Як варити Півня
1. Півня обробити на частини, щоб помістився в каструлю.
2. Вимити шматки півня від крові, викласти в каструлю і залити холодною водою — на пару сантиметрів вище рівня шматків.
3. Поставити каструлю на вогонь, дочекатися закипання на середньому вогні.
4. Варити Півня 15 хвилин, прибираючи піну, на середньому вогні.
5. Зменшити вогонь до тихого — так, щоб вода вирувала, але не сильно.
6. Покласти в каструлю сіль і перець горошком, лавровий лист, очищену цибулину і очищену моркву.
7. Варити Півня 2 години під кришкою на тихому вогні.
8. Перевірити бульйон на сіль і перець, додавши їх при необхідності.
9. Варити Півня так, щоб сумарно на кожен кілограм птиці вийшло 40 хвилин варіння: наприклад, Півня вагою 5 кілограм варити 3,5 години.
Фкуснофакти
М'ясо домашнього Півня жорсткіше, ніж бройлерного, і буде довго ставати м'яким. Цим можна скористатися при виборі продуктів для варіння супу або холодцю. Лапки, голова, крила — «хрящові» частини Півня — зваряться і зроблять бульйон дуже ситним, а холодець — щільно застиглим.
те, як довго варити Півня, залежить здебільшого від його віку: старий півень вариться довше молодого. Якщо дізнатися напевно вік Півня не вийшло, варіть його, щогодини пробуючи м'ясо на м'якість. При цьому враховуйте, що жирні частини варяться швидше.
як варити півня на холодець, залежить і від того, наскільки півень вгодований: жир і жили повинні повністю виваритися в бульйон. Якщо жиру багато, то холодець з 1 Півня вийде без додавання штучного желатину.