⏰ Як варити нут? І скільки часу? Всі способи зварити крупу, правила варіння і корисні поради

Скільки варити нут?

00:00
Щоб зварити нут, необхідно замочити його у великій кількості холодної води на 6 годин, не прибираючи в холодильник. Потім залити свіжою холодною водою 1: 4 і варити 40 хвилин . Можна обійтися і без замочування, але довше використовувати плиту: готувати 10 хвилин на сильному вогні, потім 1 година на тихому вогні під кришкою.

Як варити нут

Підготовка
1. На 1 склянку нуту об'ємом 250 мілілітрів передбачити 3 склянки води.
2. Злегка промити крупу в мисці, каламутну воду злити і залити 3 склянками проточної води кімнатної температури.
3. Замочити на 6 годин при кімнатній температурі.

в каструлі
1. Злити воду, в якій замочувалися бобові; налити свіжу крижану воду — на кожну склянку крупи 4 склянки води.
2. Поставити каструлю на вогонь. Якщо важливо, щоб нут розварився, слід додати половину чайної ложки столової соди.
3. Варити 40 хвилин. Якщо крупа Стара — варити ще 20 хвилин.

в мультиварці
1. Промити нут після замочування, викласти в чашу мультиварки.
2. Додати воду — 4,5 склянки води кімнатної температури. Якщо важливо, щоб крупа розварилася, слід додати 1 чайну ложку соди.
3. Закрити мультиварку кришкою, налаштувати режим « каша»або « плов» і час 1,5 години (якщо крупа Стара — 2 години).
4. Почекати приготування, регулярно перевіряючи, чи достатньо води.
5. Викласти нут з чаші мультиварки — він готовий.

в пароварці
1. Нут після замочування перекласти в ємність пароварки.
2. Ємність для води наповнити водою.
3. Варити в пароварці 1,5 години (стару крупу — 2 години).

в скороварці
1. У чашу скороварки всипати горох, попередньо замочений у воді на 4 години.
2. Залити крупу теплою проточною водою у співвідношенні 1: 4.
3. Закрити кришку і простежити, щоб клапан скороварки також був в режимі «закрито».
4. Варити на режимі « бобові» 1 годину.
5. Після варіння дочекатися, коли знизиться тиск.

як варити нут без замочування
1. Нут промити і всипати в каструлю.
2. Налити води — за обсягом в 4 рази більше ніж крупи.
3. Поставити каструлю на сильний вогонь, дочекатися закипання води і варити 10 хвилин на сильному вогні.
4. Послабити вогонь, прикрити кришкою, варити ще 1 годину.

як варити смачний нут

— щоб крупа стала м'якою, перед варінням слід замочити його у воді на кілька годин.
— для хумуса або фалафеля нут необхідно варити на 20 хвилин довше, щоб потім легше було його розтирати.
— щоб нут при варінні розварився , при замочуванні необхідно додати у воду 0,5 чайної ложки соди (на 1 склянку крупи).
— т.к. бобові мають не дуже насичений смак, рекомендується при замочуванні розчинити у воді по 1 чайній ложці солі і цукру.
— щоб перевірити готовність нуту, необхідно взяти горошину в руку і розім'яти. Готова горошина буде м'якою, як пюре, зовсім без твердості.
— Нут володіє шикарним кількістю корисних речовин — 80!, при цьому має низьку калорійність — 120 ккал/100 грам.
— інші назви крупи — міхурник, нахат, баранячий горох, турецький горох, нахат, шиш. Найвідоміший суп з нуту називається бозбаш .
зберігати сиру крупу потрібно в щільно закритій банці з декількома зубчиками часнику, варений нут зберігати не більше 2 днів в закритій ємності в холодильнику.
вибираючи нут, необхідно звернути увагу на упаковку (вона повинна бути щільно закрита) і на розмір горошин — чим більше, тим краще.
вартість нуту — 100 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на Червень 2020 року). Купити його можна як в продуктових магазинах, так і у продавців східних продуктів на ринках.
— варений нут багатий рослинним білком (корисний для формування м'язів, шкіри і кісток), клітковину (знижує рівень холестерину, знижує ризик ракових захворювань, сприяє уповільненню засвоєння вуглеводів), ненасиченими жирами (сприяють придушенню холестерину, поліпшення клітинних мембран і синтезу білка), лізином (сприяє прискореному спалюванню жирів, має антидепрессантним ефектом, покращує короткострокову пам'ять), вітаміном B1 (бере участь в обміні вуглеводів і води), вітаміном B6 (обмін речовин), фолієвою кислотою (формування імунітету, обмін речовин — корисний вагітним). Вживання нуту здатне збільшити кількість чоловічого насіння і покращувати жіночу лактацію.
— Нут — це бобове харчове рослина, його варили з давніх часів. Вирощується в Індії, Туреччині, Пакистані.
— в стародавні часи нутом лікували багато захворювань нирок. Крім усього вищевказаного, він здатний запобігти харчові розлади, стабілізувати рівень цукру в крові, запобігти розвитку анемії, скоротити ризик серцево-судинних захворювань. Вживання дозволяє отримати високий заряд бадьорості.

— однак нут протипоказаний людям з виразкою сечового міхура. Також надмірне вживання крупи загрожує підвищеним газоутворенням.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?