Як варити м'яку карамель
Продукти
цукор — 1 склянка
Молоко — половина склянки
Масло вершкове — 50 грам
ванільний цукор — половина чайної ложки
сіль — на кінчику ножа
як варити м'яку карамель
1. У маленьку каструлю налити половину склянки молока і нагрівати до кипіння.
2. Висипати в сотейник (бажано з товстим дном) 1 стакан цукру, поставити на середній вогонь.
3. Через 2 хвилини цукор почне танути, тепер його потрібно нагрівати і постійно перемішувати, щоб процес плавлення йшов рівномірно.
4. Поступово, приблизно за 10 хвилин, розплавлений цукор придбає золотистий («карамельний») колір, після чого сотейник потрібно прибрати з вогню.
5. Маленькими порціями вливати в сотейник з розплавленим цукром гаряче молоко при постійному помішуванні.
6. Поставити сотейник з молочно-цукрової сумішшю на дуже маленький вогонь (карамель повинна нудитися, а не кипіти), постійно помішувати.
7. Додати половину чайної ложки ванільного цукру, на кінчику ножа солі і ще раз перемішати.
8. Сотейник з карамеллю прибрати з вогню.
9. Додати вершкове масло, перемішати м'яку карамель до однорідної консистенції.
10. Перекласти м'яку карамель в креманки і охолодити.
подавати м'яку карамель з випічкою, фруктами, збитими вершками або як самостійний десерт.
Фкуснофакти
— якщо покриття внутрішньої частини сотейника темне, визначити колір розплавленого цукру допоможе Цівка, що стікає з ложки.
— важливо не перетримати цукор на вогні і уникнути появи запаху паленого цукру.
— якщо вливати холодне молоко в розплавлений цукор — він буде погано розчинятися. Якщо влити відразу все молоко, утворюється грудка, який також буде складно розчинити.
сіль в цьому десерті компенсує нудотність цукру.
калорійність м'якої карамелі 380 ккал/100 грам.
середня вартість в Києві на липень 2020 року продуктів для приготування м'якої карамелі — 40 грн.