⏰ як варити солянку з м'яса і збірну - і скільки за часом повинна кипіти

Скільки варити солянку?

10:00
1 година.

в мультиварці збірну м'ясну солянку варити 2 години і наполягати ще півгодини .

Як варити солянку

продукти
на 5-літрову каструлю
яловичина на кістки — 400 грам
ковбаса копчена гостра — 100 грам
Сосиски — 3 штуки
шинка варено-копчена — 100 грам
помідори — 2 штуки (можна замінити 2 столовими ложками томатної пасти)
маслини і / або оливки — 100 грам
солоні огірки — 3 середніх за розміром огірка
Лук — 1 велика голова
чорний перець горошком — 5 горошин
Лимон — кілька кружечків без цедри
кріп або петрушка — кілька гілочок
Сметана — по ложці на тарілку
рослинна олія — 2 столові ложки
каперси — 2 столові ложки
сіль — 1 чайна ложка

Як варити солянку
1. Налити в каструлю 4 літри води, трохи посолити, поставити на великий вогонь.
2. Викласти в каструлю яловичину, коли вода закипить — зменшити вогонь і зняти піну; далі варити під кришкою.
3. Варити яловичину 1 годину, потім викласти з каструлі, нарізати і повернути в бульйон.
4. Нарізати ковбасу і шинку тонкими брусочками.
5. Ріпчасту цибулю і помідори очистити і дрібно нарізати (помідори очистити від шкірки, обдавши окропом).
6. Розігріти сковорідку, налити 1 столову ложку рослинної олії, викласти цибулю і смажити його 5 хвилин на середньому вогні при постійному помішуванні до прозорості.
7. Додати помідори, тушкувати ще 5 хвилин.
8. Огірки нарізати тонкою соломкою або натерти на крупній тертці, додати до цибулі і моркви разом з помідорами або томатною пастою.
9. Поки гасяться овочі, нарізати тонкими півколами сосиски, обсмажити на окремій сковорідці протягом 3 хвилин.
10. Зажарку додати в солянку, варити 2 хвилини.
11. Смажені сосиски, шинку і ковбасу додати в суп, варити ще 10 хвилин.
12. У зварену солянку додати 2 столові ложки каперсів.

подаємо солянку до столу
подавати солянку необхідно, в кожну тарілку поклавши по 1 кружечку лимона, ложку сметани і дрібку зелені.

Як варити солянку в мультиварці
1. Викласти яловичину в каструлю мультиварки, залити 5 літрами гарячої води і варити 1,5 години на режимі «гасіння».
2. Процідити бульйон, варене м'ясо подрібнити.
3. Лук з помідорами або томатною пастою обсмажити на сковорідці, на рослинному маслі, потім додати огірки і тушкувати 5 хвилин.
4. Викласти в мультиварку зажарку, нарізані ковбаси і сосиски.
5. Включити мультиварку на режим « гасіння», варити солянку півгодини, потім настояти протягом ще півгодини.
6. У готову солянку всипати каперси.

подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!

Фкуснофакти про солянку

класика солянки
Солянка називається «м'ясної збірної», тому що зразкового збору для солянки немає — за смаком, в солянку кладеться збір будь-яких ковбас і нарізок. Доречно тільки правило пропорцій продуктів для солянки — на 5 літрову каструлю 400 грам м'яса з кісткою і 400 грам збору.

як солити солянку
слід з особливою обережністю стежити за сіллю, так як інгредієнти для варіння мають достатню кількість солі для додання прекрасних смакових якостей страви; обов'язково пробуйте суп під час варіння.

як урізноманітнити смак солянки
у рецепті солянки яловичий бульйон можна замінити на свинячий (з 400 грам свинини), курячий (з 2 стегенець) або Індичий (з 1 гомілки), грибний (400 грам грибів) або рибний (600 грам риби). Можна використовувати для заміни і копчене м'ясо — в такій же кількості, як і сире.

для соковитості солянки, за 5 хвилин до додавання засмажкою, в суп влити або стакан розсолу з-під огірків, або маринад з-під оливок або маслин. Ще можна в зажарку додати 1 столову ложку цукру — у поєднанні з копчено-солоним, цукор гармонійно доповнить смак.

крім м'яса, ковбас і шинки, в солянку відмінно йдуть свинячі нирки, яловичі нирки, сосиски, сардельки, мисливські ковбаски, яловичий і свинячий мови, копчена конина, бастурма, свиняче або яловиче серце. Також можна використовувати «набір для піци» з копченостей.

Кислинку солянки приємно підкреслить майонез, його додають в тарілку з супом замість сметани.

для більшої наваристості, рекомендується додати при обсмажуванні цибулі 1 столову ложку борошна — і смажити цибулю з борошном 5 хвилин, помішуючи.

за бажанням, в солянку додають картоплю (для нашого рецепта — 5 штук), перловку (третина склянки) або квашену капусту (200 грам).

маслини або оливки в солянці перед додаванням можна нарізати кільцями.

каперси в солянці необхідні для кислинки, їх можна замінити огірками корнішонами, плодами настурції або зовсім не додавати в солянку. Солоні огірки теж в солянку можна додати лише за бажанням.

як варити солянку дешево і швидко
щоб заощадити час на приготування солянки, використовуйте замість м'яса на 400 грам більше ковбас, сосисок і шинки — солянку на нарізках готувати всього півгодини.

щоб заощадити на вартості солянки, можна сходити на м'ясний ринок — і там дуже дешево купити саме ковбасних обрізків. Ціна — близько 50-75 грн. (в середньому в Києві на лютий 2019 року). Вартість всіх продуктів для солянки — від 325 грн./5 літрів за вказаною рецептом.

про користь солянки
Солянку можна віднести до висококалорійних супів. Калорійність м'ясної збірної солянки — в залежності від збору, від 70 до 100 ккал/100 грам.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?