Як варити купати
Продукти
Свинина (не жирна) — 1,5 кілограма
сало свиняче (свіже) — 150 грам
Кишки свинячі (тонкі) — 2 метри
Гранат (зерна або барбарис) — 3 столові ложки
мінеральна вода (газована) — 500 мілілітрів
Цибуля ріпчаста — 2 штуки
часник — 5 зубчиків
Гвоздика мелена — 2 щіпки
кориця мелена — 2 щіпки
коріандр мелений — 2 щіпки
перець червоний мелений — за смаком
перець чорний (мелений) — за смаком
сіль — за смаком
Як приготувати купати
свинячі кишки почистити, добре промити під холодною проточною водою, замочити на 2 години в мінеральній воді.
перевірити, чи немає в кишках дірок. Якщо є, то в подальшому потрібно перекручувати кишки саме в цих місцях. М'ясо свинини порізати на невеликі шматочки, пропустити через м'ясорубку з великими гратами разом з часником і цибулею. Сало порізати і також пропустити через м'ясорубку. Додати зерна граната або барбарис, який попередньо розтерти в ступці; гвоздику, корицю, коріандр, чорний і червоний перець, сіль. Все перемішати.
за допомогою патрубка для набивання ковбас перев'язати один кінець кишок кулінарною ниткою і почати наповнювати їх фаршем, кожні 15 сантиметрів перекручуючи кишки, формуючи тим самим ковбаски. Якщо патрубка немає, взяти пластикову пляшку, обрізати у неї денце і наповнювати кишки фаршем через неї. Після того, як кишки будуть заповнені фаршем, перев'язати їх кулінарною ниткою з іншого кінця.
скільки варити купати
Закип'ятити в каструлі злегка підсолену воду, опустити туди купати і залишити варитися на 7 хвилин.
скільки варити в мультиварці
укласти купати в чашу мультиварки, залити гарячою водою, підсолити воду. Встановити на мультиварці режим « на пару» і час приготування – 15 хвилин.
Фкуснофакти
калорійність відварених купатів – 275 ккал/100 грам.
термін зберігання відварених купатів – 3 дні в холодильнику.
Гранат краще брати доброї зрілості, при цьому можна збільшувати норму. У киплячу воду можна додати лавровий лист і перець горошком. Безпосередньо перед подачею страви можна посипати купати подрібненою свіжою зеленню (петрушкою, кропом, зеленою цибулею, базиліком або їх міксом) і нарізаною кільцями цибулею.
у фарш можна додавати спеції: хмелі-сунелі (1,5 чайної ложки) і мускатний горіх (1,5 чайної ложки).
середня вартість продуктів для приготування 2 кілограмів купатів в Києві на Червень 2020 року — близько 400 грн.