Як варити перловку в супі
пропорції перловки — на кожен літр каструлі взяти 1,5-2 столових ложки крупи: наприклад, на 5-літрову каструлю супу взяти 6-9 столових ложок крупи. Враховуйте, що перловка продовжує набухати навіть після закінчення варіння, і від моменту замочування до подачі в супі збільшується приблизно в 5-7 разів.
для будь-якого супу перловку необхідно замочити в холодній воді мінімум на 6 годин, тоді в супі вона буде м'якою і додасть бульйону приємну консистенцію. В іншому випадку суп буде більш крохмалистим, а крупа в супі більш зернистою і не такою шовковистою.
варити перловку можна відразу в суповий каструлі, додавши її за 1 годину до загальної готовності супу.
якщо суп зварений і перловка занадто сильно набрякла — шумівкою відцідити надлишок, його можна заморозити і використовувати в майбутньому.
Як швидко замочити перловку для супу
1. Налити в каструлю воду — пару склянок, щоб перловка розпарювалася на пару.
2. Помити перловку в ситі до прозорої води.
3. Покласти сито зверху на каструлю, прикрити кришкою, перемішувати кожні 10 хвилин.
4. Тримати так 30 хвилин, потім в супі варити 1,5 години.
Фкуснофакти
для оптимальної витрати часу і трудовитрат перловку ставлять замочуватися разом з розморожуванням супового м'яса. М'ясо для збереження максимуму поживних властивостей розморожується природним чином, а для цього потрібно 4-5 годин — приблизно стільки ж, скільки перловці потрібно для замочування.
якщо готується грибний суп із сушених грибів, то підхід в цілому той же — сушені гриби треба замочувати на кілька годин, і перловку теж можна замочити на цьому етапі.
для розсольнику перловку тим більше важливо замочувати, оскільки цей суп вариться з великим вмістом солі, а сіль робить перловку жорсткою.