Фкуснофакти про молоко
— щоб молоко довше зберігалося, можна зварити молоко з додаванням 1 чашки цукру — тоді воно буде зберігатися 3 дні замість звичайних 2 днів.
— Молоко в поєднанні з медом дуже корисно для тонусу і настрою.
— варене молоко, в якому розм'якшений інжир — ще й відмінний засіб від кашлю.
— калорійність молока 1,5% жирності — 44 ккал/100 мілілітрів, молока 2,5% жирності — 52 ккал/100 мілілітрів, молока 3,2% жирності — 59 ккал/100 мілілітрів.
— Кип'ятити потрібно свіже молоко, придбане на ринку у ВЛАСНИКІВ КОРІВ. Пакетоване молоко, яке продається в магазинах, кип'ятити не потрібно, його пастеризують або стерилізують на молочному заводі.
— при кип'ятінні знищуються хвороботворні мікроорганізми і молочнокислі бактерії.
— Кип'ячене молоко довше зберігається, але втрачає частину корисних властивостей. У ньому в рази зменшується вміст вітамінів, а молочний білок при підвищенні температури понад 55 градусів починає згортатися, пластівцями осідаючи на стінках каструлі.
— Молоко не можна довго кип'ятити, потрібно лише довести продукт до кипіння і вимкнути.
— якщо молоко переварити, то що містяться в ньому кальцій і фосфор так змінюють структуру, що не можуть бути засвоєні організмом, осів на дно і стінки білок пригорає, а молекули молочного жиру об'єднуються і спливають на поверхню.
— для варіння молока краще використовувати емальовані каструлі або посуд з нержавіючої сталі, бажано з подвійним дном.
Рецепт топленого молока
зварити молоко, накрити кришкою і тримати в теплому місці 6-7 годин.
зварити пряжене молоко можна і в мультиварці — залити в мультиварку молоко і готувати на режимі «гасіння» 6 годин.