як варити кету
знадобляться — кета, вода, ніж для чищення риби, сіль
Як почистити кету
1. Кету вимити під струменем води, постелити на робочу поверхню плівку, щоб не забруднити стіл і очистити рибу від луски.
2. Відрубати голову і зробити поздовжній розріз гострим ножем уздовж черева.
3. Вийняти з риби всі нутрощі і ще раз промити.
як варити кету
1. Покласти кету в каструлю і залити водою.
2. Поставити каструлю на плиту і варити кету на середньому вогні 10 хвилин.
3. Потім вогонь зменшити і готувати ще 20 хвилин під закритою кришкою.
як варити кету в огірковому розсолі
продукти
філе кети — 400 грам
огірковий розсіл — 300-400 грам
рослинна олія — 50 грам
ріпчаста цибуля — одна невелика цибулина
гірчиця готова( пастоподібна) - 1 чайна ложка
лавровий лист — 1 штука
перець духмяний — 3 горошинки
Підготовка філе кети
1. З очищеної і випотрошеної риби зрізати плавники так, щоб не зачепити м'ясо.
2. Надрізати кету уздовж хребта з двох сторін.
3. Акуратно відокремити м'ясо кети від хребта і вийняти руками або пінцетом кісточки.
приготування кети в огірковому розсолі
1. Нарізати філе кети шматочками товщиною два-три сантиметри.
2. Змастити невелику каструлю рослинним маслом і скласти туди нарізану рибу.
3. Процідити огірковий розсіл.
4. Залити розсолом рибу так, щоб він покривав кету наполовину.
5. Розрізаний на четвертинки цибулю покласти до риби. Туди ж скласти горошки перцю і лавровий лист.
6. Поставити на середній вогонь,після закипання проварити десять хвилин.
7. Рибу перекласти в іншу (не алюмінієву) посуд, в якій вона буде подаватися на стіл.
8. Відвар процідити і охолодити.
9. Рослинна олія розтерти з гірчицею і заправити їм відвар.
10. Перед тим як подати на стіл, за дві-три години, кету залити відваром і поставити в холодильник.
Як приготувати кету в соусі
продукти
філе кети — 500 грам
морква — 100 грам
Сметана — 150 грам
Вода — 150 грам
цибуля ріпчаста — 1-2 штуки
помідори — 100 грам
Лимон — одна половинка
борошно — 1 чайна ложка
лавровий лист — 1 штука
рослинна олія — 2 чайні ложки
сіль, перець — за смаком
підготовка продуктів
1. Підготовлене філе зняти з шкіри і нарізати кубиками 2-3 сантиметри.
2. Морква очистити, добре промити і натерти на дрібній тертці.
3. Цибулю дрібно нашаткувати і перемішати з морквою.
4. Помідори очистити від шкірки. Щоб вона знімалася легко, помідори треба облити окропом.
5. Для соусу: сметану розбавити водою, посолити, поперчити і добре перемішати.
як приготувати кету в каструлі
1. Філе кети посипати борошном і полити соком лимона.
2. Змастити сковорідку маслом і обсмажити кубики риби до золотистого кольору, після чого скласти їх в каструлю.
3. На сковорідку, змащену олією викласти цибулю з морквою і обсмажити.
4. Дрібно нарізати помідори і додати їх до цибулі і моркви.
8. Скласти овочі в невелику каструлю.
9. На слабкому вогні тушкувати 30 хвилин.
10. У каструлю з обсмаженою рибою покласти зверху тушковані овочі і залити все сметанним соусом.
12. На середньому вогні довести до кипіння. Після закипання тушкувати на маленькому вогні 30 хвилин.
13. Замість моркви і цибулі можна використовувати картоплю, солодкий перець або будь-які інші овочі. Також можна додати тертий сир.
як приготувати кету в соусі в мультиварці
1. Філе посипати борошном і полити соком лимона.
2. Змастити чашу мультиварки маслом і покласти туди кубики кети.
3. На режимі « Випічка» обсмажити рибу до золотистого кольору.
4. Вийняти обсмажені шматочки з чаші.
5. Цибулю і моркву скласти в мультиварку.
6. Поставити режим « Випічка» на 20 хвилин. Якщо цибуля не став прозорим, включити ще на 10 хвилин.
7. Додати в мультиварку помідори.
8. Включити режим « гасіння» на 30 хвилин.
9. Звільнити чашу від овочів і скласти в неї рибу.
10. Поверх риби укласти овочі, зверху залити сметанним соусом.
11. Включити режим « гасіння» на 30 хвилин.
юшка з кети
продукти
Кета — 0,5 кілограма
картопля — 5 штук
морква( Середня)- 1 штука
цибуля (великий) — 1 штука
кріп — 1 пучок
Петрушка — 1 пучок
сіль, перець чорний горошком — за смаком
як зварити юшку з кети
1. Промити 500 грам кети, почистити від луски і приступити до оброблення риби.
2. Відрізати голову, розпороти черево довгим і гострим ножем і вийняти всі нутрощі.
3. Кету розрізати на стейки і скласти в каструлю. Залити водою (приблизно 3 літри) і поставити рибу варитися на помірний вогонь.
3. Промити і очистити за допомогою овочечистки або ножа 5 картоплин, нарізати кубиками середньої величини.
4. Вимити 1 морква, обрізати хвостик, поскоблить ножем, щоб зчистити шкірку і нарізати кружечками.
5. Цибулину очистити від лушпиння і дрібно покришити.
6. Овочі запустити в бульйон, посолити, додати чорний перець горошком і продовжувати варити на тихому вогні ще близько 20 хвилин. Каструлю прикрити кришкою.
7. Два пучка зелені обполоснути водою і нарізати.
8. Вимкнути конфорку і заправити суп порубаними кропом і петрушкою. Частина зелені можна залишити для додавання в тарілки вже при подачі до столу.
юшка готова!
Фкуснофакти
— через багатого змісту Омега-6, Омега-3 і лецитину вживання кети в їжу може запобігти появі атеросклерозу, інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Калій і фосфор сприяють у зміцненні кісток. Саме тому кету рекомендується давати дітям. Вміщені у великій кількості в цій рибі, калій і магній нормалізують роботу серця. А тіамін позитивно впливає на роботу головного мозку і розвиток пам'яті.
— Кета є дієтичним продуктом і містить 127 ккал/100 грам.
— при виборі свіжозамороженої риби слід уважно її оглянути. Риба повинна мати рівний, без плям колір і не мати іржавого відтінку. Це говорить про те, що риба несвіжа або була кілька разів розморожена.
— при виборі свіжої риби , слід при натисканні повинен швидко зникати, а зябра мати соковитий рожевий колір. Якщо ж слід довго не зникає, а зябра мають жовтуватий або сіруватий відтінок, швидше за все риба була кілька разів розморожена або вже довго лежить на прилавку.
— вартість замороженої кети — від 115 грн./1 кілограм (дані в Києві на Червень 2018 р).