як варити заморожену стручкову квасолю
знадобляться — заморожена стручкова квасоля, вода
1. Закип'ятити воду, поки вона кип'ятиться, розморозити в мікрохвильовці і промити квасолю.
2. Викласти стручкову квасолю, дочекатися повторного закипання води.
3. Додати сіль і перець за смаком, варити стручкову квасолю 10-12 хвилин.
як варити свіжу стручкову квасолю
1. Стручкову квасолю перебрати, видаляючи коричневі стебла і зрізуючи темні місця.
2. Промити її, злегка обсушити.
3. Скласти стручки в пучок і відрізати кінці з одного боку, потім з іншого.
4. По одному взяти стручок в руку і зняти рослинне волокно.
в каструлі
1. Викласти стручкову квасолю в не алюмінієву каструлю, залити водою так, щоб вода повністю покрила овочі.
2. Поставити каструлю на вогонь великої потужності.
3. Всипати сіль за смаком, накрити каструлю кришкою.
4. Варити на середньому вогні 5-7 хвилин до м'якості; якщо стручки дуже великі або старі — то 10 хвилин. Після варіння додати сіль.
в пароварці
1. Стручкову квасолю викласти в ємність пароварки в 1-2 шари.
2. У відділення для води налити води.
3. Налаштувати пароварку на варіння протягом 15 хвилин; якщо стручки дуже великі або старі — то 20-25 хвилин.
4. Після закінчення роботи викласти квасолю і використовувати за призначенням. Після варіння додати сіль.
в мікрохвильовці
1. Викласти стручки квасолі в посуд для мікрохвильових печей.
2. Залити окропом.
3. Поставити посуд в мікрохвильовку.
4. Варити 1,5 хвилини на потужності 800-900 вт; якщо стручки дуже великі або старі — то 2-2, 5 хвилини. Після варіння додати сіль.
Фкуснофакти
— як правило, стручкову квасолю вирощують на фермах спеціально для заморозки і подальшої цілорічної продажу, тому на прилавках вона продається за доступною ціною саме в замороженому вигляді. Свіжа стручкова квасоля зустрічається досить рідко, однак якщо у вас багато свіжої стручкової квасолі (наприклад, з власної ділянки), її можна заморозити, попередньо вимивши і почистивши, вона буде зберігатися до півроку.
— щоб заморожена або свіжа квасоля після обсихання втратила свій яскравий зелений колір, необхідно варити стручки в мінеральній воді і під кришкою. Також, щоб стручкова квасоля не підсихала, рекомендується відразу після варіння скропити стручки маслом. Враховуйте, що квасоля може втратити колір від неякісної (занадто збагаченої кальцієм, наприклад) води.
— варена стручкова квасоля подається як гарнір до м'яса, в складі овочевих рагу, з грибами і в овочевих супах.
— Ціна свіжої стручкової квасолі в сезон (липень-серпень) — 250 грн., в несезон — від 500 грн./1 кілограм, (в середньому в Києві на березень 2020 року). Купуючи свіжу стручкову квасолю, звертайте увагу на те, як вона виглядає: якісні стручки повинні бути пружними, нев'язкими, світло-зеленого кольору.
— у народній медицині стручкова квасоля використовується при гормональних перепадах у жінок під час вагітності, при анемії, діабеті.
— стручкова квасоля корисна для серця, нирок, легенів і печінки; вважається дієтичним продуктом, малокалорійним.
— стручкову квасолю не їдять в сирому вигляді, а тільки після кулінарної обробки.