти твердозернові — вони будуть варитися без замочування досить довго і можуть розваритися в кашу. Однак якщо полба вже перевірена і без замочування досить додати невелику кількість часу варіння, то можна пропустити цей етап.
для ранкових каш полбу можна зварити з додаванням цукру і фруктових добавок. Для більшої поживності зварити кашу з полби можна на молоці. Ще для посилення смаку полбу можна замочити не в воді, а в кефірі або кислому молоці.
на гарнір полбу після варіння можна обсмажити з цибулею, морквою, сезонними овочами, грибами .
Ціна полби — від 75 грн./400 грам. (в середньому в Києві на червень 2019 р), крупу можна знайти в великих гіпермаркетах. Незважаючи на ціну і те, що полба вважається досить рідкісною крупою, будьте готові до того, що крупа може виявитися з камінчиками і рослинної лушпинням — камінчики потрібно вибрати, а лушпиння прибрати, промивши крупу.
інші крупи, які поряд з полбою виробляють з пшениці —
манка
, Полтавська крупа,
булгур
,
кускус
. Смак вареної полби дуже нагадує манку і« просить » доповнити себе вершковим маслом.
калорійність полби — 337 ккал/100 грам.
Полба сильно розварюється — з 170 грамів сухої крупи виходить 780 грам гарніру.
Фкуснофакти
Полба — це напівдика пшениця, вона більш груба і менш Урожайна, її досить складно обробити для зручного приготування. На тривалий час полбу перестали виробляти — збирати і обробляти дику пшеницю потрібно із залученням ручної праці. Однак тепер, під час моди на екологічне харчування, полба отримала новий виток виробництва.
Полба згадується Пушкіним в« казці про попа і працівника його Балду ». За сюжетом казки, Балда погоджується на жорстокі умови праці взамін на 3 щелбана і харчування у вигляді вареної полби. Треба сказати, що розрахунок балди був прагматичний: полба дійсно вважається дуже поживною і корисною, вона здатна надовго наситити і додати сил. У Гомера полба згадується в «Одіссеї», згадується в Біблії.
користь вважається більш корисною, ніж пшениця.
інші назви крупи — спельта, камут, двузернянка.
зберігати полбу в сухому темному місці до 2 років.