часник, доданий в Опеньки при маринуванні на зиму , іноді може змінити звичний забарвлення на синій. Цьому є наукове пояснення. Пігментація часнику відбувається через порушення його цілісності, в процесі чого складові часнику (ферменти, ефірні масла) вступають в реакцію. У цей момент фермент аліназ сприяє розкладанню аллііна, що провокує розпад ефірних масел на сульфіди і сульфати. Одна частина органічних сполук утворює тіол, піровиноградну кислоту і аміак. Друга виділяє пігменти, що відповідають за нехарактерне посиніння часнику.
на ймовірність і інтенсивність пігментації цього овочевого рослини впливає ряд супутніх факторів: умови вирощування та зберігання, зрілість, рівень кислотності і температури при його обробці. Іншим словами, справа зовсім не в грибах і на їстівність опеньків колір часнику ніяк не впливає .