Як варити марципан
Продукти
мигдаль — 1 стакан
цукор — 1 столова ложка
Вода — 1/3 склянки
мигдальна есенція — 2-3 краплі
Як варити марципан з цукром
1. Неочищений мигдаль висипати в окріп на кілька хвилин.
2. Злити воду, остудити горіхи.
3. Зняти з мигдалю шкірку, натискаючи на ядерце двома пальцями.
4. Посушити горіхи на сковорідці 5 хвилин на слабкому вогні, не допускаючи підсмажування, остудити.
5. У блендері змолоти мигдаль в крихту.
6. Цукор залити водою, помістити на середній вогонь, розтопити, постійно заважаючи.
7.Залишити каструлю на конфорці на кілька хвилин до загустіння суміші, не заважаючи, але періодично похитуючи каструлю.
8. Всипати в загуслий цукор перемелений мигдаль і варити на слабкому вогні кілька хвилин, ретельно заважаючи.
9. Влити мигдальну есенцію, перемішати, потримати на конфорці ще хвилину.
10. Викласти мигдальну масу з каструлі, загорнути в плівку, остудити.
11. Розкачати марципан качалкою і надати йому будь-яку форму.
Фкуснофакти
— при використанні старого мигдалю, для більшої еластичності в домашній марципан додають яйце і готують холодним способом — без варіння, замість цукру використовуючи цукрову пудру. Яйце кладуть разом з мигдальною есенцією на останньому етапі — в суміш з мигдальної крихти і цукрової пудри, заважають до еластичності. Але це небезпечно через бактерії сальмонели і скорочує час зберігання продукту до 2 годин в холодильнику.
— при приготуванні домашнього марципану використовують тільки натуральні продукти. У магазинні ласощі, зроблені на основі марципану, можуть додавати влагоудерживающий агент інвертаза, глюкозний сироп і сорбат калію. У фабричний марципан не кладуть яйце, щоб збільшити термін придатності.
— достовірно невідомо, хто винайшов марципан. У декількох європейських країнах — Франції, Німеччини, Італії, Естонії, Угорщини, є своя версія появи корисної солодощі. За однією з них, марципан вперше зробили під час неврожаю, коли мигдаль виявився єдиним продуктом, який пережив негаразди. Зараз у Німеччині, Голландії та Норвегії марципанові частування традиційно виготовляють на Різдво.
— щоб домогтися більшої еластичності марципану, необхідно пропустити його через м'ясорубку. При використанні старого мигдалю, для більшої еластичності додають яєчний жовток і готують марципан холодним способом — без варіння, замість цукру використовуючи цукрову пудру. Але це небезпечно через бактерії сальмонели і скорочує час зберігання продукту до 2 годин в холодильнику.
— Марципан можна забарвити натуральними речовинами, наприклад, морквяним і шпинатним соком, або готовими гелевими і сухими харчовими барвниками.
— у марципан додають какао, апельсинову цедру, прянощі, рожеву воду.
— калорійність марципану — 415-420 ккал/100 грам.
— вартість продуктів для приготування марципану — від 150 грн. (в середньому в Києві на липень 2019 року).