⏰ як варити ботвінью - простий рецепт, історія і традиції, як готувати ботвінью будинку

Скільки готувати ботвинью?

10:00
класичну ботвинью готувати 40 хвилин.

Як варити ботвинью

Продукти
Квас хлібний — 1 літр
Квас окрошечний — 250 мілілітрів
риба червона (сьомга, форель, лосось, осетрина) — 500 грам
буряк молода з бадиллям — 3 штуки
огірки свіжі — 1 штука
Щавель — 1,5-2 склянки
листя кропиви — 1 склянка
Лимон — половинка
хрін — 1,5 столові ложки
Гірчиця — 1 чайна ложка
кріп, зелена цибуля — за смаком
сіль, цукор — за смаком

Як варити ботвинью
1. Ретельно вимити під проточною водою 3 штуки буряка.
2. Розділити буряк на корінь і бадилля.
3. Зварити в різних ємностях буряк (40-50 хвилин) і бадилля (15 хвилин).
4. Вимити 1,5-2 склянки щавлю і нарубати його.
5. Відварити щавель в киплячій воді не більше 3 хвилин.
6. Кропиву вимити і ошпарити окропом і нарубати.
7. Нарізати на кубики буряк і з'єднати з кропивою і щавлем.
8. Вимити огірок і нарізати його на невеликі кубики.
9. Вимити лимон, розділити на дві частини і з 1/2 лимона зняти цедру.
10. З'єднати цедру лимона з 1 чайною ложкою гірчиці, 1,5 столовими ложками хрону, сіллю і цукром.
11. У каструлю влити 250 мілілітрів окрошечного квасу і 1 літр хлібного квасу.
12. Додати в квас суміш з лимона і приправ, а також нарізаний огірок і зелень з буряком.
13. Ботвинью прибрати в холодильник на 15-20 хвилин.
14. Нарізати 500 грам риби на середні шматочки.
15. Опустити рибу в підсолену киплячу воду і проварити 10 хвилин (якщо риба сира).
16. До риби додати кріп і цибулю.
17. Подавати ботвінью до столу в трьох тарілках: в першій шматочки риби, в другій — суп, в третин — подрібнений лід.

Фкуснофакти

— рецепт ботвіньї прийшов в наші дні з 19 століття, коли цей суп часто готувався і був найпоширенішим літнім супом у всіх верствах населення.

— варіацій подачі ботвіньї багато, проте справжня ботвінья складається з трьох страв: перша страва з мелкодробленим льодом, друге — з рибою, третє — безпосередньо з ботвіньєю.

— Ботвінью можна приготувати без дорогої риби, тоді вона буде вважатися одним з різновидів холодних літніх супів.

— при приготуванні ботвіньі обов'язковим продуктом є щавель, який надає супу кислинку.

— для приготування ботвіньї краще купувати Темний хлібний квас, оскільки він володіє більш багатим смаком.

— ті, кому важко готувати класичну ботвінью, можуть приготувати її спрощений варіант, однак необхідно пам'ятати, що квас, кропива, щавель, шпинат, цукор, сіль, рубана зелень і огірок є її обов'язковими продуктами.

подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?