Рис
Гречка
Перловка
Квасоля
сочевиця
Горох
Геркулес
пшоно
Нут
Маш
кукурудзяна крупа
вівсяна крупа
кіноа
Булгур
Ячмінь
Кускус
ячна крупа
Соєві боби
Полба
Пшениця
Талкан
Толокно
Чумиза
Долихос
варимо крупи
Як варити крупи — Загальні відомості
1. Як правило, крупу необхідно промити, тому що рослинний продукт до і після переробки міг піддатися незначному забрудненню. Як правило, крупи на переробних заводах проходять чистку і кілька ступенів обробки, однак для повної безпеки краще крупу все-таки промити перед варінням. Винятки з цього правила становлять дрібні і оброблені крупи — манка, геркулес.
2. Деякі крупи потребують замочуванні — наприклад, квасоля і перловка будуть м'якше від цієї процедури. Можна, звичайно, збільшити час варіння, однак це не гарантує збереження форми крупинок, і, наприклад, розварена перловка зробить з розсольнику кашу.
3. Будь-яку крупу, навіть після замочування, можна прожарити на сковорідці, щоб вона вийшла розсипчастою і особливо ароматною.
4. Крупа при варінні обов'язково збільшується в розмірах, тому дуже важливо використовувати для варіння каструлю з запасом в 3-4 рази — це допоможе уникнути затоки і подальшої чистки плити. У загальному випадку, краще використовувати товстостінну каструлю, щоб крупа була приготовлена рівномірно, без сухих або переварених крупинок.
5. Як правило, крупу кладуть в холодну воду і ставлять каструлю саме на тихий вогонь, щоб варіння пройшла в якомога більш щадному режимі — тоді в крупі збережеться максимум вітамінів.
6. Час варіння крупи навіть в рамках одного виду може відрізнятися: наприклад, звичайний рис варити 20 хвилин, а коричневий вдвічі довше.
7. Після варіння блюдо, як правило, необхідно настояти в цій же каструлі, щільно накривши її кришкою — щоб крупинки «дійшли» до повного ступеня готовності. І пам'ятайте, кашу маслом не зіпсувати! — навіть злегка переварену крупу можна виправити, просто додавши в неї побільше вершкового масла.
Дізнайтеся, як правильно зварити будь-які крупи — гречку, рис, квасоля, перловку та інші. Прочитайте, скільки за часом варити крупи.