Перловка по-армійськи
Продукти
на 4 порції
Перловка — 1 стакан
тушонка — 1 банка
часник — 1 зубчик
Лук — 1 середнього розміру
сіль — 1 чайна ложка
Томатна паста — 2-3 столові ложки
лавровий лист — 2 листочка
Як варити перлову кашу по армійськи
- Крупу промити в глибокій чаші від 4х до 7 разів і викласти в каструлю.
- залити в каструлю три склянки води і посолити.
- накриваємо кришкою і ставимо крупу на середній вогонь.
- на другій конфорці обсмажити до легкої золотистої нарізану середнім кубиком цибулю.
- додати в цибулю пару ложок томатної пасти і гарненько її обсмажити.
- Ввести в зажарку тушонку (за потребою нарізавши м'ясо на зручні для вживання шматочки і видалити зайвий жир).
- додати до тушонки чорний перець, пару лаврових листів, часник і інші ваші улюблені приправи для м'яса.
- випарувати з маси більшу частину вологи.
- вводимо зажарку в перловку, перемішуємо і варимо ще хвилин 20-30 до повної готовності.
- накрити кашу рушником і дати каші настоятися 40 хвилин.
Рецепт для мультиварки
1. Якщо у вашій мультиварки немає режиму смаження, то ви можете налаштувати її на будь-який режим, розігріваючий її до 160 градусів.
2. Перлова крупа при варінні збільшується в своєму обсязі в 5-6 разів, з цього не завантажуйте в мультиварку більше однієї склянки цієї смачної крупи.
3. Режими мультиварки, на яких вам буде зручно варити перловку — Гречка, Каша, гасіння, Плов, варіння.
4. Після варіння тримайте мультиварку на режимі « Підігрів» приблизно годинку — за цей час всі аромати ще більше просочать.
Фкуснофакти
— армійської каша називається, так як перловка була найдешевшою крупою, тому їй і годували солдатів. Інші назви армійської каші — «шрапнель» в честь артилерійського снаряда, «кирза» в честь кирзвих чобіт, «дріб 16» в честь калібру, «болти» в честь однойменних кріпильних виробів. Настільки милозвучні назви каша отримала тому, що перловку відварювали без замочування і у величезній кількості, без масла — і звичайно, крупа, розварюючись під власною вагою, виходила дуже несмачною. Втім, є легенда, за якою армійські кашовари спеціально робили перловку несмачно, щоб не дошкуляли з добавкою.
— з 2012 року в російській армії перлову кашу заборонили подавати, віддавши перевагу в раціоні більш благородні і прості крупи — гречку і рис . На виправдання каші додамо, що до сих пір по співвідношенню ціна/якість перловці немає рівних круп, але мабуть, щоб приготувати її смачно, часто необхідні зусилля, несумісні зі службою.
— тушонку можна замінити на м'ясо, але тоді це повинна бути жирна з кісткою частина, щоб у міру варіння м'ясо вийшло схожим на тушоночное.
— час варіння перлової каші можна скоротити в 1,5 — 2 рази (в залежності від сорту), якщо замочити її на ніч в злегка підсоленій воді.
— ви також можете додати в свою кашу різану на тертці моркву, томатну пасту замінити на свіжі помідори, а на етапі додавання часнику всипати в кашу дрібно нарізані листя селери. Звичайно це буде вже не та Армійська каша, але в смаку від подібних маніпуляцій вона тільки виграє.
— Назва перлової крупи пов'язано зі схожістю оброблених зерен ячменю з перлами (перламутр).
— якщо ви великий фанат часнику, то за п'ять хвилин до готовності натріть його на дрібній тертці прямо в каструлю — коротка теплова обробка не вб'є часниковий аромат.
— якщо перед початком варіння обсмажити крупу на сухій сковорідці без масла до золотисто-рум'яного кольору, то крупа буде виділяти менше крохмалю в воду і додасть майбутньої каші легкий горіховий аромат.