серед усіх способів зрозуміти, які опеньки дійсно їстівні, а які отруйні і не придатні в їжу, найвірніший — виявити помилкові опеньки до варіння. Найкраще прямо в лісі перевіряти опеньки на їстівність і просто не брати з собою погані гриби.
щоб додатково переконатися в тому, що серед зібраних вами опеньків немає помилкових, додайте при варінні очищений білий лук або срібну штучку. проваріть опеньки разом овочами якийсь час і поспостерігайте за тим, як поводяться цибулю і часник. Якщо вони раптом змінять колір, є ймовірність, що серед хороших грибів попалися отруйні, до яких якраз і відносяться помилкові опеньки.
звичайно, цей спосіб не самий достовірний, так як овочі можуть потемніти навіть з нормальними опеньками, в залежності від місця збору грибів. Найкраще розпізнати шпигунів ще до варіння, щоб потім через них не викинути весь урожай.