![Сколько нужно варить рис Сколько нужно варить рис](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-20afef607f4b908f833a5099252418c7.png)
Рис
![как варить гречку как варить гречку](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-c10fa91c21351c84da7a619a6dc332fd.png)
Гречка
![как варить перловку как варить перловку](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-5245f4aca47463a6ff1ee5c02cdbb003.png)
Перловка
![как варить фасоль как варить фасоль](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-3c19446d75c111e2e44e0263e756b705.png)
Квасоля
![Чечевица Чечевица](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-7b958d74f5deda7937e0a49654e21af9.png)
сочевиця
![Горох Горох](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-45302d608ccb841e048d86b886493c8d.jpg)
Горох
![Рис Рис](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-45ad32839fe4b53ab3e4c13dbb3f57f5.png)
Геркулес
![Пшено Пшено](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-78cf292324467803ba86c27d4fce072f.png)
пшоно
![Нут Нут](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-18e5d2b5668a118275fbc7a272e03807.png)
Нут
![Маш Маш](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-e6f6d9685e49af32cb32a88762f83f18.jpg)
Маш
![Кукурузная крупа Кукурузная крупа](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-c014e492fab8ae57df966634b598b052.png)
кукурудзяна крупа
![Овсяная крупа Овсяная крупа](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-d4164ba60b5693fb59f586669e929a9c.png)
вівсяна крупа
![Как варить киноа Как варить киноа](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-2101d233fa3869af38734d79287e2bb9.png)
кіноа
![Булгур Булгур](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-be5c564fb6fa49be27475eb946c7569b.png)
Булгур
![Ячменная крупа Ячменная крупа](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-243ec376941adff10796ad070054c7eb.png)
Ячмінь
![Кускус Кускус](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-3b0b67f23f0a1060122d7cdc33a82088.jpg)
Кускус
![Ячневая крупа Ячневая крупа](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-89aac50087770c6c4d865c1cf9ab2617.png)
ячна крупа
![Соевые бобы Соевые бобы](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-40eb9b058642599276034e6b3f9320d7.png)
Соєві боби
![Полба Полба](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-fae6fc5f30d88bd3d45258b1deb5f1fc.png)
Полба
![Пшеница Пшеница](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-b350decb0c2b6337d1a3f46e2f629996.jpg)
Пшениця
![Талкан Талкан](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-f39cf1fa3007ee4f251527f5bbdbb6e4.png)
Талкан
![толокно толокно](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-7bb2195723a265bef9b41e3cf2433884.jpg)
Толокно
![чумиза чумиза](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-9f0afded2c1e6970fc4fa086ed77de6f.jpg)
Чумиза
![долихос долихос](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-743ccf7af94d037da49c026e036b0fe2.png)
Долихос
варимо крупи
![Сколько варить пшеницу?](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/2/2-de7825938ec990210fb53079e7f3ce89.jpg)
Як варити крупи — Загальні відомості
1. Як правило, крупу необхідно промити, тому що рослинний продукт до і після переробки міг піддатися незначному забрудненню. Як правило, крупи на переробних заводах проходять чистку і кілька ступенів обробки, однак для повної безпеки краще крупу все-таки промити перед варінням. Винятки з цього правила становлять дрібні і оброблені крупи — манка, геркулес.
2. Деякі крупи потребують замочуванні — наприклад, квасоля і перловка будуть м'якше від цієї процедури. Можна, звичайно, збільшити час варіння, однак це не гарантує збереження форми крупинок, і, наприклад, розварена перловка зробить з розсольнику кашу.
3. Будь-яку крупу, навіть після замочування, можна прожарити на сковорідці, щоб вона вийшла розсипчастою і особливо ароматною.
4. Крупа при варінні обов'язково збільшується в розмірах, тому дуже важливо використовувати для варіння каструлю з запасом в 3-4 рази — це допоможе уникнути затоки і подальшої чистки плити. У загальному випадку, краще використовувати товстостінну каструлю, щоб крупа була приготовлена рівномірно, без сухих або переварених крупинок.
5. Як правило, крупу кладуть в холодну воду і ставлять каструлю саме на тихий вогонь, щоб варіння пройшла в якомога більш щадному режимі — тоді в крупі збережеться максимум вітамінів.
6. Час варіння крупи навіть в рамках одного виду може відрізнятися: наприклад, звичайний рис варити 20 хвилин, а коричневий вдвічі довше.
7. Після варіння блюдо, як правило, необхідно настояти в цій же каструлі, щільно накривши її кришкою — щоб крупинки «дійшли» до повного ступеня готовності. І пам'ятайте, кашу маслом не зіпсувати! — навіть злегка переварену крупу можна виправити, просто додавши в неї побільше вершкового масла.
Дізнайтеся, як правильно зварити будь-які крупи — гречку, рис, квасоля, перловку та інші. Прочитайте, скільки за часом варити крупи.