⏰ як варити юшку. Відмінність юшки від супу. Як готувати юшки. Сочевична юшка, юшка ватерзой.

Скільки варити юшку?

10:00
залежно від обраної рецептури, юшку варити від півгодини до 2 годин.

Як варити юшку

продукти
картопля — 6 штук
Сало — 100 грам
ріпчаста цибуля — 1 штука
кріп — 2-3 гілочки
Петрушка — 2-3 гілочки
перець і сіль — за смаком

Рецепт юшки
1. Картоплю помити, почистити і нарізувати великими кубиками.
2. Почистити і помити цибулю, потім подрібнити.
3. Відрізати шкірку від шпику. Сало порубати дрібними кубиками.
4. Лук і сало обсмажуємо на сухій розігрітій сковороді.
5. Зварити картоплю на середньому вогні, в киплячій підсоленій і поперченной воді (2 літри) протягом 20 хвилин.
6. Додати до картоплі зажарку і варити ще 10 хвилин.
7. Вимкнути, щільно накрити кришкою і настояти 5 хвилин.
8. Перед подачею порції — посипати її зеленню.

як варити кукурудзяну юшку

продукти
селера — стебло
ріпчаста цибуля — головка
оливкова олія — 30 мілілітрів
пшеничне борошно — столова ложка
Молоко — 400 мілілітрів
картопля — 1 Бульба
консервована кукурудза - 400 грам
чебрець — чайна ложка
зелена цибуля — пучок

Як варити кукурудзяну юшку
1. Цибулю почистити, нашаткувати.
2. Стебло селери помити, нарізати кільцями.
3. У сотейнику з оливковою олією посмажити 5 хвилин на середньому вогні цибулю і селеру.
4. Покласти в сотейник чебрець і борошно, перемішати, смажити 5 хвилин.
5. Картоплю почистити, нарізати квадратиками завтовшки 2 сантиметри.
6. У сотейник влити тепле молоко, покласти картоплю, дочекатися закипання і тримати на середньому вогні 10 хвилин.
7. Зелену цибулю помити, подрібнити.
8. З банки з консервованою кукурудзою злити розсіл.
9. Покласти в сотейник з супом зелену цибулю і кукурудзу, дочекатися закипання, прибрати з конфорки.

історія юшки

юшкою в старовину називали будь-рідке блюдо (хлебово), яке потрібно було сьорбати — відправляти в рот, не піклуючись про естетику процесу. Звичай готувати супи, а не юшки, ввів Петро Перший. У XVIII столітті заморські « супе» (від французького soupe) подавали на балах і прийомах, їх манірно їли, демонструючи побожне ставлення до іноземної страви.

при приготуванні юшки не використовують м'ясо і рибу, традиційно кладуть тільки овочі, крупи і борошно, та й тих трохи — тільки щоб відтінити смак основного інгредієнта і зробити юшку більш густий, здатної замінити перше і друге блюдо. Не варто перетворювати юшку в кашу — страва з добре розварених овочів і круп має залишатися рідким і легким.

оскільки юшка через відсутність риби і м'яса — досить легке для шлунка блюдо, її можна порекомендувати до вживання дітьми і при хворобах.

юшка сьогодні

зараз ми варимо супи, а юшкою називаємо їжу, смак якої далекий від ідеалу, або суп, зварений на швидку руку з того, що «завалялося» в холодильнику і на полицях кухонних шаф. Хоча юшку можна поставити в один ряд з борщем, щами, солянкою і юшкою. За консистенцією і способом приготування це, звичайно, супи, але, як і юшці, їм дані власні назви і позначені особливості. Щоб рідке блюдо мало право іменуватися юшкою, в ньому обов'язково повинен «виконувати соло» один інгредієнт. Ще важлива відмінність — якщо суп вариться на м'ясному бульйоні, юшка має швидше легкий відвар головного інгредієнта. Якщо в якості основного продукту використаний картопля — виходить Картопляна юшка, якщо капуста — Капустяна юшка, якщо гриби — грибна юшка.

найзнаменитіша — сочевична юшка, що стала символом зневаги сімейними цінностями на догоду мізерним матеріальним благам. За страву з сочевиці Ісав віддав молодшому братові Якову своє право старшинства. Однак у Старому Завіті, де згадується ця історія, слово« юшка » не зустрічається, воно з'явилося при переказі біблійної притчі, щоб підкреслити, наскільки низько оцінив Ісав своє первородство.

є й інші, наприклад, кукурудзяна юшка і Бельгійська рибна юшка ватерзой, в даний час також готується з курки.

як варити ватерзой

продукти
філе тріски — 2 штуки
морква — 2 штуки
Цибуля ріпчаста — 1 штука
цибуля-порей — 1 штука
стебла селери — 8 штук
Петрушка — 70 грам
часник — 2 зубки
яєчний жовток — 2 штуки
вершки — 1/4 склянки
лавровий лист — 2 штуки
чорний перець горошком — 5-8 штук
насіння коріандру — 10 штук
вершкове масло — 30 грам
Вода — 6 склянок
сіль — за смаком

приготування в каструлі
1. Нарізати половину ріпчастої цибулини, зелену частину цибулі-порею і 1 морква, скласти в каструлю.
2. Сюди ж додати 3 стебла селери, стебла петрушки, часник, лавровий лист, коріандр, чорний перець.
2. У каструлю з овочами і спеціями влити 6 склянок води і варити бульйон протягом півгодини після закипання.
3. Готовий бульйон процідити через друшляк, овочі з нього більше не потрібні.
4. Поки вариться бульйон, нарізати білу частину цибулі-порею півкільцями, а 1 морква, 5 стебел селери і половину цибулини — кубиками.
5. У каструлі з товстими стінками розтопити масло і пасерувати в ньому подрібнені овочі протягом 6 хвилин, до м'якості.
4. Філе тріски нарізати шматочками 3 сантиметри шириною, додати до обсмажених овочів, влити бульйон.
5. Варити юшку протягом 12 хвилин від моменту закипання, час варіння не збільшувати, інакше риба стане жорсткою, перед вимиканням посолити.
6. Викласти шумівкою рибу і овочі на тарілку.
7. Окремо в мисці збити вершки з 2 яєчними жовтками, потім влити півсклянки бульйону і добре перемішати.
8. Влити яєчно-вершкову масу в трохи остиглий бульйон, перемішати.
9. На порційні тарілки для перших страв викласти рибу і овочі, залити юшкою, прикрасити зеленню петрушки.
10. До столу подати з тонкими скибочками білого хліба.

сочевична юшка

продукти
сочевиця — 1 склянка
бульйон м'ясний або овочевий — 1,5 літра
Лимон — 1 штука
чорний мелений перець — 1 чайна ложка
Паприка — 1 столова ложка
Куркума — 1 чайна ложка
сіль — 1 чайна ложка з гіркою

як варити сочевичну юшку
1. Влити в каструлю м'ясний або овочевий бульйон і поставити на вогонь.
2. Промити сочевицю під холодною водою.
3. Всипати, не чекаючи нагрівання води, в каструлю сочевицю.
4. Варити сочевицю 20-40 хвилин в залежності від типу крупи (зелену сочевицю варити 40 хвилин, коричневу — 25, червону — 25 хвилин).
5. Додати в юшку сіль і всі приправи.
6. Лимон помити, розрізати навпіл і віджати сік.
7. Влити лимонний сік в сочевичну юшку.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?