⏰ як варити сливовий джем на зиму - рецепт і різні способи зробити заготовку в банках

Скільки варити сливовий джем?

00:00
Сливовий джем варити 1 година .

як варити сливовий джем

пропорції для варіння джему
цукор — 1 кілограм
Вода — 1 літр
Пектин — 5 грам
Вода — 0,5 літра

як варити джем зі сливи
сливи вимити й обсушити, розділити кожну сливу навпіл і видалити кісточки. Зливи скласти в каструлю, додати воду, варити на тихому вогні 3 хвилини. Потім викласти сливи з води, трохи остудити, зняти шкірку, повернути в каструлю і закип'ятити. Після закипання води варити сливи на середньому вогні 10 хвилин. Всипати цукор, варити джем півгодини, після чого протерти джем через сито і повернути в каструлю. Варити на тихому вогні півгодини до загустіння, за 5 хвилин до закінчення варіння всипати пектин, змішаний з 1 столовою ложкою цукру. Гарячий сливовий джем розлити по стерилізованим банкам, закатати, перевернути догори дном, укутати і остудити в такому стані. Охолоджений джем прибрати на зберігання.

Фкуснофакти про сливовому Джемі

— щоб сливовий джем вийшов густим, слід засипати сливу цукром і почекати пару годин виділення соку. Тоді в джем при варінні не потрібно буде додавати воду. Також джем слід в кінці варіння перевірити на густоту: капнути невеликою кількістю джему на блюдце і злегка остудити. Якщо джем не тече при перевертанні блюдця, то джем буде повністю зварений.

— якщо джем не густіє, можна додати желфікс — як під час варіння, так і відкриваючи баночку з джемом: влити джем в каструльку, додати желфікс і проварити пару хвилин.

— за смаком, за 10 хвилин до закінчення варіння джему можна додати 1 чайну ложку кориці, сушеного імбиру або кардамону.

— можна зварити сливово-шоколадний джем — на 1 кілограм слив необхідна плитка 50 грам.

— для варіння джему використовують щільні, стиглі сливи . У перезрілих плодах мало желирующих речовин (пектину), тому джем вийде рідким. Однорідну масу (без протирання через сито) отримують, розминаючи сливи блендером. Це можна зробити і коли сливи сирі, і коли джем зварений.

— щоб сливовий джем зберіг природний колір , смак і аромат його можна спочатку уварити (тобто випарувати частина рідини) без цукру: половинки слив залити невеликою кількістю води і проварити 5 хвилин. Потім подрібнити блендером і, помішуючи, варити на маленькому вогні 40 хвилин. Всипати цукор, розмішати і варити 15 хвилин при постійному помішуванні.

пропорції слив і цукру для джему: на 1 кілограм кислих слив брати 1 кілограм цукру, для солодких плодів норму цукру зменшити до 600 грам на кілограм. Якщо джем вариться безпосередньо до столу, а не про запас, в кінці варіння (за 10 хвилин до закінчення) на 1 кілограм слив можна додати 50 грам вершкового масла (додасть продукту ніжний смак) і чайну ложку без верху ванільного цукру.

готовність сливового джему перевіряють, поклавши чайну ложку на тарілку — джем не повинен розтікатися.

— після варіння в сливовому Джемі зберігаються термостійкі вітаміни : до (покращує склад крові) і Р (зміцнює стінки кровоносних судин). Пектини, що містяться в продукті, допомагають виводити холестерин і інші шкідливі речовини.

калорійність сливового джему в середньому 250 ккал/100 грам.

— відкриту банку зі сливовим джемом зберігати в холодильнику. Закриті банки зберігаються до 3 років в прохолодному темному приміщенні.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?