як варити білу спаржу
1. Якщо спочатку спаржа купувалася в пучку, розділити спаржу.
2. Обрізати, якщо є, відрізати висохлі зрізи.
3. Зрізати шкірку зі стручків.
4. Зв'язати стручки в пучки, щоб зручніше було обробляти після варіння.
5. У глибоку високу каструлю влити воду стільки, щоб при варінні в неї повністю занурився пучок очищеної спаржі.
6. Закип'ятити воду, вкласти пучок спаржі, всипати сіль.
7. Варити спаржу 15 хвилин.
злити воду, спаржа готова до подачі!
Фкуснофакти
— Сезон білої спаржі з квітня по червень. Харчову білу спаржу вирощують переважно в Німеччині (в сезон спаржі практично у всіх ресторанах Німеччини можна замовити страви з цим продуктом). В Україні білу спаржу вирощують менше, практично вся наявна в магазинах вирощена за кордоном.
— Біла спаржа не має кольору тому, що повністю занурена в землю (на відміну від зеленої спаржі).
— процес вирощування білої спаржі вважається більш трудомістким, а поживність — більш високою, тому ціна білої спаржі вище , ніж зеленої.
— вибирати білу спаржу слід свіжу — у неї вологий зріз і пружна шкірка. Біла спаржа з висохлими зрізами не така свіжа, а значить вийде не такою поживною і ніжною.
— щоб зручно було перевіряти готовність спаржі і на порушувати форми пучка, рекомендується варити пучок і окремо 1 стручок спаржі спеціально для перевірки готовності.
— вартість свіжої білої спаржі — від 750 грн./кілограм (в середньому в Києві на червень 2020 -2021 року).
— калорійність білої спаржі — 35 ккал/100 грам.