⏰ як варити хашламу - традиційний рецепт Кавказького м'ясного супу

Скільки варити хашламу?

10:00
Хашламу варити від 3 до 8 годин в залежності від молодості баранини (молоду баранину в хашламе варити 2 години, стару до 7 годин).

Як варити хашламу

продукти
Баранина — 1 кілограм
морква — 1 штука
Шафран — щіпка
ріпчаста цибуля — 1 голова
корінь петрушки — 1 штука
стебла кінзи — кілька гілочок
перець — кілька горошин
сіль — пів чайної ложки
сушена м'ята — невелика жменька
сушений базилік — невелика жменька
часник — 3 зубці
картопля — 1 штука
помідор — 1 штука

як варити хашламу
1. Баранину помити, нарубати разом з кістками шматками середнього розміру.
2. Баранину з кістками покласти в широку неглибоку каструлю, залити водою, щоб її рівень не був вище м'яса.
3. Помістити каструлю з бараниною на середній вогонь, дочекатися закипання.
4. Зменшити вогонь до тихого, варити баранину під кришкою від 2 до 7 годин, залежить від зрілості барана, до готовності м'яса — воно повинно стати м'яким, дати сильний аромат.
5. Періодично знімати піну з бульйону.
6. Морквину почистити, нарізати круглишками товщиною 1 сантиметр.
7. Стебла кінзи і корінь петрушки вимити, не нарізати.
8. Почищену цибулину розрізати на кілька великих часточок.
9. Картоплю вимити, нарізати великими шматками.
10. Помідор вимити, залити окропом на хвилину, злити окріп.
11. Зняти з помідора шкірку, нарізати кубиками товщиною 3 сантиметри.
12. Часник почистити, не нарізати.
13. За годину до готовності м'яса покласти в каструлю стебла кінзи і петрушки, цибулю, картоплю, моркву, помідор, зубчики часнику, горошини перцю, залишити нудитися годину.
14. За 10 хвилин до готовності хашлами вийняти з каструлі корінці петрушки і стебла кінзи.
15. Покласти в хашламу щіпку шафрану, сіль, потомить ще 5 хвилин.
16. На розлиту по глиняним суповим мисках хашламу зверху посипати сушений базилік, м'яту.

Фкуснофакти

— Хашлама — блюдо кавказької кухні. Хашламу готують по всьому регіону, у кожної національності заведені свої особливості приготування хашлами.

— Хашлама — це густий наваристий суп з м'яса, яке довго нудиться на тихому вогні. У хашламі м'яса повинно бути в кілька разів більше, ніж овочів і бульйону.

— традиційно хашламу подають не в тарілках, а в глиняних мисках .

— для хашлами використовують м'ясо баранини, телятини, яловичини, дуже рідко — свинини. М'ясо може бути на кістці або без неї.

— за традиційним рецептом м'ясо для хашлами ріжуть середніми шматками, заливають холодною водою, млоять на тихому вогні від 2 до 7 годин. До майже готового м'яса насамперед додають крупно нарізану цибулю, потім інші овочі — картопля, морква, помідори. Овочі повинні бути нарізані крупно. Солити хашламу потрібно за п'ять хвилин до готовності.

— Для посилення аромату хашлами її варять на багатті.

— В відмінність від іншого Кавказького супу — хаша , хашлама готується швидше, так як м'ясо не потрібно попередньо вимочувати. Також в хашламу можна додавати будь-які овочі — картоплю, помідори, Ріпу, баклажани, томати, морква, перець, а в хаш йде тільки редька. Хаш виходить рідкуватим супом, на відміну від хашлами, яка повинна бути дуже густий.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?