⏰ як варити полбу? І скільки часу? Всі способи зварити крупу, правила варіння і корисні поради

Скільки варити полбу?

45:00
Полбу перед варінням промивають, замочують у холодній воді на годину для більшої м'якості, заливають в просторій каструлі холодною водою і варять півгодини після закипання на тихому вогні під кришкою. Пропорції полби і води-1:2 для розсипчастої крупи, а для в'язкої каші 1: 3. Якщо полбу не замочувати, то варити 35 хвилин, але консистенція крупи буде трохи жорсткіше.

Як варити полбу

  • 1. Полбу промити в ситі, викласти в каструлю.

    полба сирая

  • промити полбу водою і в каструлі залити на 3 сантиметри вище рівня полби.
  • залишити полбу на півгодини при кімнатній температурі.
  • ще раз промити крупу, злити воду, перекласти в каструлю.

    промить полбу

  • залити полбу свіжою водою у співвідношенні 1:3 — наприклад, на 1 склянку полби 3 склянки води.
  • додати сіль.
  • поставити полбу на вогонь, накрити кришкою, варити на тихому вогні 30 хвилин після закипання.

    варёная полба

  • досолити кашу, додати масло (вершкове або рослинне) і перемішати.

Отже, скільки ж варити полбу? — на необов'язкове замочування потрібна година, приблизно 10 хвилин на закипання води і 30 хвилин безпосередньо варіння. Всього 1 годину 40 хвилин.

Як швидко варити полбу

знадобляться — 1 стакан полби, 3 склянки води.

1. Полбу промити, викласти в каструлю.
2. Залити полбу водою — в 3 рази більше, ніж крупи (на 1 склянку полби 3 склянки води).
3. Поставити каструлю з полбою на вогонь, довести до кипіння.
4. Додати сіль, варити 35 хвилин.
5. Після варіння настояти 20 хвилин.

поради щодо варіння

чи треба замочувати полбу? Оскільки полба — це подрібнена дика пшениця, то звичайно замочування зробить крупу м'якше. Сортів полби досить велика кількість і є сорти твердозернові — вони будуть варитися без замочування досить довго і можуть розваритися в кашу. Однак якщо полба вже перевірена і без замочування досить додати невелику кількість часу варіння, то можна пропустити цей етап.

для ранкових каш полбу можна зварити з додаванням цукру і фруктових добавок. Для більшої поживності зварити кашу з полби можна на молоці. Ще для посилення смаку полбу можна замочити не в воді, а в кефірі або кислому молоці.

на гарнір полбу після варіння можна обсмажити з цибулею, морквою, сезонними овочами, грибами .

Ціна полби — від 75 грн./400 грам. (в середньому в Києві на червень 2019 р), крупу можна знайти в великих гіпермаркетах. Незважаючи на ціну і те, що полба вважається досить рідкісною крупою, будьте готові до того, що крупа може виявитися з камінчиками і рослинної лушпинням — камінчики потрібно вибрати, а лушпиння прибрати, промивши крупу.

вода при замачивании полби
інші крупи, які поряд з полбою виробляють з пшениці — манка , Полтавська крупа, булгур , кускус . Смак вареної полби дуже нагадує манку і« просить » доповнити себе вершковим маслом.

калорійність полби — 337 ккал/100 грам.

Полба сильно розварюється — з 170 грамів сухої крупи виходить 780 грам гарніру.

сколько получилось варёной полби

Фкуснофакти

Полба — це напівдика пшениця, вона більш груба і менш Урожайна, її досить складно обробити для зручного приготування. На тривалий час полбу перестали виробляти — збирати і обробляти дику пшеницю потрібно із залученням ручної праці. Однак тепер, під час моди на екологічне харчування, полба отримала новий виток виробництва.

Полба згадується Пушкіним в« казці про попа і працівника його Балду ». За сюжетом казки, Балда погоджується на жорстокі умови праці взамін на 3 щелбана і харчування у вигляді вареної полби. Треба сказати, що розрахунок балди був прагматичний: полба дійсно вважається дуже поживною і корисною, вона здатна надовго наситити і додати сил. У Гомера полба згадується в «Одіссеї», згадується в Біблії.

користь вважається більш корисною, ніж пшениця.

інші назви крупи — спельта, камут, двузернянка.

зберігати полбу в сухому темному місці до 2 років.

поділитися з друзями
Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Сколько варить?