маслюки в мультиварці варити 40 хвилин на режимі «гасіння».
як варити маслюки
знадобляться — маслюки, вода, маленький ніж для чищення
Як чистити маслюки перед варінням
1. Маслюки при очищенні не замочують, оскільки вони самі по собі досить вологі.
2. Для зручного очищення маслюки необхідно розкласти на решітках або деках, і залишити для того, щоб вони трохи підсохли.
3. Приступати до очищення маслюків необхідно після півгодини обсушування.
4. Акуратно очистити капелюшки маслюків від бруду і лісового сміття, плівку з капелюшка знімати не обов'язково, якщо вона і дасть гірчинку грибного смаку, то зовсім невідчутну. Ніжку поскоблить ножем.
5. При необхідності нарізати маслюки часточками або кубиками.
5. Висипати очищені гриби в каструлю і залити водою, щоб залишився сміття залишився на дні каструлі. 6. Через пару хвилин гриби шумівкою перекласти в свіжу воду і почати варіння.
7. Щоб легше відмити руки після чистки маслюків, необхідно підтримати їх в розчині 9%-го оцту або лимонки протягом пари хвилин.
8. Поставити каструлю з грибами на вогонь, трохи підсолити (на 1 літр води — 1 чайна ложка солі).
9. Варити маслюки 30 хвилин після закипання.
10. Викласти гриби на друшляк, відвар процідити через сито.
як варити маслюки перед смаженням
маслюки перед смаженням не обов'язково відварювати, однак якщо ви сумніваєтеся в якості або свіжості грибів, для гарантії безпеки можна проварити гриби: в першій воді 5 хвилин після закипання, потім в основній воді 15 хвилин.
як варити маслюки для заморозки
маслюки для заморозки необов'язково відварювати, однак якщо маслюків багато, є сенс зменшити обсяг грибів за допомогою варіння — тоді вийдуть грибні брикети, дуже компактно вмішуються в морозилці. Варити гриби 15 хвилин, потім остудити в друшляку, розкласти по пластиковим або поліетиленовим ємностей, прибрати в морозилку. На основі залишився відвару можна приготувати суп або соус (або теж заморозити).
Як варити маслюки в супі
маслюки для супу відварюються найпершими з усіх інгредієнтів. Перша вода зливається, а друга є основою для бульйону: як правило, для наваристого бульйону,на 300 грам маслюків знадобиться 2-2, 5 літра води.
Як заморозити маслюки на зиму
гриби очистити від забруднень, добре промити, обсушити в друшляку протягом 20 хвилин, нарізати великі маслюки на шматочки стороною 2-3 сантиметри, укласти в невеликі поліетиленові пакети і покласти заморожуватися в морозилку холодильника. Термін зберігання заморожених маслюків — 1 рік.
заморожені маслюки потім варити 15 хвилин.
Фкуснофакти
— у Підмосков'ї в 2020 році маслюки з'явилися вже в червні через Прохолодного і вологого клімату, і потім настала спеки з регулярними грозами.
— калорійність маслюків — 19 ккал/100 грам.
— Воду, в якій варилися маслюки для заготовок, можна підкислити лимонною кислотою або оцтом, щоб маслюки не потемніли при варінні.
— за смаком, можна маринувати або солити капелюшки маслюків окремо від ніжок.
— ці гриби дуже корисні вмістом вітамінів а (обмін речовин), з (імунітет), РР (нормальний розвиток тканин організму), вітамінів групи В (дихання клітин організму, ментальне та емоційне здоров'я).
— після збору опеньки необхідно
вжити
в їжу або приготувати заготовку протягом доби. Зберігати їх необхідно в холодильнику на полиці для овочів.
— за смаком, при чищенні маслюків
грибну плівку
під шапочкою і шкірку можна зняти. Варто враховувати, що гіркота заготовок з маслятами, як правило, відбувається саме від плівок.
— При засолюванні маслюків необхідно враховувати, що розсолу в банку повинно бути не більше 1/5 обсягу грибів.
— Час засолювання маслюків на зиму — 45 діб.
— час маринування маслюків — 3 доби, але для повного розкриття всіх смакових якостей маслюки тримають в банках місяць.
— якщо після варіння маслюків залишився відвар , на ньому можна зварити грибний суп або соус , або заморозити в поліетиленовому пакеті для використання взимку в якості бульйону. Як правило, відвар від маслюків виходить дуже наваристим, тому, швидше за все, при приготуванні супу відвар буде необхідно розвести водою.
Почитайте, як приготувати грибну ікру з маслюків і грибний суп з маслюків !
як солити маслюки
продукти для засолювання маслюків
маслюки — 1 кілограм
сіль — 2 столові ложки
Вода — 1 стакан
перець горошком — 5 штук
Гвоздика — 3 штуки
кориця — 1 чайна ложка
Лист чорної смородини — 2 штуки.
як солити маслюки
1. Маслюки очистити, вимити, відокремити ніжки від капелюшків.
2. Капелюшки і ніжки порізати на шматочки однакового розміру.
3. Одну каструлю підготувати для капелюшків, другу — для ніжок.
4. В обидві каструлі налити воду, додати сіль і поставити на вогонь.
5. Варити капелюшки і ніжки маслюків по 20 хвилин, регулярно перемішуючи.
6. Після закипання стежити за піною, знімати її.
7. Після варіння додати в каструлю перець, лаврушку, гвоздику, корицю.
8. Готові до засолюванні маслюки укласти в гарячі стерилізовані банки, на дно яких покладені листя чорної смородини, закрити і остудити.
9. Зберігати засолені маслюки в прохолодному темному місці 45 днів, потім можна подавати до столу.
як маринувати маслюки
продукти
маслюки — 1 кілограм
сіль — 2 столові ложки
цукор — 1,5 столові ложки
Вода — півлітра
часник — 3 зубці
Лаврушка — 3 листочка
кріп — невеликий пучок
перець горошком — половина чайної ложки
оцет 5-6% — 100 мілілітрів (або 40 мілілітрів 9% оцту, або 2 чайні ложки 70% оцту)
за смаком, можна додати половину чайної ложки кориці.
Підготовка маслюків до маринування
1. Свіжі маслюки почистити, помити і обсушити.
2. Поставити на вогонь каструлю з великою кількістю води, викласти маслюки.
3. Варити маслюки 15 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну, додати сіль, і варити ще 5 хвилин.
відварені гриби промити під проточною водою, злити воду. Часник очистити від шкірки і нарізати пелюстками.
приготування маринаду
1. Окремо закип'ятити воду для маринаду, додати сіль і цукор, оцет.
2. Додати в маринад гриби, варити 20 хвилин.
як маринувати маслюки
1. У скляні стерилізовані банки викласти на дно перець, лавровий лист, кріп.
2. Потім за допомогою шумівки перекласти в банки варені маслюки, пересипаючи часником, залити до плічок банки маринадом.
3. Охолодити гриби, перевернувши банки з маслюками, протягом 2-3 днів, укутавши ковдрою. Потім прибрати заготовку з маслюків в прохолодне місце. Для тривалої заготовки гриби рекомендується прямо в банках, щільно не накриваючи кришками, потримати в окропі (простерилізувати). Дно каструлі з водою має бути встелене рушником, щоб банки не лопнули від високої температури.
Пара рад по варінні маслюків
чи можна варити суп з маслюків
чи можна замочувати маслюки
червиві маслюки — що робити?
чому гірчать маслюки?
чому маслюки потемніли?
чому маслюки потемніли?
чому пронос після маслюків?
чи Обов'язково зчищати шкірку з маслюків?
чому маслюки так називаються?
як відмити руки від маслюків?