Як зварити перловку в скороварці
продукти
перлова крупа — півсклянки
Вода — 3 склянки
сіль — 1 чайна ложка
Як варити перловку в скороварці
1. Перловку відміряти — для 6 порцій гарніру досить 1 склянки об'ємом 300 мілілітрів, це близько 250 грам сирої крупи.
2. Перлову крупу промити під проточною водою, ретельно перебираючи зерна — вода після промивання повинна бути повністю прозорою.
3. Замочити перловку на 6-12 годин, щоб готова крупа була м'якою і при цьому розсипчастою.
4. Викласти перловку в скороварку, залити холодною водою: на 1 склянку сирої перловки 3 склянки води.
5. Закрити кришку скороварки, встановити важіль тиску на «закрито» і встановити 20 хвилин — цей час починається, коли клапан злегка зашипів і повністю загерметизував каструлю. Мультиварки-скороварки електронним способом визначають початок і самі переводяться в режим «Тепло», на якому потрібно протримати перловку ще 40 хвилин після закінчення часу варіння. Для наплитних скороварок принцип той же — на середньому вогні варити 20 хвилин, потім вимкнути вогонь і залишити на 40 хвилин.
Фкуснофакти
— Перловка в скороварці — найшвидший спосіб зварити м'яку крупу. За рахунок тиску, утвореного при герметично закритій кришці, крупа готується активніше і набагато швидше.
— замочування необхідно для розсипчастої крупи на гарнір або в салат. Щоб зварити перловку в скороварці без замочування (правда, вона буде трохи більш в'язкою), досить збільшити час варіння до півгодини, а час настоювання при закритому клапані тиску — до 2 годин.
— Перловка після закінчення варіння може увібрати в себе дуже багато рідини, тому якщо на дні скороварки залишилася волога — просто злийте її, інакше крупа перетвориться в кашу. При варінні перлова каша збільшується в 5-7 разів.
— солити перловку можна і на початку варіння, і в кінці — вона дуже легко вбирає сіль в будь-якому вигляді. Але як правило перловка може йти як в суп, так і в солодку кашу, тому як правило перед варінням її не солять.