Як варити буженину
Продукти
свиняча шийка — 1 кілограм
часник — 1 головка
спеції — за смаком
лавровий лист — 2 листочка
Розмарин — 1 чайна ложка
Коріандр — 1 чайна ложка
базилік — 1 чайна ложка
чорний перець крупно мелений — 10 горошин
сіль (в ідеалі морську середнього помелу) — 150 грам
як варити буженину
промити і обсушити м'ясо свинини. Часник очистити і нарізати пелюстками, нашпигувати часточками часнику свинину. У каструлю налити воду, додати сіль, занурити в розсіл шматок свинини.
приготувати маринад: півлітра води закип'ятити з додаванням прянощів, після закипання остудити і додати в каструлю до свинини і розсолу. Накрити маринад з м'ясом кришкою і прибрати в холодильник на добу. Після засолювання вага свинини повинен збільшитися на 10-15%.
обваляти м'ясо в суміші розмарину і коріандру, укласти в пакет для запікання і герметично зав'язати. Зверху затягнути мотузкою, щоб надати буженині форму. Опустити буженину в підсолений (щоб температура кипіння була трохи вище 100 градусів) окріп і варити 1 годину. Варену домашню буженину викласти в друшляк, щоб скла вода, остудити, прибрати на 10 годин в холодильник «дозрівати» і швидше подавати до столу.
Фкуснофакти про буженину
— для буженини ідеально підходить свиняча шийка або окіст, з жиром, без кісток. За формою — відмінно буде, якщо м'ясо буде поздовжньої форми.
— при натиранні буженини спеціями, їх можна попередньо змішати з 2 столовими ложками оливкової олії.
— пропорції солі для варіння буженини: на кожен літр води — 2 столові ложки солі.
— для шпигування буженини годиться часник, імбир, морква, чорний перець горошком.
— за смаком, можна маринувати буженину в гірчиці, обмазавши нею м'ясо з усіх боків.
— з огляду на, що вартість буженини в магазинах Києва (Червень 2020 року) від 600 грн., на буженині в домашніх умовах можна заощадити до 50% вартості магазинного продукту.
— Буженина — відмінний протівопохмельний засіб!
— до буженини подають аджику , хреновину , овочеву підливу .
легко приготувати буженину і
в мультиварці
:
нашпиговану свинину натерти сіллю і спеціями, викласти в пакет для запікання, щільно зав'язати і перев'язати для надання форми. Промаринувати буженину. Викласти буженину в наповнену водою мультиварку, налаштувати на режим « гасіння» протягом 2 годин. Потім охолодити буженину і подавати до столу.
В мультиварці Редмонд встановити режим «Мультиповар» при температурі 160 градусів, обсмажити буженину на олії 10 хвилин, кожні 2 хвилини повертаючи буженину. Потім встановити режим мультиварки « гасіння», влити 1 склянку води і варити буженину протягом 1 години.