Як варити пшоно-рисову кашу
продукти
на 4 дорослі порції
Рис — 100 грам (половина склянки)
пшоно — 110 грам (половина склянки)
цукор — 2 столові ложки
сіль — чверть чайної ложки
Молоко — 1 літр
вершкове масло — 50 грам
Як варити пшоно-рисову кашу
1. Половину склянки рису і половину склянки пшона всипати в глибоку миску.
2. Крупу промити: залити водою, перемішати, воду злити — повторити 4 рази.
3. У каструлю налити 1 літр молока, поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння.
4. Засипати в каструлю з киплячим молоком промиті рис і пшоно.
5. Додати чверть чайної ложки солі і дві столові ложки цукру, перемішати.
6. Зменшити вогонь до найменшого, варити 40 хвилин, Час від часу помішуючи.
7. Покласти в каструлю з кашею 25 грам вершкового масла, перемішати.
8. Накрити каструлю з кашею рушником і дати постояти 20 хвилин.
при подачі на стіл, додати в тарілку з пшоно-рисовою кашею чайну ложку вершкового масла.
Як варити пшоно-рисову кашу в мультиварці
1. Промиті крупи всипати в ємність мультиварки.
2. Влити до круп молоко, всипати сіль і цукор.
3. Додати розм'якшене вершкове масло і добре перемішати.
4. Мультиварку налаштувати на режим« Молочна каша », варити пшоно-рисову кашу 45 хвилин, потім настояти протягом 30 хвилин, не відкриваючи кришку.
скільки часу тримати в духовці
Духовку включити на самому початку варіння. Для духовки використовувати замість каструлі горщики, класти в них кашу на 2/3 рівня. Поставити в духовку на 30 хвилин при температурі 200 градусів, потім ще 30 хвилин наполягати в вимкненій духовці.
Фкуснофакти
— традиційна каша дружба — з пшона і рису, але іноді додають гречку, кукурудзяну крупу. Таку кашу варили в дитячих садах, тому у багатьох вона викликає приємні асоціації.
— для найбільшої наваристості, пшоняну кашу слід загорнути в теплу ковдру на півгодини.
— щоб пшоно-рисова каша була навариста, варити її слід під щільно закритою кришкою. Якщо кришка прилягає нещільно до каструлі, слід прокласти шар фольги, який зверху накрити кришкою.
для більш вершкового смаку збільште частку молока, або використовуйте молоко більшої жирності. Для дієтичного варіанту використовуйте тільки воду. Для більшої в'язкості збільште частку пшона в каші.
— для дітей до 1 року пшоно-рисову кашу слід подрібнити за допомогою блендера. А дорослий незвичайний варіант — за 2 хвилини до готовності додати в кашу пару столових ложок сметани жирністю 20-30%.
— інша назва пшоно-рисової каші —каша « Дружба». Народжені в УРСР можуть пам'ятати її по літніх таборах, в їдальнях яких пшоно-рисову кашу готували досить часто.
— Каша, зварена в каструлі з подвійним дном, не пригорає.
— від гіркоти, властивої пшону, можна позбутися, замочивши крупу на 20 хвилин в гарячій кип'яченій воді.
— замість 1 літра молока, можна взяти 500 мілілітрів води і 500 мілілітрів молока.
— пшоно-рисову кашу часто варять з гарбузом, натертої на крупній тертці (на 100 грам рису і 100 грам пшона — 150 грам гарбуза).
— з пшоно рисовою кашею поєднуються курага і родзинки, які додають в кінці варіння. При бажанні, кашу можна полити згущеним молоком або медом.
— калорійність пшоно-рисової каші — 340 ккал/100 грам.
— середня вартість продуктів в Києві на Червень 2020 року для приготування 4 дорослих порцій пшоно-рисової каші — 40 грн.
— зберігати пшоно-рисову кашу 48 годин в холодильнику. Перед подачею на стіл розігріти на вершковому маслі в сковороді.